Bahan-bahan (500ml):(Sumber:Noreen-homecooking)
1/2 cawan (115gm) gula pasir
3 biji telur
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan gula pasir (225gm)
1 cawan air
cara:
masukkan 1 cawan gula pasir dan air ke dalam mangkuk dan masak sehingga menjadi gula hangus dengan api sederhana panas
angkat dan sejukkan - proses membuat gula hangus ini mengambil masa agak lama sedikit tetapi jangan ditingal2kan nanti hangus dan warna kaya tidak cantik
dengan menggunakan whisker pukul 1/2 cawan gula pasir bersama2 dengan telur sehingga sebati
proses membuat seri kaya: mula2 masukkan gula yang telah dipukul dengan telur ke dalam mangkuk, diikuti dengan santan, tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air dan akhir sekali gula hangus
kacau dengan api sederhana panas sehingga menjadi pekat dan mendidih - kepekatan seri kaya ini bergantung pada kesukaan masing2
apabila sudah puas hati dengan kepekatan seri kaya bolehlah ditutupkan api dan biarkan sejuk
kemudian barulah disimpan ke dalam balang/bekas kedap udara
jika inginkan kaya pandan bolehlah di campurkan dengan sedikit emulco pandan dan kacaukan sebati
nmpk menyelerakan...kalo sapu pada roti mmg best!
ReplyDeletesedapnyer kak.. kalau home made ni lagi boleh buat banyak kan. pastu buat roti kak atie.. sedap roti homemade padan ngan kaya homemade ;-)
ReplyDeleteApa susah lagi dah siap sapulah kat roti masuk tupperware buat bekal ke sekolah/ofis... baguslah atie..
ReplyDeleteKakak minat bab resepi yg mudah dan memang digunakan selalu.
Homemade kaya ni memang dlm otak dah, entah bila nak buat. Anak bujang akak tu kepala angin, time dia suka...hari2 nak, bila jemu...sentoh pun tak.
ReplyDeletenampak sedap ;).. teringat seri kaya yang selalu mak masak masa sekolah dulu..
ReplyDeletenyum3...mnyelerakan..
ReplyDeletesedpnye tngk..
ReplyDeleteassalam azatie..dah siap inti kuih pau ni....he he
ReplyDeletecicah roti .. cicah roti kak ekkeke ;)
ReplyDeletesedapnya kak tie sungguh menyelerakan...
ReplyDeletewah, kak atie buat sendiri? mesti lagi sedap kaya ni sb air tangan sendiri....
ReplyDeletehome made, memang terrajin & terbaekkk!!
ReplyDeletewaa...nti bleh la cuba wat...=)
ReplyDeleteserikaya buatan sendiri lagi...
ReplyDeletesedapppnya...
Meleleh airliur saya baca entry kak atie, makan roti kaya letak butter pehghh!!! Sodap heheh
ReplyDeleteooo senang je buat.. nk try lh nanti...hihii
ReplyDeletemmg terangkat..
ReplyDelete