Salam.Alhamdllh atas rezeki tuk kami sekluarga hari ini.dah lama x masak gulai lemak pucuk paku nie,kebetulan semlm beli 2 ikat.cam biasa la,mkn kena ada kuah2kan?jadinya masak gulai lemak,goreng ikan,sambal kering ikan bilis & ikan masin sikit.nambah2 nasi gak..hihi.jom layan,nk g ziarah kwn2 jap....sapa nk ikot?
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
mak aii..besornye cili....
ReplyDeletepucuk paku ni sblm masak nampak je banyak..tp bila dah masak dapat seciput je kan...
wah2.. t'liur sy tgk pic nie (dh la ari nie puase, hehe..) nnti sy nk try gak la masak, thn dpan! hehe.. thanks kak atie coz share resepi..
ReplyDeletetapi keluarga saya diajar masak santan tak asing santannya tu...hehe
ReplyDeletesemalam marina dah courier barang...dapat tak?
ReplyDeletewah! sedapnya....Kak mie belum lunch lagi tau...rasa nak terkam je GLPP tuh!
ReplyDeletesuka masak lemak..
ReplyDeletesedapppnyaa...
Assalamualaikum Kak Attie..Lamanya tak bersinggah sini..Akak apa khabar?
ReplyDeleteSayur ni makan ngan ikan goreng garing2 sedap ni....lagi2 kalau ada sambal belacan
salam k.atie..
ReplyDeletebestnya masak lemak nie mmg sedap..hee
adui la..besar btol cili teu sis..hee
azatie..masak lema pucuk paku ni..kegemaran akak ni..sedapkan..lagi2 kalau kita tambah udang..sedanya..
ReplyDeletemasak gulai lemak dan makan dengan ikan goreng mmg terbaik! tambah lak, makan dengan nasi panas.. mmg terangkat la kan..
ReplyDeletelama KC tk mkn lauk ni. Bak cikit Azatie. Hihi
ReplyDeletedah lama x makan gulai lemak pucuk paku.. sedapnya tu...
ReplyDelete