Salam semua...dah lama xmasak pucuk paku,kebetulan kat Taman ni ada pasar mlm...atie beli la seikat.Dah siap masak,dpt la semangkuk.Jadilah kan..
Resepi masih menggunakn resepi yg biasa atie guna...mudah & sedap.Nak jemput makan,masing2 pon dah kenyang.Cuci mata ajelah ya
Cuaca arini panas betul ,kain kat penyidai pon cepat kering..kul 11 pg atie dah mengangkat kain...dh siap lipat & gosok .Pastu asyik minum jer..klu dapat cendol,pasti bestkan?
Bahan-Bahan:
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
nyum2..mnyelerakan..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSaya pun dah lama tak masak lemak pucuk paku.
ReplyDeleteok sy tau mmg sedap
ReplyDeletebestnye kalo dapat makan.. dni sjak preggy nih tade selera makan sangat huhu
ReplyDeleteterluiqlah atie
ReplyDeletekita ni tak rain msk lemak
sbb maleh nk mengacau tu..hik3
Sedapnya masak lemak pucuk paku Atie tu...
ReplyDeleteBetullah Atie, Amie yang tak keluar rumah pun rasa panas semacam... rasa nak demam pun ada.
wah!pucuk paku...my fevret!sedaaapppp..
ReplyDeleteAslmkum kak.
ReplyDeleteWaa. . Betul la,dah lama x makan pucuk paku. Masak lemak pun sedap klau buat kerabu pun sedap. Fuh! Dugaan betul lah. :))
Atie..masak lemak pucuk paku ke..pucuk ubi ke..pengaga ke..memang kegemaran akak..
ReplyDeleteAssalam atie, kat umah akk semua anak2 mkn sayur lemak pucuk paku, mmg bestkan bila dpt pucuk paku yg muda belia tu. makn lak ngan ikan goreng, mmg bertambah2 nasi hehe
ReplyDeletesalam kak tie... nmpk sedap, azi selalu mkn pucuk paku goreng jer..
ReplyDeletebtw nak tanya kak tie. lori HB, HB tu apa?
tedapnya dah lama cik ina tak merasa masak lemak pucuk paku, dapat makan nasi ngan ikan kering sedapnya.
ReplyDeletesuka sangat menu ini...dari dulu sampai sekarang...
ReplyDeletekak atie.......sedapnyer...tetiba rindu masakan mak....
ReplyDeletesedap nie.sy selalu pucuk paku nie digoreng jer..
ReplyDeletefavourite husband saya ni kak tie
ReplyDeletewah!masak lemak pucuk paku...sungguh menyelerakan...
ReplyDeleteterliur tgk msk lemak pucuk paku kak atie...hihihi
ReplyDeletecicah sambal belacan ni mmmg mantapplah..
ReplyDelete