Salam semua & semoga sentiasa diberkati oleh ALLAH.Aminnnn
Alhamdulilah,rezeki kami hari ini..nasi lemak merangkap juadah tghari juga:D.Seawal 5 pg dah kelentang..kelentong kat dapo...perah santan pon guna tgn jer.
Mmg dr mlm dah plan nk msk nasi lemak hari ini.Asseorinya simple jer...timun,telur,kcg tanah,ayam goreng,sambal tumis & ada keropok jugeeeee!
Yg paling best,...sambal tumisnya.Semlm masa singgah umah AnnaQawina...trnampak lak kelainan pd sambal tumisnya..sbb isi santan!.
Teruja nk cuba..maka hari ini trhasillh sambal tumis ikan bilis bersantan..MyLaling pon siap puji sambal tumis kali ini lg sedap!Alhamdulilah.
Jemput makan semua..
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSANTAN
Sumber :AnnaQawina& Noorsha
*25 tangkai cili kering - Ana guna cili giling siap(atie tambah kasi lg pedas :D)
*1 labu bawang besar
*5 ulas bawang putih
*1 inci belacan
2 labu bawang besar - hiris halus
Segenggam ikan bilis
1/5 cawan santan kotak-atie guna santan fresh
Asam jawa - sebesar ibu jari + sedikit air
1 sb gula - Ana tukar kepada 1/4 keping gula melaka@nise_atie gula putih jer.
1 st garam
Cara²
1. Blend bahan² bertanda (*)...panaskan minyak dan tumis
bawang besar yang diracik halus hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan² yang diblend halus tadi dan tumis hingga
pecah minyak.
3. Masukkan larutan air asam jawa, garam dan gula serta ikan
bilis. kacau rata. biarkan merenih seketika.
4. kemudian masukkan santan pekat, kacau hingga sebati.
kecilkan api dan biar sambal masak hingga pecah minyak.kacaukan sesekali.
5. sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan bersama nasi lemak
tadi.. :) Selamat Mencuba :)
Assalam Atie.
ReplyDeleteWahhh nampak sedap sangat sambal tu....terliur sudah.
salam Norzie Hany...pedassss sgt tuh!!
ReplyDeleteermmmm sedap2 .. komplete akk buat .. berselera saya tgk ! .. ;)
ReplyDeletelaparnya sekarang ni, bila nampak nasik lemak ni..alahai comfirm sedap! sebab resipi dia beza...
ReplyDeletessalam atie..acik tengah lapar ni..he he
ReplyDeletekalau orang n9 buat sambal tumis memang letak santan ate.
saya pun lunch nasi lemak..tapi beli punya lah..hehe
ReplyDeletesedpnye
ReplyDeletepandainya atie masak
ReplyDeletealahai..lama dah x masak nasi lemak kak..sedapnye tgk..sbbnye huda malas nak tunggu sambal tu betul2 masak :) hik3
ReplyDeletenasi lemak home made...sedap nye
ReplyDeleteIeda..ala,main campak jer:D
ReplyDeleteCik Anita...yg berbeza sambal ikan bilisnya sbb isi santan.nanti anita cubalah ya
ReplyDeleteK.Erna..atie ni org perak sbb tu pernah isi santan.Sedap gak ya!
ReplyDeleteNur Anis..lg sedap tu beli :D
ReplyDeleteSaya Disini...nk jemput pon jauhhhhhhhhhh
ReplyDeleteK.Tini(umialya)...ala atie cedok2 gak dr blog sifu2 masak ni :D
ReplyDeleteHuda..sama la ngan k.atie.Pg tadi ngah rajin br membuatnya.
ReplyDeleteSambal tumis..klu betul2 masak mmg bestkan!
Afasz..betul tu,pastu leh mkn berulang2..:D
ReplyDeleteesok pagi confirm saya masak nasi lemak pas tgk entry ni dan buat sambal pakai santan gak..
ReplyDeleteMusim masak-masak nasi lemak sekarang ni ye Atie...
ReplyDeletesalam k.atie..sedapnya tue..
ReplyDeletesedapnya nasi lemak...Saya kalau masak nasi lemak sampai ke malam...tengah hari tak masak hehehe
ReplyDeletesedapnya nasi lemak...Saya kalau masak nasi lemak sampai ke malam...tengah hari tak masak hehehe
ReplyDeletewahhh.. nmpak sangat best sambalnya tu kak atie. kelainan sbb letak santan ye.
ReplyDelete*tiba2 rasa nak buat nasi lemak juga!
sodapnya nasi lemak...
ReplyDelete