Wednesday, June 27, 2012

Hati Goreng Kunyit Pedas

Assalamualaikum.

Selamat ptg semua...dah lama xbeli hati lembu buat msk2,
arini ada lak kat pasar tadi.Beli lar tp xder la byk..lps tuk mkn tghari & mlm mlm kami cukup lar.
Menu dr hati merupakn kesukaan MyLaling...xkisah la klu msk kicap/goreng kunyit/sambal.
Semua dia minat...pastinya akan menambah2 nasi dia mkn.
Hati yg dibeli pg tadi...atie cuma masak goreng kunyit pedas sbb byk menggunakn ciliapi.
Klu yg xkuat mkn pedas tu....blh kurangkn cilinya.
Terima kasih kpd DJ atas resepi yg sedap ni...pedas2 ni mmg poberet family atie.
Rasanya klu mkn tanpa 'sesuatu' yg pedas mmg xselera nk mkn.
Jemput makan semua...Bismillah
Bahan-bahan : (Sumber:DayangJack)

300 g hati lembu (dibersihkan, dipotong ikut suka dan direbus 1/2 masak. Toskan)
2 ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
10-15 biji cili padi (ditumbuk lumat) - separuh atie belah 2 jer.
air asam jawa secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
1 labu bawang besar (dimayang dan digoreng sedikit)
garam secukup rasa
hirisan kacang panjang jika suka-atie guna kcg buncis

Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang dan cili padi sehingga garing.
Masukkan hati dan sedikit air. Gaulkan rata2.
Kemudian masukkan serbuk kunyit, kacang panjang, garam dan air asam jawa. Kacau lagi. (tak perlu dimasak terlalu lama)
Setelah masak, gaul2kan dgn bawang yg sudah digoreng.
Hidangkan panas2.

25 comments:

  1. kalau xmakan hati boleh ganti dgn yag lain kan kak resepi ni...hihi bukan pa wani xmkn hati hikhikhik

    ReplyDelete
  2. huwaaa akakkkk..sayer suker sangat hatey lembut..sedapnyerrrrrr...!!

    ReplyDelete
  3. amboi... simple but mmg sedap ni!

    ReplyDelete
  4. lama dah x makan hati..selalu goreng je..=)...nampak sedappp

    ReplyDelete
  5. sedapnya tie...lama tak makan..sekarang tak nak makan organ dalamam coz..tahan aje dulu ne..he.he

    ReplyDelete
  6. Kalau makan tak pedas memang kurang selera atie. Kakak jarang beli hati tapi selalu dapat sebab abang kan selalu kena jemput jadi tukang sembelih lembu - dapat free tapi tak banyaklah atie..

    ReplyDelete
  7. jarang sangat nak masak hati lembu ni kak, masak time raya jer..tak pun kalau ada kenduri kahwin..kalau nak beli sesaja, memang family saya tak beli..heee

    ReplyDelete
  8. bagus makan hati ni.. leh tambah darah..lya pon suka makan hati..

    ReplyDelete
  9. hurmm yumx2 .. buat tambah darah kan akk ;)

    ReplyDelete
  10. sedap nye..feveret jgak ni..tp skang time exam xleh laa nk mkn..pas exam bleh la..hihi

    ReplyDelete
  11. Waniey..ganti hati lembu ngan ayam/daging/sotong/udang pon blh Dik.

    ReplyDelete
  12. CNN..dok bandar baru jer kan..meh!singgah :)

    ReplyDelete
  13. Kesuma...umah atie ni mmg masak simple2 jer.

    ReplyDelete
  14. Azee..k.atie pon dah lama xbeli & masak gak...kebetulan nampak kat pasar pg tadi.

    ReplyDelete
  15. Anita..nanti makan puas2 ya.pos kat k.atie cikit :D

    ReplyDelete
  16. kak Zakie...wah!untung la dapat free gitu,rezeki kan kak.
    Sama lar umah atie ni mmg kuat mkn pedas.
    Betul tu..klu xpedas x kawww nk makan :D

    ReplyDelete
  17. Ieda...betul,org yg tekanan darah rendah elok mkn hati camni.

    ReplyDelete
  18. Faa...selamat menjalani exam ya.Good Luck dr k.atie.

    ReplyDelete
  19. wahhh ati yg sedappp.terbaekk la..

    ReplyDelete
  20. Saya paling suka makan hati...tidak kira hati apa pun...

    ReplyDelete