Salam & slmt pagi semuaaaaaa.Pagi ni kami menjamu selera dengan roti canai jer..sebenarnya buat masa anak2 balik aritu & bakinya atie frozenkan.
Klu time2 malas cam arini(hihi)...panaskn atas dapo jer.
Cicahnya pon...cicah tuk org malas buat kuah kari,atie masak sambal tumis ikan bilis jer.
Alhamdulilah,rezeki MyLaling sblm g keje.
Lepas makan roti canai..jadi malas lak!.
Siap jer sidai kain kat ampaian luar....golek2 sorang2 atas katil sambil dok pikir nak masak apa tghari nanti.Emmmm...any idea?
Bahan-bahan:(atie guna tangan jer..xder bread machine)
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
2.uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10min
3.uli lagi selama 5min
4.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
5.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min.
6.selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2.
7.produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
8.Kemudian blh la dimasakkan atas dapur hingga masak..hidangkan.
jadi la ada gak ghupa roti canai dak?hihi
Kakak jarang buat sarapan utk hubby atie... tapi bekal utk anak adalah...
ReplyDeleteBiasa HB g keje lambat..dlm kul7 lbh.Syian pulak masa keje dia laparkan....
ReplyDeleteKdg2 atie hidang roti ngan tea tarik..meehoon..kueteow..nasi goreng.Ikut sempat apa yg atie masak lar pg tu :D
Assalam Dik Atie....hrmm sedapnya roti canai....suap secubit...Akak baru jer lepas makan Quaker oat dgn pisang & strawberry semangkuk...azab rasa nak menghabiskannya...kalau roti canai ni rasanya tentu senang jer Akak telan!..hehe...persiapan untuk umur yang kian merangkak ke angka 5!!!
ReplyDeleteKak Atiesayang..mmmm sedapnyer roti canai.. Roti Canai Garing 2 keping he he he boleh he main order neh he he he... kak makan roti ngan sambal tumis jek sedap gak kadang dah muak makan cicih kari.. he he he rajinnyer menguli roti canai he he he
ReplyDeletesedapnyerr..nakkkkkkk...
ReplyDeletehaha atie..kalau malas masak utk lunch..wat nasi lemak ja..sambal dah ada...
ReplyDeletenak try buat jugaklah nanti :-)
ReplyDeleteTutup la kedai roti canai lps ni...
ReplyDeleteaduhhh..lapar pulak tgk menu ni
ReplyDeletesedapnye..ni law mkn menjilat jari ni..
ReplyDeleterjin kak atie msk pg2 ye... sedap plak tgk roti canai cicah sambl tumis ikan bilis tu... :-)
ReplyDeletekak tie,
ReplyDeletemas klu makan roti canai.
suka letak sambal ikan bilis..
memang best...
sdpnyer :)
ReplyDeletepernah cuba buat roti canai sekali...tapi keraslah hasilnya kak...
ReplyDeletepandai kak atie buat..
ReplyDeleteRajinnya kak atie, menebar roti canai.. :D
ReplyDeletejadi la kak roti canai tu..kot saya,blum tentu dapat bentuk bulat camtu..konpem senget benget..
ReplyDeletetapi,cicah dengan sambal ikan bilis smemnag sedap sangat..
Cedapnyer roti canai cicah sambal ikan bilis....cedap3x!!!
ReplyDeleteassalam atie..acik jarang buat roti canai sendiri..depan rumah ada orang jual beli je sekeping bila nak makan.
ReplyDeleteSalam Yong,
ReplyDeleteAwww sambal tumih ikan bilis, rindunya!
wah...sedapnyer makan dgn sambal bilis.. kalo mkn dgn tumis sardin pon sedap kak...
ReplyDeletexpernah buat sndiri... sbb mmg x pndai nk tebar roti tu.. klo mkn kt rmh..beli y segera j la
Salam K.watie..makanan berkhasiat akak makan ya.Tu la kdg2 mmg susah nak telan..tp klu dah biasa,dah xkisah :D
ReplyDeleteSalam Erma..ni roti canai masa anak2 balik aritu,ada baki..k.atie frozenkn.
ReplyDeleteEntah la k.atie lbh suka cicah roti canai ngan sambal,klu cicah kari tu cam rasa muak lak.hihi
salam faa..nk ajak makn pon dah habis la dear.:D
ReplyDeletesalam kamsiah..dlm malas2 kena masak gak,sambal tumis tu buat penambah lauknya
ReplyDeletesalam Ina..selamat mencuba
ReplyDeleteK.zana...tuk mkn kluarga blh la,nk biz..tutup cepat kedai :)
ReplyDeleteSalam Ika...cuci mata jer la yer sbb dah habih lar dik!
ReplyDeleteCik IKa...ala roti canai k.atie bkn sedap sgt cam kat kedai pon,xblh lawan yg kedai punya :D
ReplyDeleteSeputih salju...HB nak g keje kena lah masak tuk sarapannya.Syian lak klu g keje dlm perut berlaparkan...
ReplyDeleteMas..mmg k.atie suka cicah roti canai ngan sambal tumis jer.
ReplyDeleteEb..lain kali k.atie masak roti canai,jemput Eb ya..
ReplyDeleteMunna..masa mula2 k.atie buat dulu pon mmg keras kejung,tp bila lama2 dah cuba...okey lak :D
ReplyDeleteFieda..xdernya pandai,buat mkn2 sekluarga boleh lar.hihi
ReplyDeleteZefa..Xyah tebar2 sgt cam kat kedai kang habih 1 dapo berminyak.tebar atas talam jer..hihi
ReplyDeletekamalia..dulu masa mula2 buat mmg senget benget..koyak lagi tp skrg ok la sikit,bole la buat mkn2 sekluarga.
ReplyDeleteZyash...terima kasih.Nk jemput pon dah habih lar...
ReplyDeleteK.Erna...ngah rajin..buat lar tp klu time malas beli gak tp kt sini xder la org menjual roti canai..nasi lemak byk lar.
ReplyDeleteK.Halima...ala sambal tumis ikan bilis main campak jer :D
ReplyDeleteK.Halima...ala sambal tumis ikan bilis main campak jer :D
ReplyDeleteLya..k.atie pon bkn pandai menebar pon,ada gak yg koyak2.ada yg tebal..nipis..hihi
ReplyDeleteLya..k.atie pon bkn pandai menebar pon,ada gak yg koyak2.ada yg tebal..nipis..hihi
ReplyDelete