Salam semua.Sedar X sedar kita telah pon masuk ke bulan febuari...bak kata org muda2 skrg,bulan berkasih syg..bln percintaan.Maklum la dlm bulan Febuari ni ...valentine day disambut(org2 Islam jgn sambut tau!..dosa..)
Permulaan masakan atie dlm bln Febuari ni,simple jer...masak lemak ciliapi ayam.Malas nk g pasar..msk apa yg ada lam esbok jer.Jemput makan semua....
Bismillah.....
- Bahan-Bahan:(sumber:BlogResepi.com)
- 5-6 ketul ayam
- 2 ulas bawang putih-dikisar
- 1 biji bawang besar-saiz sederhana-dikisar
- 1 biji cili merah-dikisar
- 6 biji cili api-dikisar
- 2 batang serai diketuk
- sedikit serbuk kunyit
- 1 keping asam keping
- 1 cwn santan pekat
- 2 cawan air
- garam, gula & pati ayam knorr
- 2 Biji Kentang-atie tambah.
- timun & cili besar dipotong-optional
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar, kunyit dan serai sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan asam keping. Kacau dan perlahankan api. Biarkan sehingga ayam empuk. Kacau sekali skala.
- Masukkan santan pekat, air dan kacau. Perasakan dengan garam, gula dan blh tmbh pati ayam knorr jika suka.
- Biarkan mendidih. Bila ayam hampir masak, masukkan timun dan cili yg dipotong. Siap.
salam kak..sedapnye masak lemak cili api tu..terliur saya jadinya..
ReplyDeletedah lama tak masak sebab guna cili dr bangladesh tu tak sesedap guna cili api malaysia..
terasa keenakannya..
ReplyDeletesalam kak atie..alhamdullilah..sihat2 je..kak atie sihat??
ReplyDeletesedapnya masak lemak cili api nie kak..hehe
Assalamualaikum Atie,
ReplyDeletemmng sedap sesekali layan ayam masak lemak cili api ni..lwn dngn ikan masin lagi bestkan...fuhhh maunya berpeluh2 makan..
cantik date hari ini 1212... heheheh
ReplyDeletekak atie...bau sampai sini tau..
ReplyDeleteSedapnya kak atie, smlm dah terfikir dah nak masak mcm ni, tp sudahnya keluarkan ikan. Masak singgang je..
ReplyDeletesalam kak atie...lama tak singgah sini..dtg melawat nak mintak lauk lunch sikit..hu hu dah lama tak menggulai...
ReplyDeletesedapnya kak, ni kalau goreng ikan masin mau bertambah2 makannya hehehe, saya suka simbah kicap manis kipas udang, perrghhhh
ReplyDeletesalam kamalia...pasni kena order ciliapi dr Malaysia larrrr...:D
ReplyDeletesalam yui..jemput makan.
ReplyDeletesalam Ifa.Alhamdulilah,dok shah alam baik2 tau...hihi
ReplyDeletesalam yatie..ikan masin xdak la pulak :(
ReplyDeleteSalam Ayu..ada pry yg buat kenduri kawen arini kot sbb date cantik!
ReplyDeletesalam fieda..kang k.atie htr semangkuk ya :D
ReplyDeletesalam zefa..masak singgang pon sedap gak,mkn ngan nasi panas2.
ReplyDeletesalam kerull...k.atie pon kdg2 malas gak nk mengulai.Ni angin rajin dtg..kelapa pon ada lam esbok.jadi la..sat lg k.atie htr ya..tgguuuu
ReplyDeletesalam Aju..larrr dah ada kuah simbah lak ngan kicap?Sedap erkh?
ReplyDeleteazi makan nasi goreng je hari ni, bahan asas serbuk kunyit dah abis, hubby pulak outstation, hrpkan azi xkeluar belila..huhuhu
ReplyDeleteazi makan nasi goreng je hari ni, bahan asas serbuk kunyit dah abis, hubby pulak outstation, hrpkan azi xkeluar belila..huhuhu
ReplyDeletesalam atie...huhhh lauk peberet akak ni...mintak semangkuk...hihihihi
ReplyDeleteAssalam atie, lauk kesukaan anak akk yg 8 tahun tu, suka sangat dgn msk lomak cili padi mcm ni, sedapnya atie
ReplyDeletesalam Azi..klu kiter ni dah malas kuar kedai/pasar...msk la apa yg ada lam esbok kan..hihi
ReplyDeletesalam K.Liza...tggu,sat lg atie sampai noooo
ReplyDeletesalam Rosa..sama la ngan anak atie yg pompuan tu..poberet dia nih!
ReplyDeletebestnya.lama dah tak buat masak lemak cili api ni.terliur la pulak,
ReplyDeletesalam Nik...mkn nasi curah kuah ni mmg sedap..kasi pedas sikit br ummmphhh..hihi
ReplyDeletetie..kalu ayam tu disalai sikit..pehhhhhhhhhhhhh...terbaikkkkkkkklah tie..sedap..rumah ita kurang sikit ayam msk lemak..kalu salai baru lah jalan sikit...
ReplyDeleteEmm sedapnya...baunya sampai ke sini hehehe...Kak tie rajin betul masak...
ReplyDeletekak atie, sedapnya..baru2 ni mkn lauk ni jugek yg mak masak..;)
ReplyDeletesalam anita..Xpernah try yg bersalai2 ni.Lg tambah sedap ya ita?Kt umah atie klu anak2 blk mmg wajib beli ayam..ni balance aritu larr
ReplyDeletesalam Rose..k.atie masak simple2 jer.Tk mcm org lain semuanya msk yg hebat2...hihi
ReplyDeletesalam mummyseri..klu mak masak lgggg sedapkan...untung mummyseri punya mak lagi....
ReplyDeletesalam azatie cayang..lama akak x singgah kt sini..memanjang bz..hehehe
ReplyDeletelapor bila npk lauk cili padi azatie ni..bak semangkok..
sedapnya kak tie... ni yg tiba2 teringin nk msk ni..
ReplyDeletesalam kak zai..awat lambat sampai?habih dah..hihi
ReplyDeletesalam Ina...isi ciliapi byk sikit,lg sedap mkn..:D
ReplyDeleteatie..acik baru makan masak lomak cili api ayam ni..he he
ReplyDeletesalam k.erna..sodap yo?hihi
ReplyDeletemasak lamak cili api memang idaman hatiii!!!
ReplyDeletetapi masukkan timun tu tak pernah plak..
sy jarang masak masakan yg ada santan,tp klu sekali sekala pekena msk lemak cili api mmg sodap!
ReplyDeletekita suka masakan ni tp rasanya mcm dah bertahun x masak sbb anak2 kurang le plak..tumpang mkn kt umah atie j la..
ReplyDeleteSalam kak Azatie,
ReplyDeleteSaya suka makan dengan sambal belacan ni. hehe :)