Friday, July 29, 2011

GULAI MASAK LEMAK CILI UDANG KACANG BUNCIS

Salam & slmt tghari!..arini masak simple jer sbb lps MyLaling blk dr sembahyang Jumaat nanti nk G AMBIK ANAK2 KAT ASRAMA,bestnya larrr.Sonoknya anak2 nk balik bercuti.dapat la atie berpuasa & brbuka ngan anak2 diawal ramadhan nanti,Alhamdllh.walaupon hanya sehari saje..jadi la kan.jom layan gulai lemak atie nie.Selamat bercuti gak tuk anakbuah atie dr SM Sains Rembau.mak Yang tau Angah mesti bukak blog mak yangkan?hihi.
Bahan:

Udang secukupnya (bersih dan tos)
100g kacang buncis (bersih dan potong ikut citarasa masing-masing)
10 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup (2-3 tsp kunyit serbuk)
santan (kalau nak pekat guna pati santan, ikut citarasa)
1-2 keping asam keping (2 tsp air limau nipis)
garam

Cara:

1. Tumbuk cili api, kunyit hidup dan sedikit garam sehingga lumat.
2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan dan masak dalam 5 minit. Kacau selalu supaya tidak bertahi minyak.
3. Masukkan udang, asam keping dan garam secukupnya.
4. Kacau sesekali sehingga mendidih.
5. Masukkan kacang buncis dan biarkan sehingga betul-betul mendidih.
6. Hidangkan.

14 comments:

  1. e eh.. sama lak puding kat bawah tu ye. hehehe... aisehhh lawa je bila dah potong tu kak. kite yang buat nyer kan, yang penting bila ngap waduh sedap kan. woo gulai udang ni sedapnya.. maniss je kan. saya lama dah ta masak gini.. ada org kepantangan nagn udang la kak tie.. sob sob;hehe

    ReplyDelete
  2. Atie,
    ingat2 Kak Amie masa makan tengahari ni tau... kita belum balik rumah lagi ni...

    bestnya dapat puasa dengan anak2 ye...

    ReplyDelete
  3. mak yang..sedap nye gulai tu..nak nak...hehehe..

    ReplyDelete
  4. Salam Izah..oo dlm pantang mkn udang ye .Sok2 dah okey,leh mkn udang puas2 tau.

    ReplyDelete
  5. Salam K.Amie..Insllh.1 suap tuk atie,1 suap tuk K.Amie...rasa kenyang tak?hihi

    ReplyDelete
  6. wah ni mmg sedap nie.. makan ngan nasi putih panas.. sedap .. terasa plak kat tekak nie kesedapannya tu... hehehe

    ReplyDelete
  7. dah lama akak tak menggulai kacang buncis dgn udang ni atie..sedapnya..:)

    ReplyDelete
  8. salam kakatie..lamanya tak makan gulai lemak cam gini...penuh berselera kalau dpt makan gulai cam ni....

    ReplyDelete
  9. Simple dan sedap..Naz suka lauk ni..Kak Atie, salam Ramadhan yer..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Atie...

    Sesekali Masak Lembak Udang Sedapnya...Lagi Kalau Ada Ikan Kering Dan Sambal Belacan...Tak Cukup Sepinggan!

    ReplyDelete
  11. semalam pun deqlis masak lemak cili padi ikan mabong + lobak putih:-)

    ReplyDelete
  12. Sedap ni lemak cili padi... baru terangkat....

    ReplyDelete