Wednesday, May 16, 2012

Rendang Kerang

Salam.Selamat tghari semua.Menjak baek dr demam..pastu batuk2...jarang la atie masak yg pedas2 camni.Entah xsedar pon bila batuk atie dah okeynya..
Alhamdulilh dah sihat sepenuhnya...,mmg sedih bila nikmat makan kita ditarik oleh Allahkan?
Juadah tghari hari ini..
atie masak rendang kerang.Yg merupakn poberet atie & MyLaling..klu mkn2 kat luar ker...cari rendang kerang dulu.Biasanya dlm pinggan kami hampir sama lauk yg dipilih.hihi
Jom layan resepi...simple jer.
Bahan-bahan ( sekeluarga )

1-1 1/2kg kerang direbus

1 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
* kisar bahan-bahan diatas*

1 sudu besar rempah kari-atie xisi
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
garam dan bhn perasa secukup nya
daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai


Cara-cara:

1.Sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
2.Masukkan semua bahan2bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit. daun limau purut dan asam keping
3.Masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit.masukkan kerang dan gaul sebentar
tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
4.Akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa
klu sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing
5.Selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan 

p/s:n3 ini secara 'autopublish'...InsyaAllah msj yg  korang titipkn akan atie balas kemudian :D

27 comments:

  1. saya suka makan kerang rebus jek.. kalo sambal2 kureng sikit..hehehehe

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Atie.. penggemar rendang kerang dah datang2 laju2 terjah bila nampak kat tingkap tadi.. neh erma bawa sepupu kerang remis... kita tukar lauk yer kak? rajinnyer merendang.. hu hu hu menu yang paling jarang dibuat hu hu hu tapau sini yea..

    ReplyDelete
  3. sedapnya..dpt kerang rebus pon ok ni..

    ReplyDelete
  4. Assalam Azatie....waaahh patutlah lalu belakang dapur bau sodap jerk...rupanya ada org merendang...dah siap dah pulak tu...rendang kerang makan dgn nasi panas2...weeeyy x terangkat montot...hehehhee...asyik nak tambah nasi je la jwabnya kann..kan..

    ReplyDelete
  5. Nafiraa..kerang rebus pon sedap gak,cicah ngan sambal kicap...fuh! :D

    ReplyDelete
  6. halamanku..Erma.Wah.peminat rendang kerang gak ya?Nanti k.atie bungkuskn tuk erma ya..
    Remis klu rebus...sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
  7. sedappkan suke makan.. tapi nak masak yg payah.. nak kupas kulit kerang dulu...

    ReplyDelete
  8. Nuyui....kerang rebus?okey gak..pastu mkn ramai2,mmg best!

    ReplyDelete
  9. Salam Yong Atie,
    pe kabor? Semoga semakin sihat.
    Waahhh lama tak makan rendang ni. Teringin. Nak buat jugak. Tapi kalau bahan akak takde rempah kari, yg lain2 tu serupa. Sedap nampak rendang Atie.

    ReplyDelete
  10. kak Ummi..nape akak dtg ikot dapo?Syiannya lar....nanti atie bukak pintu depan ya.
    Betul kata akak tu...xsedar nambah2 nasikkk...hadoiii!

    ReplyDelete
  11. suka kerang rebus cicah... tapi rendang pun layan aje :)

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Atie..yana peminat rendang kerang jgk..ms duk kl dulu slalu mkn dgn ns lemak..sedapp tp lpas mkn siap lah..garu hidung garu mata hihii ^_^

    ReplyDelete
  13. erm...sedap2 tp sy tak makan kerang la....

    ReplyDelete
  14. fev rendang kerang tapi malas nak buat...
    sedapnya...

    ReplyDelete
  15. sedapnya...tp kerang ni kurang sikit...tp kalau kerang bako mmg suka..

    ReplyDelete
  16. sy pernah makan rendang kerang ni. ya Allah sedap nye ....

    ReplyDelete
  17. waaa sangat rajin post kat aida cikit dah meleleh air liuh dah ni huhuhuhuhu..lma x masak rendang kerang...

    ReplyDelete
  18. terliur sudah :) makan ngan lemang sedap gak nie

    ReplyDelete
  19. Hi kak..hru? Love pun terus masak pedas2 lepas recover dari flu..hehe.

    Sedap betul nampak rendang kerang tu kak. Haishhh sedap ngan nasi lemak ;)

    ReplyDelete
  20. eh?

    letak cili padi? ganti cili kering eh? tak pernah pulak Nita letak cili padi.. rasa dia lagi pedas ke cemana??? lagipun jarang masak rendang kerang ni..biasa masak time raya jer. hee

    :)

    ReplyDelete
  21. akakkak feberet sy tu...tapi lecehnya nak kopek kerang gatalllllllllll

    ReplyDelete
  22. Atie..... rendang kerang! Sukanya kak Amie makan dengan nasi impit!!!!

    ReplyDelete
  23. belum pernah cuba lg...tp nana suka sangat makan kerang,hehe.....

    ReplyDelete
  24. salam atie..sedapnya rendang..suami acik suka sangat rendang kerang ni

    ReplyDelete
  25. lama tak buat rendang ..pepagi takut tak sempat nak masak..sedapnya tie...

    ReplyDelete
  26. sedapnya..
    mkn dengan pulut kuning pun sedap..

    ReplyDelete