Jom layan daging masak merah...juadah berbuka kami semlm...Alhamdllh.
Bahan-bahan ( sumber:Dyna MYR )
- 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
- 1 bijik bawang besar dimayang
- 1 bijik cili capsicum hijau
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
- garam secukup rase...
- klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... tak der kat dapur so tak letak...
Cara-cara
- Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
- Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
- Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
- Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
- Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
hai kak atie:..akak ni, pagi pagi da buat sy terliur tau..hehehe..
ReplyDeletesy tak selalu masak daging kak, sebab liat semacam jer..sakit gigi nak makan..ader petua nak lembutkan daging stail akak tak?!!
ahad sebelum puasa pegi pasar tani..berebut orang beli daging..geram je rasa sbb tak dapat nak menyelit...huhuhu...kene cari gak daging nak buat masak merah..hehhehe..
ReplyDeletedaging masak merah juga fav nie... mmg sedap d makan nagn nasi putih.. anak2 pun suka makan
ReplyDeleteMacam mana boleh azan awal pulak tu? Agaknya jam tangan dia tercepat kot...
ReplyDeletelah boleh plak azan lagu tu?! budak2 ka?
ReplyDeleteDaging dah ada dalam peti leh la wat juadah sahur nt.. tq share
lama dah tak makan daging masak merah..
ReplyDeletesedappnya tengokk..
bilal salah tengok jam ke kak atie? hhi... sedapnyer men daging gitu.. suke.. kalau lauk gini buat sahur pun membuka selerakan. tapi tak best bile lekat kat gigi.. kiki
ReplyDeletekak atie..huhuhu aiseh leh plak gitu.. kak atie cerita buta kta teringat ada satu kes org azan kul 3 pagi kt area umah.. huhu ..siap annouce suh bangun solat..hehehehe..
ReplyDeletesalam kakatie...bestnya daging masak merah....sukaaa...lain kali ada daging nak masak cam gini....:)
ReplyDeletewah .. k atie tergoda iman fiza tgk dagingnya....
ReplyDeleteselamat berpuasa yer k atie....
semoga mendapat keberkatan
sdap2.. leh sy cube resipi nie nnti..
ReplyDeletebtw, kak atie mnang GA la..hehe..congrats..
http://adyshariz.blogspot.com/2011/08/pemenang-giveaway-from-adyshariz.html
Salam Kak Atie, daging ni mmg jadi feveret ketika bulan puasa kan. Kaz pun hari tu masak daging dendeng, laku betul.Lepas ni bolehlah try resepi daging merah yg Kak Atie buat pula.
ReplyDeleteFasal azan awal tu, kena tanya alim ulamak jugalah kan, takut terbatal pula puasa tu.
Salam Rose,entah la..biasanya k.atie rebus lama gak.poberet aak pompuan k.atie nih!
ReplyDeletesalam admie...ramai peminat daging kot!.k.atie pon jarang beli..klu trjumpa...beli lar sikit.
ReplyDeleteSalam Diana..mmg kesukaan anak2 k.atie...asyik ngulang mkn jer ,mereka.
ReplyDeletesalam hazila..xtau lar,mamai kot!hihi
ReplyDeletesalam sofya..bkn budak2 azan,org tua.
ReplyDeleteselamat mencuba yer..
salam mas..pasni blh la masak.
ReplyDeletesalam Izah,tk tau lar...mami kot!hihi.daging masak merah mmg kesukaan kami skluarga trutamanya anak2 k.atie.
ReplyDeletesalam Amiey..gelak k.atie baca citer Amiey..tue lg teruk!
ReplyDeletesalam Quinnie..slmt mencuba.
ReplyDeletesalam fiza,Insallh.
ReplyDeleteSalam Nisa..slmt mencuba.makasih kerana inform ttg kemenangan k.atie.
ReplyDeletesalam kaz..umah k.atie jarang beli daging,klu ada masak camnilah/buat rendang.Tue la ckp ngan HB,klu was2...ganti puasa nanti.
ReplyDelete