Salam semua & slmt ptg.Juadah apa pulak diptg hari ni..pasti yg best2kan?Tgguuu..sat lg atie sampai..nk gak sama2 menikmatinya(dgn muka x malunya..hihi)
Ptg ni atie masak kuih apam balik berintikn kaya...baki kaya yg buat dulu ada lagi berbaki.Dah keras kejung lam esbok..hihi.
Jumpa lak resepi dr MG ni..apalg,laju jer ingin mencuba lgpon bahan nk buat apam balik yg biasa tu xdak.Apa salahnya kita cuba resepi Mat Gebu ni pulak.
Atie buat pon xbyk...dalam 4 ketui jer.Jadi lar buat mkn berdua ngan MyLaling atie tu.Nie respon dari MyLaling.."sedap gak isi inti kaya ni ya tie"..lbh kurang gitu la dailognya..hihi
Jemput semua...
BAHAN-BAHANNYA (sumber:MatGebu)
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
2 camca besar gula halus
3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cawan susu sejat + 1/4
cawan air)
1 camca teh esen vanilla
1 biji telur
1/4 camca teh soda bicarbonate
1/2 camca teh baking powder
1 camca besar mentega cair
Secubit garam
BAHAN TABUR :(atie isi inti kaya jer)
1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar*
2 camca besar gula pasir*(*disatukan)
3/4 cawan jagung cream (pb takde jagung, ganti kaya)
Sedikit mentega atau majerin
CARA MEMBUATNYA :-)
Dalam bekas, satukan telur dengan gula, pukul hingga sebati.
Tuang 1/2 cawan susu dan kacau rata. Masukkan tepung, soda bicarbonate dan
baking powder, kacau rata dan tuang baki susu tadi. Masukkan mentega cair dan
garam. Kacau hingga semua rata dan sebati. Ketepikan selama 15 minit.
Panaskan non-stick pan(atie guna acuan apam balik), gunakan api paling kecil, sapu
permukaan kuali dengan minyak (mat sekadar lap permukaan kuali dengan paper
towel bersih yang dicelup sedikit minyak masak). Bila panas, sendukkan bancuhan
tadi anggaran 1/3 cawan, rata dan dia biar sekejap.
Tutup permukaan pan tadi, bila kelihatan berbuih dan kering,
boleh sapu sedikit mentega dan ratakan krim jagung, dan kacang tanah + gula
pasir tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan lipat dua. Ulangi proses
hingga siap. Boleh dihidangkan..
Terliur pulak tengok apam balik petang2 cmnie! Kalau makan masa masih panas, mesti sedap! Nak seketui! :D
ReplyDeleteaduh atie nampak rapuhnya apam balik tu suka2
ReplyDeleteArol Mubin...k.atie masak sambil mkn ni.Yg panas2 mmg sedap..raggup jer :D
ReplyDeleteChik mimi...ala,apam balik ni xbape nk gebu gebas..sedihnya!!!
ReplyDeleteNi klu tgh pregnant mau dan2 ni jgk sy terjah umah k.atie hihi... Mengidam! Eh jap. K.atie dok mana sbnrnya ya? Bagan datoh ke?
ReplyDeletesalam k atie...sy ni mmg pminat apom balik....tp x penah lg buat sendir...harus dicoba ni..
ReplyDeletesedapnya meleleh air liuh Aida dok tengok...nasib puasa kalu x nak suh kak bagi cikit kat aida hi2
ReplyDeleteRajinnya .. tak pernah lagi buat apam balik ni ... nampak macam senang je . BBoleh cuba nanti.
ReplyDeletesedapnyer kak atie.. lya biasa mkn apam balik y kacang tu..tu pon beli psr mlm.
ReplyDeleterajinnya kak atie masak.... :-)
ReplyDeleteAzimah..klu pregnant ngidam apam balik,k.atie suh Azimah cari kat pasar mlm jer..hihi
ReplyDeleteHa'ah k.atie dok bagan datoh...pernah sampai?
Ummiaisyah..mmg harus dicuba,yg pasti mmg puas mkn!
ReplyDeletebagan datoh kat mna kak atie??
ReplyDeleteAida...selamat berbuka puasa ya.Alhamdllh,selesai puasa aida hari ini.
ReplyDeleteK.yanti..INsyaAllah,klu dicuba mmg menjadi & puashati sbb dpt mkn byk2...hihi
ReplyDeleteLya..ha'ah kdg2 k.atie pon buat yg brkacang gak..yg ni nk try resepi apam balik inti kaya.
ReplyDeleteKebetulan kaya ada lam esbok...
akk suka apam balik bulat yg inti dia kacang merah.kat muo je ada apam tu..
ReplyDeletesalam kak yon..xpernah jumpa lak apam balik inti kacang merah kat sini.Muar jer ada..jauhhhh
ReplyDeleteboleh wat niaga ni kak atie..
ReplyDelete