Salam & slmt ptg semua....cuaca kat luar mendung jer,perot on lapar memanjang!.Nak buat camna..kena la g dapo masak apa yg patut.hikhik.Disbbkn ada lebihan kacang yg atie goreng aritu ada lg & bahan2 lain pon ada gak...maka trhasillh apam balik ni.
sedapnya mkn panas2 ngan air tea berlimau ngan insan trsyg lak tu...jgn jeles tau.brkeping2 dah masuk lam perut kami(perut MyLaling lar..wifenya ingat diet lagik..:D).
resepi milik Ms OreoMYR.Terima kasih ya.atie kongsikan lak kat blog atie.
Emmm..ngantuk la pulakkkkkk
Bahan-bahan ( sumber Ms OreoMYR)
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
Cara-cara
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
uwaaaa... lapar giler ni.. lagi2 nampak apam balik.. nak makannnnnn... ahahaha.. nak sket bleh? bodek atie.. kakakakkaka
ReplyDeletesalam Nani..awat lambat no sampainya.habihhhhhhh
ReplyDeletehebat boleh buat apam balik
ReplyDeletemoh jumpa di blogger gathering
23 oct ni :)
Assalam atie, mmg best zapam balik resipi ni kan akk pun dh cuba
ReplyDeleteBaru semalam mkn apam balik, tp beli jer.. hehe..
ReplyDeletePs: mmg tak taruk jagung ye kak atie?
dah lama teringin nak buat sendiri tp tak terbuat lagi
ReplyDeleters mcm susah....pndainye k atie!
ReplyDeletesalam atie,xder mana hebatnya pon..buat mkn sendirik.hihi
ReplyDeletesEDAPNYAAA..
ReplyDeletemYRA SUKA APAM BALIK NI ESPECIALLY MAKAN MASA PANAS2.. :)
Salam.K.Rosaliza....klu ada anak2 kat umah,masing2 nk mencuba buat kat atas dapo...habih brkencah dapo.Bkn apa depa sonok mkn yg depa buat sendiri..rindu lak saat2 camtu ngan anak2
ReplyDeletesalam zefa..klu ikutkn resepi mmg xder Tp akak dh trlupa nk taip cream jagung sbb akak mmg isi:D
ReplyDeletesalam K.Kasih...atie pon dah lama xbuat.bahan2 pon ada,tue yg 'jalan' jer:)
ReplyDeleteSalam so shy shy lady...mula2 buat dulu mmg cam susah tp bila dh buat..mudah rupanyaaaaaaa
ReplyDeletesalam Myra..k.atie pon suka mkn panas2.sedapkannnnn:D
ReplyDeletetie sedapnya..senang aje rupanya bila tengok resepinya...bila2 free nak buat lah..tq tie...
ReplyDeletesalam anita...mula2 mmg nampak susah tp bila dah buat mudahh sgt!cubalah
ReplyDeletesalam atie
ReplyDeleteapambalik ni memang feveret akak..entah kenapa dari dulu akak suka sgt makan apam balik..selalu beli je atie..hehe
terimakaseh doakan yg baik2 utk akak ya atie.:)))
Salam azatie. Dah terima nama dan alamat saya?
ReplyDeleteSaya hantar dlm komen saya .
Atie...
ReplyDeleteKak Amie tertinggal keretapi ni... mesti apam balik dah habis kan.... hu hu huuu suka sangat!!!
bestnya apam balik. umi suka kalau letak kacang dan jagung krim tu lebih2. isk rasa cam nak buat apam balik la pulak :p
ReplyDelete