Alhamdulilah,semlm mmg hari yg sgt membahgiakn atie....diraikn oleh suami & anak TP sedih la jgk sbb anak llaki atie tiada bersama meraiknnya.Namun cukup trharu bila telah sedia menitipkn hadiah utk ibunya ini(nanti kita citer :D).
Semlm pon dia ada colling2 mengucapkn selamat hari lahir tuk atie.Sebak lak rasa hati.
Okeylah,menu hari ini..setelah semlm seharian mengantung peyok belanga...sup ketam.dah lama xmasak sbb kurenggg peminatnya kat umah ni tp kuahnya LICIN!.atie la yg dok meratah ketam2 tu...MyLaling cakap ssh nk mkn ketam nih.
Selain sup ketam,atie masak gak ayam goreng berempah,tumis sayur bayam & sambal tumis ikan.Alhamdulilah,rezeki kami hari ini.Jom layan resepi dr K.idamesraNet.Terima kasih.
Bahan-Bahan:
5 ekor ketam
5 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ]di kisar
2 inci halia ]
½ kampit rempah sup
1 biji bawang besar - dihiris
sedikit rempah tumis
2 btg serai -dititik
daun sadri secukupnya-atie ganti dgn daun sup.
garam/serbuk perasa-secukup rasa
Cara:
1.Bersihkan ketam.tumis rempah tumis dan bawang hiris hingga garing.
2.Masukkan bahan kisar,rempah sup dan air secukupnya.setelah mendidih,masukkan ketam.
3.Setelah ketam masak,taburkan daun sadri.
Cadangan Hidangan:
Enak dimakan dengan nasi panas-panas.Juga boleh dimakan sebagai bihoon sup atau dengan bubur nasi.
salam atie..
ReplyDeletesup ketam ni mmg anak2 suka tapi pling malas tang buang kulit tu..bercinta..
sup ketam ne bagus untuk yg kena demam denggi..atie....jarang buat sup..biasa buat masak lemak cili api bagi kuah dia pekat2..sedapnya,,
ReplyDeletesaya tak pernah buat sup..selalunya masak lemak cili api..
ReplyDeleteakak macam best resepi ni...nak try nnti..
ReplyDeleteSalam rindu Atie...
ReplyDeletelama betul tak msk ketam...
hepi belated bestday kak atie...
ReplyDeletedah lama x makan ketam... sedap nampak sup kak atie.
nak menjemput kak atie join ni
ReplyDeletehttp://ibualiya.blogspot.com/2011/12/contest-giveaway-ibu-sihat-anak-riang.html
salam atie...akak pun xpernah lg buat sup ketam ni, biasa masak lemak or grg sambal or kari jer...
ReplyDeletesalam kak atie.
ReplyDeletehaaa..
sangat kebetulan entry ketam sup akak ni! nita dah 2 minggu pergi pasar nak beli ketam, cadangnya nak masak sup macam ni lah.. tapi tak jumpa2.. :(
assalamualaikum atie..
ReplyDeletelama dah kita tak bersembang kan.. bizi ye.. nani pun baru dapat nak apdet blog ni.. ni pun curik2 time je.. ehehehe..
sedap ooo masak sup ketam.. nani pernah cuba skali.. time tu balik kg dah sampai umah mak tengah malam.. dah tu tak de dah apa2 selain ketam idup yg adik nani baru amik dari nelayan.. so apa lagi.. amik sekor ketam tu wat masak sup, makan ngan nasi panas2.. mmg sedap sangat.. 1st time lah nani try wat sup ketam tu.. mmg boleh layan lagi.. manis je..
sup ketam sy selalu buat bile sy demam tak baik² wlpun dah mkn ubat.. mmg berkhasiat....
ReplyDeletekalau makan besar mcm ni suke masak lemak cili padi x pun masak sambal ketamm mmg sedappp
Salam kak atie.. sedapnya ketam tu. dah lama tak makan ketam. haritu siap beli tools dia lg utk makan ketam tetiba ketam tak nampak pulak dah kat kedai hehehe
ReplyDeletelamanya saya tak makan sup ketam..sedapnya kak...suka hirup kuah dia...rasa manis2 ketam tu...:)
ReplyDelete