Assalamualaikum.
Selamat ptg semua...dah lama xbeli hati lembu buat msk2,
arini ada lak kat pasar tadi.Beli lar tp xder la byk..lps tuk mkn tghari & mlm mlm kami cukup lar.
Menu dr hati merupakn kesukaan MyLaling...xkisah la klu msk kicap/goreng kunyit/sambal.
Semua dia minat...pastinya akan menambah2 nasi dia mkn.
Hati yg dibeli pg tadi...atie cuma masak goreng kunyit pedas sbb byk menggunakn ciliapi.
Klu yg xkuat mkn pedas tu....blh kurangkn cilinya.
Terima kasih kpd DJ atas resepi yg sedap ni...pedas2 ni mmg poberet family atie.
Rasanya klu mkn tanpa 'sesuatu' yg pedas mmg xselera nk mkn.
Jemput makan semua...Bismillah
Bahan-bahan : (Sumber:DayangJack)
300 g hati lembu (dibersihkan, dipotong ikut suka dan
direbus 1/2 masak. Toskan)
2 ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
10-15 biji cili padi (ditumbuk lumat) - separuh atie belah 2 jer.
air asam jawa secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
1 labu bawang besar (dimayang dan digoreng sedikit)
garam secukup rasa
hirisan kacang panjang jika suka-atie guna kcg buncis
Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang dan cili padi sehingga
garing.
Masukkan hati dan sedikit air. Gaulkan rata2.
Kemudian masukkan serbuk kunyit, kacang panjang, garam dan
air asam jawa. Kacau lagi. (tak perlu dimasak terlalu lama)
Setelah masak, gaul2kan dgn bawang yg sudah digoreng.
Hidangkan panas2.
kalau xmakan hati boleh ganti dgn yag lain kan kak resepi ni...hihi bukan pa wani xmkn hati hikhikhik
ReplyDeletesedpnye
ReplyDeletehuwaaa akakkkk..sayer suker sangat hatey lembut..sedapnyerrrrrr...!!
ReplyDeleteamboi... simple but mmg sedap ni!
ReplyDeletelama dah x makan hati..selalu goreng je..=)...nampak sedappp
ReplyDeletesedapnya tie...lama tak makan..sekarang tak nak makan organ dalamam coz..tahan aje dulu ne..he.he
ReplyDeleteKalau makan tak pedas memang kurang selera atie. Kakak jarang beli hati tapi selalu dapat sebab abang kan selalu kena jemput jadi tukang sembelih lembu - dapat free tapi tak banyaklah atie..
ReplyDeletejarang sangat nak masak hati lembu ni kak, masak time raya jer..tak pun kalau ada kenduri kahwin..kalau nak beli sesaja, memang family saya tak beli..heee
ReplyDeletebagus makan hati ni.. leh tambah darah..lya pon suka makan hati..
ReplyDeletehurmm yumx2 .. buat tambah darah kan akk ;)
ReplyDeletesedap nye..feveret jgak ni..tp skang time exam xleh laa nk mkn..pas exam bleh la..hihi
ReplyDeleteWaniey..ganti hati lembu ngan ayam/daging/sotong/udang pon blh Dik.
ReplyDeleteSaya Disini..jemput makan :D
ReplyDeleteCNN..dok bandar baru jer kan..meh!singgah :)
ReplyDeleteKesuma...umah atie ni mmg masak simple2 jer.
ReplyDeleteAzee..k.atie pon dah lama xbeli & masak gak...kebetulan nampak kat pasar pg tadi.
ReplyDeleteAnita..nanti makan puas2 ya.pos kat k.atie cikit :D
ReplyDeletekak Zakie...wah!untung la dapat free gitu,rezeki kan kak.
ReplyDeleteSama lar umah atie ni mmg kuat mkn pedas.
Betul tu..klu xpedas x kawww nk makan :D
Anita...oh ya ker?Nape erkh????
ReplyDeleteLya..k.atie dah trlbh darah :D
ReplyDeleteIeda...betul,org yg tekanan darah rendah elok mkn hati camni.
ReplyDeleteFaa...selamat menjalani exam ya.Good Luck dr k.atie.
ReplyDeletewahhh ati yg sedappp.terbaekk la..
ReplyDeleteBoleh cuba ni.. nyum3
ReplyDeleteSaya paling suka makan hati...tidak kira hati apa pun...
ReplyDelete