2 biji terung ( di potong memanjang )-atie xisi
1 labu bawang besar ( ditumbuk/dikisar )
3 ulas bawang merah ( ditumbuk/dikisar)
5 ulas bawang putih ( ditumbuk/dikisar )
1 inci halia ( dikisar )
3 sudu makan serbuk rempah kari ( gaul dengan sedikit air )
1 sudu makan serbuk cili ( optional )
1/2 cawan bawang goreng ( optional )
2 cawan santan pekat atau susu cair
2 keping asam gelugur
air secukupnya
garam secukupnya
daun kari secukupnya
minyak untuk menumis secukupnya
Cara Penyediaan
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan daun kari serta serbuk kari yang dicampur dengan air tadi. Kacau hingga seketika.
3. Masukkan sedikit air, santan atau susu cair, asam gelugur dan ikan. Masak hingga mendidih. Jika dah mendidih kena kacau selalu agar santan tak pecah atau berketul-ketul.
4. Bila Ikan dah masak boleh masukan terung dan bawang goreng yang telah ditumbuk.
5. Sesuaikan rasanya kemudian kacau seketika, bolehlah diangkat.
hai Atie cayangggg...
ReplyDeleterindi ngan Atie tau, tak mo laaa sepi2 lagi ye...sedih tau, kita pun sunyi takde Atie...raya nanti datang rumah kakak ye!
kat rumah akak jarang makan kari ati...suami cuma minat masak asam dan masak lemak cili api...huhu
ReplyDeletetapi bila tgok kari atie akak jadi teringin nak masak kari :)
aslmkm kak atie...sihat? Salam Aidilfitri buat akak sekeluarga yer..
ReplyDeletewah ada kari ikan... dah lama x masak kari ikan... terliur tgk kari ikan kat atas tu...
ReplyDeletesedapnya kari ikan kak atie :)
ReplyDeletesaya selalu guna ikan tongkol.hehe. nasib baik dah buka puasa. kalau tak terliur juga ni..
Assalam atie..akak suka kari ikan..tapi anak2 nak ayam jugak..
ReplyDeletesalam K.Amie..terim akasih akak rajen singgah kat umah atie yg bersawang nie.Cyg akak ketat2...
ReplyDeleteumah atie pon jarang gak msk kari2 nie..kecuali ada permintaan baru buat..hihi.
ReplyDeleteSalam Anna..terima kasih singgah & Tahniah atas kelahiran baby baru!
ReplyDeleteSalam Diana..ala,masakan simple jer...umah Diana lg msk best2!
ReplyDeletesalam anim...Happy Anniversary yer.Dah 4 tahun anim berumahtangga..semoga bahgia hingga ke akhir hayat yer.Amin
ReplyDeletesalam K.Erna..dah siap mengecat?hihi/Biasa la budak nie,ayam jer nknya..
ReplyDeleteSalam atie...
ReplyDeleteBau kari sampai ke Sarawak ni atie, datang merasa kari sebelum tido, hik!
salam ummi Ross...apa kabar?ngeeeee
ReplyDeletewah... sedapnya Kak Atie...
ReplyDeleteRindu sangat nak makan ikan Malaysia.. kat sini yang banyaknya salmon jer.. tak lalu pula tekak ni nak makan :(
Kak Atie.. nanti datang blog Nida ye.. ada kad raya..
ReplyDeleteradinsah.blogspot.com