BAHAN-BAHAN:(sumber:azatie)
1 ekor ayam-potong ikut suka.
4 helai daun kunyit, dibuang empulurnya dan dihiris halus/simpul jer!
5 batang serai-atie blend
5 biji bawang merah saiz sederhana -atie blend
1 inci halia-atie blend
1 ketul lengkuas-atie blend
4 sudu besar kelapa kerisik
15 biji cili kering (ubah suai mengikut tahap kepedasan) direndam air panas dan dikisar lumat
Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang ditumbuk lumat
3 sudu besar gula merah
4 cawan santan pekat)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
Campak-campak semua!
Sebetulnya begitulah. Tidak perlu menumis, tidak perlu dikacau selalu sangat, bimbang hancur pula ayam itu nanti. Jadi ringkas ceritanya, ayam dimasukkan ke kuali, semua hirisan.bahan blend dimasukkan juga, cili kering yang dikisar juga dimasuk sama (saya tidak suka menggunakan cili boh yang selalunya masam sedikit dan pelik rasanya), lengkuas, serta santan. Gaul rata dan biarkan di atas api yang sederhana.
1 ekor ayam-potong ikut suka.
4 helai daun kunyit, dibuang empulurnya dan dihiris halus/simpul jer!
5 batang serai-atie blend
5 biji bawang merah saiz sederhana -atie blend
1 inci halia-atie blend
1 ketul lengkuas-atie blend
4 sudu besar kelapa kerisik
15 biji cili kering (ubah suai mengikut tahap kepedasan) direndam air panas dan dikisar lumat
Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang ditumbuk lumat
3 sudu besar gula merah
4 cawan santan pekat)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
Campak-campak semua!
Sebetulnya begitulah. Tidak perlu menumis, tidak perlu dikacau selalu sangat, bimbang hancur pula ayam itu nanti. Jadi ringkas ceritanya, ayam dimasukkan ke kuali, semua hirisan.bahan blend dimasukkan juga, cili kering yang dikisar juga dimasuk sama (saya tidak suka menggunakan cili boh yang selalunya masam sedikit dan pelik rasanya), lengkuas, serta santan. Gaul rata dan biarkan di atas api yang sederhana.
Siap!!!!!!
menyelerakan la rendang ayam tu kak..
ReplyDeleteSalam Mas...ngah puasa nie mmg lapo jer mas..ngeee
ReplyDeletelaaa...ingat kan ada lagi baru nak hantar mangkuk tuk buka posa nanti...
ReplyDeletejarum jam dah pukul 12.05 tghari..perut ni suka sangat menyanyi...mcm mn ni azatie..
ReplyDeletesalam kak yan..habih dah kak!
ReplyDeleteSalam Ucu..biasa la dah rutin kita sblm puasa..time mkn skrg.hikhik
ReplyDeletesalam atie..selamt menjalani ibadah puase dan berbuka bersama laling terchintaa..hihi..masak pe tuh??
ReplyDeletesalam mokwo..terima kasih
ReplyDeletenti yong nk try juga masak rendang
ReplyDeletehehehe semua campak kedalam..hehehe bagus juga senang masak gini ..nanti Liz cuba ..masakan azatie pun nampak sedap
ReplyDeletesalam yong..selamat memsk rendang.
ReplyDeletesalam LIz..nie namanya rendang org perak...
ReplyDeletesalam kak..saya pun suka makan rendang cam ni...org perak kena pandai masak rendang ni...hehhehe
ReplyDelete