Salam semua..skrg nie punya la malas nk buat n3 blog msk2 nie.pada yg brkunjung,terima kasih atie ucapkan.Juada brbuka kami hari nie yg baru atie siapkn tadi ialah pajeri terung..request dr MyLaling,msk pon xbyk dlm 2 biji (pemberian kwnnya yg mengusahankn kebun sayuran.Alhamdllh,rezeki kami.).Resepi atie copy dr blog maklang zainab(mmg resepi yg biasa atie guna).pada maklang zainab..terima kasih.Jom layan pajeri atie nie.Korang dh mula masak ker?.Spt biasa kuih2...made pasar Ramadhan.Klu buat sendiri dpt 1 jenis jer..kat pasar Ramadhan leh dpt 4 ketui..4 jenis(stament org malas buat kuih..hihi).Daaaaaaaaaaaaaaaaaa
Bahan-bahannya :
3 biji terung panjang, potong dan belah 2, jangan putus
¼ biji kelapa, dibuat kerisik
¼ biji kelapa parut buat santan 1 cawan
3 sudu besar rempah kari daging
Asam jawa sebesar ibu jari, ambil airnya
1 sudu besar udang kering
Sedikit kayu manis, bunga lwang, cengkih dan buah pelaga (bahan tumis)
2 sudu besar gula
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] dikisar
2 cm halia ]
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis beserta bahan kisar. Masukkan rempah kari daging. Kacau hingga wangi.
2. Masukkan udang kering, santan, asam jawa, santan dan terung. Masak hingga terung empuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan
3 biji terung panjang, potong dan belah 2, jangan putus
¼ biji kelapa, dibuat kerisik
¼ biji kelapa parut buat santan 1 cawan
3 sudu besar rempah kari daging
Asam jawa sebesar ibu jari, ambil airnya
1 sudu besar udang kering
Sedikit kayu manis, bunga lwang, cengkih dan buah pelaga (bahan tumis)
2 sudu besar gula
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] dikisar
2 cm halia ]
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis beserta bahan kisar. Masukkan rempah kari daging. Kacau hingga wangi.
2. Masukkan udang kering, santan, asam jawa, santan dan terung. Masak hingga terung empuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan
Assalam Atie,
ReplyDeletemasakpajeri terung ye.... sedap tu tau Atie,
kelmarin Kak Amie masak terung gak, tapi goreng sambal terung.... belum n3 lagi...
saya pun suka pejeri terung ni...sedap kan.. pekena plak ngan ikan masin, sambal belacan dan ulam2 kampung...
ReplyDeleteAssallamualikum kak Atie..
ReplyDeleteKak, naz suka semua jenis pajeri dari nenas, terung, mangga dan lain2 lagi.. best!
salam k.atie..hee..ifa sllu mak msk pajeri nenas je..xde lak wat pajeri terung nie..terung sllu msuk dlm asam pedas je..hihi
ReplyDeleteSalam Yong Azatie, pe kabor? Lama tak mai sini. Selamat berpuasa. Akak suka benor pajeri terung ni, tp dah lama tak buat sbb dok sorang. hmmm....
ReplyDeletetak pernah lagi buat pajeri terung..leh try...selalu pajeri nenas:-)
ReplyDeletesuka sangat
ReplyDeletearwah nenek akak memang terer buat pajeri ni.. :)
x perna lg buat pajeri terung... makan pun rasanya cam x perna ler.. menarik.. suka ngan terung nie.. sedaaap walau d masak apa jer kan...
ReplyDeleteAssalam,kak...selamt berkenalan dan selamt berpuasa.
ReplyDeleteSedapnya pajeri tu...trasa rindu lauk pauk msia.
Jemput datang blog saya:
http://ummuabdullahsyaakir.blogspot.com
hai kak atie:..kak...saya suke pajeri mangga!!...tukar terung kepada mangga buleh kan?..nyumm nyummmm...
ReplyDeletesalam atie...semalam ucu terlajak rajin...buat terung rebus je pastu cicah sambal belacan...
ReplyDeletesalam.
ReplyDeleteNita tak pernah masak pajeri terung ni, mungkin sebab tak suka makan pajeri..hehe
salam atie..
ReplyDeleteakk tak pernah msk pajeri terong sbb orng kat rmh tak suka.klau tingin nak mkn akk beli aje.pasni boleh akk msk ikut resepi atie.
sahur tadi baru ja makan pajeri nenas + terung air tangan mak.. he3
ReplyDelete