Salam semua..slmt ptg.Cuaca arini..mendung lak tp awai pg dah sidai kain,baru jap tadi hujan.kelam kabut kejar kain..hihi
Tghari tadi masak ala2 simple gak...antaranya masak lemak kubis,nk ngabihkn sayur yg ada lam esbok tu.
Jumpa lak udang sikit lam tapaware..cukup la tu tp atie tambah suhun lam masakan ni.Suka bila cedok kuah bersama suhun.
Walaupon resepi mudah,
nk gak menempek kat sini..mana la tau kot2 ada yg baru kawen..br nk belajar memasak...leh skodeng blog atie.Ya la tuh!okey la,jemput makan semua...
Bahan-bahan ( sumber:princessharyati)
2 cawan santan
1/2 cawan ikan bilis kecil (atie guna udang basah)
1 biji bawang besar (di hiris besar)
1 biji cili besar
3Biji ciliapi-atie tambah
Sedikit suhun-rendam & potongkan
Sedikit garam dan ajinamoto
Lada sulah
Cara-cara
Siap untuk di santap bersama keluarga. * semasa masak hendaklah sentiasa kacau, jika tidak santan akan pecah minyak.
Salam Atie
ReplyDeleteKita suka jugak lauk cam ni..kena ngan sambal belacan..sedap!
saya pun sama kak tie kalau masak gini mesti nak kena ada sambal belacan dan ikan goreng..
ReplyDeleteSalam tu dia dah kuar menu sedap tu.. lelagi sayur lemak tu ader udang manis2 lemak sedap tu kak.. mkn nasi panas2 sedapnyer lap peloh he he he
ReplyDeletehari ni siang tak msk
ReplyDeletesbb kuar pi bank dan segala
urusan kat bandar :)
Salam atie..
ReplyDeletesimple tapi membangkitkan selera
wah..ebstnya kak atie..
ReplyDeletelama dh ifa xmsk2
Salam Yong,
ReplyDeletehmm menu Melayu asli!
sedap!..
ReplyDeleterasa lapar la pulak...
menarik jgak ye.. :)
ReplyDeletesalam rindu atie..tu la lauk yg sempoi camnih pun leh mamam bertambah2 kan..akak pun suker taruh suhun tu..berebut ngan anak masa makan..hahaha!
ReplyDeletekak atie:...my feberet sekeluarga..tapi lately tak leh makan kubis le, terpaksa la masak sayur lain..huhhuuu...
ReplyDeleteita tak pernah letah udang basah ne..biasa udang kering atau udang gergau atau ikan bilis aje..mesti sedap ..manis udang..nak try gak lah...tq tie....goreng ikan masin sambail belacan....pehhhhhhhh...
ReplyDeletesy sk msk lmak kobis ni.. sedappp :-)
ReplyDeletemkn sama nadi pns2 ni mau 2 pinggan nih... hehe
ReplyDeleteAssallamulalaikum kak Atie..
ReplyDeleteNaz suka kobis buat masak lemak..Akak letak udang lagi umphhh!!
pndai yer akak masak, sedap tak? meh rs siket
ReplyDeletekalau perut dal lapar.... semua kami bedal... heee3x
ReplyDeleteCedapnyer... suker suker suker...
ReplyDeleteSalam Azatie,
ReplyDeletememang sedap sangat Azatie...makan ngan ulam sambai belacan tambah pulak ikan kering...aduhhh....sapa lalu kat belakang pun tak nampak dah nih he.he.he....
Simple tapi sedap ni Atie, memang betul tu, pekena dengan sambal belacan, meletop!
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...
ReplyDeletesedapnya tgk masak lemak kubis n udang tu.... nie kalau diana ratah mcm tu pun sedap nie..
Ini sedap... feveret KC.
ReplyDeletezie suka masak lemak ni.. kalau kena dgn ikan goreng garing, sambal belacan pedas punya dgn nasi panas mesti bertambah...
ReplyDeleteazi jarang masak lemak, tp sesekali masak memang sedap sesuai ngan anak yang masih kecik tu..ada kuah baru selera nak makan
ReplyDelete