Wednesday, February 1, 2012

Masak Lemak CiliApi Ayam

Salam semua.Sedar X sedar kita telah pon masuk ke bulan febuari...bak kata org muda2 skrg,bulan berkasih syg..bln percintaan.Maklum la dlm bulan Febuari ni ...valentine day disambut(org2 Islam jgn sambut tau!..dosa..)
Permulaan masakan atie dlm bln Febuari ni,simple jer...masak lemak ciliapi ayam.Malas nk g pasar..msk apa yg ada lam esbok jer.Jemput makan semua....
Bismillah.....


  • Bahan-Bahan:(sumber:BlogResepi.com)
  • 5-6 ketul ayam
  • 2 ulas bawang putih-dikisar
  • 1 biji bawang besar-saiz sederhana-dikisar
  • 1 biji cili merah-dikisar
  • 6 biji cili api-dikisar
  • 2 batang serai diketuk
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 keping asam keping
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cawan air
  • garam, gula & pati ayam knorr
  • 2 Biji Kentang-atie tambah.
  • timun & cili besar dipotong-optional
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar, kunyit dan serai sehingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan asam keping. Kacau dan perlahankan api. Biarkan sehingga ayam empuk. Kacau sekali skala.
  3. Masukkan santan pekat, air dan kacau. Perasakan dengan garam, gula dan blh tmbh pati ayam knorr jika suka.
  4. Biarkan mendidih. Bila ayam hampir masak, masukkan timun dan cili yg dipotong. Siap.

43 comments:

  1. salam kak..sedapnye masak lemak cili api tu..terliur saya jadinya..
    dah lama tak masak sebab guna cili dr bangladesh tu tak sesedap guna cili api malaysia..

    ReplyDelete
  2. salam kak atie..alhamdullilah..sihat2 je..kak atie sihat??
    sedapnya masak lemak cili api nie kak..hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Atie,
    mmng sedap sesekali layan ayam masak lemak cili api ni..lwn dngn ikan masin lagi bestkan...fuhhh maunya berpeluh2 makan..

    ReplyDelete
  4. cantik date hari ini 1212... heheheh

    ReplyDelete
  5. kak atie...bau sampai sini tau..

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kak atie, smlm dah terfikir dah nak masak mcm ni, tp sudahnya keluarkan ikan. Masak singgang je..

    ReplyDelete
  7. salam kak atie...lama tak singgah sini..dtg melawat nak mintak lauk lunch sikit..hu hu dah lama tak menggulai...

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak, ni kalau goreng ikan masin mau bertambah2 makannya hehehe, saya suka simbah kicap manis kipas udang, perrghhhh

    ReplyDelete
  9. salam kamalia...pasni kena order ciliapi dr Malaysia larrrr...:D

    ReplyDelete
  10. salam Ifa.Alhamdulilah,dok shah alam baik2 tau...hihi

    ReplyDelete
  11. Salam Ayu..ada pry yg buat kenduri kawen arini kot sbb date cantik!

    ReplyDelete
  12. salam fieda..kang k.atie htr semangkuk ya :D

    ReplyDelete
  13. salam zefa..masak singgang pon sedap gak,mkn ngan nasi panas2.

    ReplyDelete
  14. salam kerull...k.atie pon kdg2 malas gak nk mengulai.Ni angin rajin dtg..kelapa pon ada lam esbok.jadi la..sat lg k.atie htr ya..tgguuuu

    ReplyDelete
  15. salam Aju..larrr dah ada kuah simbah lak ngan kicap?Sedap erkh?

    ReplyDelete
  16. azi makan nasi goreng je hari ni, bahan asas serbuk kunyit dah abis, hubby pulak outstation, hrpkan azi xkeluar belila..huhuhu

    ReplyDelete
  17. azi makan nasi goreng je hari ni, bahan asas serbuk kunyit dah abis, hubby pulak outstation, hrpkan azi xkeluar belila..huhuhu

    ReplyDelete
  18. salam atie...huhhh lauk peberet akak ni...mintak semangkuk...hihihihi

    ReplyDelete
  19. Assalam atie, lauk kesukaan anak akk yg 8 tahun tu, suka sangat dgn msk lomak cili padi mcm ni, sedapnya atie

    ReplyDelete
  20. salam Azi..klu kiter ni dah malas kuar kedai/pasar...msk la apa yg ada lam esbok kan..hihi

    ReplyDelete
  21. salam K.Liza...tggu,sat lg atie sampai noooo

    ReplyDelete
  22. salam Rosa..sama la ngan anak atie yg pompuan tu..poberet dia nih!

    ReplyDelete
  23. bestnya.lama dah tak buat masak lemak cili api ni.terliur la pulak,

    ReplyDelete
  24. salam Nik...mkn nasi curah kuah ni mmg sedap..kasi pedas sikit br ummmphhh..hihi

    ReplyDelete
  25. tie..kalu ayam tu disalai sikit..pehhhhhhhhhhhhh...terbaikkkkkkkklah tie..sedap..rumah ita kurang sikit ayam msk lemak..kalu salai baru lah jalan sikit...

    ReplyDelete
  26. Emm sedapnya...baunya sampai ke sini hehehe...Kak tie rajin betul masak...

    ReplyDelete
  27. kak atie, sedapnya..baru2 ni mkn lauk ni jugek yg mak masak..;)

    ReplyDelete
  28. salam anita..Xpernah try yg bersalai2 ni.Lg tambah sedap ya ita?Kt umah atie klu anak2 blk mmg wajib beli ayam..ni balance aritu larr

    ReplyDelete
  29. salam Rose..k.atie masak simple2 jer.Tk mcm org lain semuanya msk yg hebat2...hihi

    ReplyDelete
  30. salam mummyseri..klu mak masak lgggg sedapkan...untung mummyseri punya mak lagi....

    ReplyDelete
  31. salam azatie cayang..lama akak x singgah kt sini..memanjang bz..hehehe
    lapor bila npk lauk cili padi azatie ni..bak semangkok..

    ReplyDelete
  32. sedapnya kak tie... ni yg tiba2 teringin nk msk ni..

    ReplyDelete
  33. salam kak zai..awat lambat sampai?habih dah..hihi

    ReplyDelete
  34. salam Ina...isi ciliapi byk sikit,lg sedap mkn..:D

    ReplyDelete
  35. atie..acik baru makan masak lomak cili api ayam ni..he he

    ReplyDelete
  36. masak lamak cili api memang idaman hatiii!!!

    tapi masukkan timun tu tak pernah plak..

    ReplyDelete
  37. sy jarang masak masakan yg ada santan,tp klu sekali sekala pekena msk lemak cili api mmg sodap!

    ReplyDelete
  38. kita suka masakan ni tp rasanya mcm dah bertahun x masak sbb anak2 kurang le plak..tumpang mkn kt umah atie j la..

    ReplyDelete
  39. Salam kak Azatie,
    Saya suka makan dengan sambal belacan ni. hehe :)

    ReplyDelete