Thursday, September 8, 2011

Kerabu Pucuk Pku & Kerang

Salam semua.apa kabar?dah lama xbuat n3 masak2 walhal hari2 masak cuma nk masukkan gambar yg rasa 'M' sikit.Antara masakan atie tghari tadi ialah kerabu pucuk paku ngan kerang...brlawan2 mkn ngan anakbujang atie(si Abg masih bercuti lagi).tekak dia nie mmg tekak org perak...msk la apapon,semua dia mkn,xcerewet.beli pucuk paku kat pasar mlm tadi.pastu ada lak lebihan kerang lam esbok mmg kena la ngan kerabu pucuk paku.MyLaling xbape gemar kerabu2 camni...Resepi kali ini atie cuba resepi kak Yan.
Jom layan resepi & kerabu pucuk paku nie...Daaaaaaaaaa
Kerabu Pucuk Pakuhttp://aziancollections.blogspot.com

1 Ikat pucuk paku
2 Genggam taugeh
Sebiji limau nipis
4 Sudu besar santan pekat
1/2 Kilo kerang
(rebus sebentar & buang kulit)
3 Sudu besar kerisik
Gula dan garam

DITUMBUK
3 Biji cili merah
3 Biji cili api
(tambah jika ingin pedas)
4 ulas bawang merah
2 Sudu besar udang kering
(disangai)


CARA MEMBUAT:-
1. Celur pucuk paku dan taugeh berasingan sebentar sahaja.
2. Satukan semua bahan dan perahkan limau. Gaul rata dan hidang

3 comments:

  1. Selamat Hari Raya Kak Atie..

    Kat sini pun ada kerabu jgk yee.. yana suka sgt kerabu..mkn cmtu jee xyah mkn dgn nasi..sedapp..:=)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yong,
    issyyyk terliur pulak, dahlah akak posa ari ni! Ntah2 akak pun buat kerabu togeh kerang, sbb tadi beli kerang! Cok paku takde takpe, dlm esbok ada daun pegaga! Selamat hari Raya Azatie!

    ReplyDelete
  3. Santap KPP&K ye Atie.... sedapnya!

    ReplyDelete