BAHAN-BAHANNYA :(sumber:MatGebu)
800 g rebung, hiris nipis, celur dengan sedikit garam, toskan
300 g udang, dibuang kulit, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat2
1 keping asam gelugor
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah (mat guna cili kaler "oren")-atie guna ciliapi
1/2 inci belacan
9 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup-atie guna serbuk jer
3 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
Rebung dihiris nipis, kemudian rebus 5 minit dengan sedikit garam, toskan. Udang dibuang kulit, cuci bersih dan tos. Ketepikan.
Dalam periuk, satukan rebung, serai titik, udang dan bahan2 kisar halus.
Tambah asam gelugor, santan pekat dan daun kuyit. Perasanakn dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan lauk2 lain.
sedap ni kak atie..saya pun pndai gak makan..
ReplyDeletesalam kak tie...paberet saya, biras dan mak mertua...tp anak2nyer sume tak makan, so kami masak dan makan sorok2 jer... kata suami dan abang ipar, baunyer busuk... tp kami suka..kalo buat seperiuk besar pun bleh habis...hahaha
ReplyDeletesalam fieda..ya ke?mmg sedapkan.hihi
ReplyDeletesalam noorma..emmm MIL k.atie pon cam HB gak mana gheti nk mkn sayur2 camni.Depa perak belah lain :D
ReplyDeletesaya teringat masakan gulai rebung mak..sedap kan?..sendiri tak berani nak buat takut tak jadi..terkenang kenang dah ni..:) terima kasih bagi resepi tu..:)
ReplyDeletesalam saniah..air tangan mak mmg semuanya sedap2,hatta sambal belacan ponkan.hihi
ReplyDeleterebung sedap ni kak tiee :-)
ReplyDeleteatie, saya suka sangat masak lemak rebung dengan perut..kalau mak mertuo den masak, mmg makan tak hengat punyo he he
ReplyDeletesedap niee kak ..
ReplyDeletemakan nasi panas2 perghh
dah lama juga ieda x makan .. hubby xsuke sbb x suke bau dia .. ;)
salam Ina..jemput makan.hihi
ReplyDeletesalam Aya..mmg sodap bonar mak mertuo masak yo,menjilat jari.
ReplyDeletesalam ieda..yg berbau tu klu dijeruk...yg k.atie masak ni fresh br ambik kat pokok :D
ReplyDeleteAssalam atie, akk ni tau mkn je rebung nak masak tak reti n tak pernah masak heheh
ReplyDeletesedapnya kak tie...kalau dalam pantang tak boleh makan nie hehehe
ReplyDeletemy fevret.! lg2 kalo campur udang or perot..sedap!
ReplyDeletesedap ke rebung? sebab saya tak mkn. takut nak makan. boleh gitu?
ReplyDeletesalam Rosa..cubalah,sedap!
ReplyDeletesalam Rose..klu lam pantang mkn ni xtau la k.atie nak cakap apa..hihi
ReplyDeletesalam faa...ni k.atie tamnah udang jer.Perot xdak..
ReplyDeletesalam anisalya..mana org yg suka mmg sedap lar.Trpulang masing2...:D
ReplyDeletesedapnya tie...rebung ne....kalu ita suka masak dengan daging salai atau perut salai..terbaikkkkkkkkkkk lah...
ReplyDelete