Thursday, October 13, 2011

Agar -Agar Santan

Salam & slmt pagi di hari khamis.sebenarnya agar-agar ni buat semlm...dok malas2 tp tingin nk makan.resepi mudah & senang nak dibuat....klu dlm cuaca panas,mkn lak sejok2 mmg nyaman jer tekak..hihi.
Jom layan resepi dr hana yg dh lama menyepikn diri.semoga dia sihat selalu & success dlm kerjayanya.tp resepi hana kaler ijo & atie lak tukar jadi merah.Ikut suka korang la nk tukar kaler apa...klu nk ijo,isi pandan & pewarna ijo biar wangi.Umah atie xder pokok pandan...dulu ada tp dah kena racun ngan Uncle india sebelah.jadinya klu blk kg,br la ambik daun pandan Apak/MIL.okey la nk ziarah kengkawan jap.Daaaaaa

Bahan-bahan:(Sumber:HanaMemories)

  • 10g serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula
  • 1100 ml air
  • 170ml air campur 1 paket santan serbuk - hana guna santan pekat
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan(atie ganti dgn pewaena merah)

Cara-cara

  • Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
  • Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
  • Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
  • Tuang kedalam loyang atau acuan.
  • Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.

24 comments:

  1. salam atie sdp tu agar2 santan mmg suka nak nya pekena time panas2..bulan posa mmg suka mkn agar..x kiralah yg besantan gula merah, pandan, sirap mmg fv...sweet je agar2 atie ni

    ReplyDelete
  2. suka agar2 santan ni..lemak berkrim disukai ramai

    ReplyDelete
  3. huhu sedappp..kta suka agar2... sedappppp

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum atie...
    nani suka agar2 ni... tapi tak pernah wat sendiri.. dulu2 nani suka gak wat agar2 lumut.. yg kena blen daun pandan.. lepas tu nanti terapung yang kat atas tu.. lepas tu bila dah beku jadi cam lumut... eheheh

    skrg ni malas.. malas dah tahap gaban.. apa pun tak mau buat kalau tak de sapa request.. anak2 pun tak pernah nampak agar2 ni kot.. so depa tak pernah mintak.. kalau menggila dok kat dapur dulu, macam2 jadi.. ehehe.. skrg tak mau .. tak mau.. berat dah makin naik.. sedehhhh.. tak mau makan banyak2.. sedeeeyyyyyy sangat gi timbang berat badan smlm...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Atie,
    sedapnya agar2 santan..terasa nyaman je lalu kat tekak..pink kaler tu sweet sangat..

    ReplyDelete
  6. agar2 santan?? Mak mmg suka buat agar santan ni!

    Eh..silap. Bukan suka buat..tp suka makan! Nak buat susah..nak mkn senang..

    Hahahahahaha..

    ReplyDelete
  7. panas2 ni mmg sesuai makan benda yg lembut2 nak2 lagi kalau yg sejuk....
    dah lama x buat agar2 ni...ngenceslah pulak..

    ReplyDelete
  8. takut nk buat sbb takut x jd..hihi...

    ReplyDelete
  9. salam kenal Zatie..sedap nmpk agar2 tu..terasa sejuk jer kat tekak ni...jemput ziarah blog Liza yer..

    ReplyDelete
  10. k.tie bagi sama balance kaler tue letak bekas tinggi mana? saya selalu buat xbalnce yang atas mst ckit jer..bawah yg banyak

    ReplyDelete
  11. Lama juga tak buat agar agar santan ni. Saya suka kaler hijau....

    ReplyDelete
  12. sedap lah tu tie...warna pink pulak tu..terliuhhhhh...ita...

    ReplyDelete
  13. Assallamualaikum kak Atie..
    Naz pun suka agar2 santan ni. Kalau buat kaler merah, selalunya naz bubuh sirap rose..nyummm...

    ReplyDelete
  14. nk buat jugak lah! byk kali gak buat ms bula pose ari tu. sdap mkn time sjuk kan kak

    ReplyDelete
  15. salam atie cayang..agar2 ada lg x?? kempunan akak sehh..daapnyer!

    ReplyDelete
  16. Salam.

    Nita seumur hidup tak pernah buat agar-agar. Entah kenapa tak pernah nak mencuba buat. :P Lemah bab buat2 kuih ni..

    ReplyDelete
  17. 1st time nampak agar2 santan warne pink. kreatif tu.hehe

    ReplyDelete
  18. kak tie, nmmpk sedap la agar2 tu.. nnti zana nak try la jugak.. tp kalau malas nak buat, kak tie tlh buatkan boleh? hihihi..

    ReplyDelete
  19. Salam Atie :)
    Rajin nyer buat agar2 santan...sejuk jer kat tekak nih dh terasa..yum3x

    ReplyDelete