Friday, July 13, 2012

Getuk Pisang Berangan Muda

Salam.
Pasti korang pon xpernah dgr nama kuih getuk pisang muda ni kan?.Klu getuk ubi...pasti biasa dgr....resepi ni MIL atie yg ajar(terima kasih mak yo!hihi)
Mula2 kawen dulu..cam pelik gak dengar nama  & tgk cara membuatnya ....tp skrg dah biasa.Sukerrr tp jarang jumpa..pyh nk cari pisang berangan muda.
Getuk pisang ni sedap juga mcm  getuk ubikayu cuma getuk pisang xleh di goreng!
Tu jer...
Klu nk cuba pisang muda lain... atie xtau la blh/tak...sbb MIL ajar guna pisang berangan jer.Xleh derhaka resepi MIl...kang xsedap lak.hihi
Lgsatu MIL pesan...kena buat cepat2...jgn sampai pisang tu sejuk sbb kena mampatkn lam loyang  dlm keadaan adunan masih panas.
.Bila dah sejuk..pisang jadi keras sikit lar...payah nk mampatkn lam loyang.
Jemput makan semua.

 Bahan-Bahan:(sumber:azatiesayang)

Sesikat pisang berangan muda
Gula seculup rasa
Kelapa parut putih-agak2 separuh dari pisang
Sedikit garam

Cara-Cara:
1.Pisang berangan muda dikupas kulit dan di cuci bersih.Kemudian rebus hingga empuk.Toskan dan masukkan kedalam bekas lain & lenyek2kn(atie tumbuk2ngan penumbuk kayu) hingga halus.
2.Kemudian masukkan gula secukup rasa,lenyek2kan lagi.masukkan pula kelapa parut putih yg telah digaul dgn sedikit garam.Gaul hingga sebati
3.Masukkan adunan pisang tadi kedalam loyang & tekan2 hingga adunan pisang menjadi mampat.Biarkn sebentar dan blh la dipotong serta dihidangkan.

P/S:Ptg tadi Adik(anak pompuan) berangkat ke Kompleks Sejarah Pasir Salak utk menghadiri Kem(apatah namanya, dah lupa tp tuk form 3 & 5 jer).Semlm tepon,gtau tidur kat resort & kembali ke asrama pd hari Ahadnya.Atie doakn semoga  Adik selamat & program itu berjaya.Amin

34 comments:

  1. aah..tak pernah dengar lagi getuk pisang muda ni..

    ReplyDelete
  2. MIL kak atie org mana?..mmg tak pernah dengar resepi ini,..

    kalau kita blender jer pisang tu,..boleh???..hihih..

    ReplyDelete
  3. Izan...mIL k.atie org jowo.Tu yg cam pelik jer dgr nama masakan ya.hikhik
    Blender???entah la..k.atie biasa tumbuk ngan penumbuk kayu.

    ReplyDelete
  4. pertama kali tahu pisang boleh buat getuk, gambar getuknya mana Kak Atie?

    mesti sedap, kannnn

    ReplyDelete
  5. Wah Atie! Kalah jawaku... ingatkan ada getuk ubi aje, rupanya pisang pun boleh dibuat getuk juga....

    ReplyDelete
  6. Aslmkm. Along pun first time dengo ni.... k, nanti bila2 boleh cuba.

    ReplyDelete
  7. 1st time dengar....nampak mcm sedap.

    ReplyDelete
  8. sari...tu la lupa lak nk upload gambar getuk dah siap!
    Tu dia dah ada pon tp gambar yg disiap potong xdak lak :D

    ReplyDelete
  9. Amie...hikhik.Dh jadi menantu jawa,kena la belajar sikit2.
    Org jawa jer..yg tau menu ni.

    ReplyDelete
  10. Salam ati..nmpk mcm menarik resepi tu..akak blm pernah rasa lg..dan x pernah jumpa plk jual kat mana2 pasar minggu ke...kalau nk rasa nmpknya kena cuba buat lh ni ye..:)

    ReplyDelete
  11. Memang first time dengar. Kena upload ler gambar len kali kalo ade buat la:-)

    ReplyDelete
  12. mmm mmm...yummy yummy!
    kalau da siap...perghhhhh

    ReplyDelete
  13. memang tak pernah makan ni kak...teringin lak nak rasa...tapi betul cakap akak..pisang berangan muda susah nak jumpa...

    ReplyDelete
  14. salam atie cayang..rindu laa! wah x pernah lg akak tgk getuk pisang nih..nmpak sodaap!

    ReplyDelete
  15. Biasa makan yg ubi. Pisang belum pernah lg cuba

    ReplyDelete
  16. tak pernah makan lagi..
    boleh cuba nie..

    ReplyDelete
  17. Homekreation...masakan org jawa ni Long,tu yg jarang dengo :D

    ReplyDelete
  18. Norziehany...cubalah,nanti cari pisang dulu ya :D

    ReplyDelete
  19. Arianna..terima kasih singgah ke blog atie.Kat pasar mmg xpernah jual kuih ni kak..
    Org jawa perak jer yg membuatnya...(agaknya lar sbb jarang jumpa):D

    ReplyDelete
  20. Eryza...dah upload nanti,cuba la ya.Pastu htr umah atie sikit:)

    ReplyDelete
  21. Mr Clive..terima kasih singgah.Nk kasi rasa pon dah habih...

    ReplyDelete
  22. Quinnie...betul tu tambah2 skrg pisang byk yg berpenyakit.
    Pisang nberangan muda ni,k.atie tebang kat kebun kami.Ada lak sepokok berbuah..

    ReplyDelete
  23. K.Inahar...apa kabar kakakku syg?Terima kasih akak sempat singgah kat sini.
    Atie pon dah membuat getuk pisang ni sbb jarang jumpa pisang berangan muda.

    ReplyDelete
  24. Ummi Iman....ha'ah mmg biasa org mkn getuk ubi jer,yg ni ada kelainnanya.

    ReplyDelete
  25. first time dengar getuk pisang.makan lg la xpernah.huhu..

    ReplyDelete
  26. first time tau pasal getuk pisang ni.mmg tak penah makan la.kalau getuk ubi mmg tau sgt la coz arwah embah(nenek) dulu rajin buat.

    ReplyDelete
  27. ni wani baru tahu rupa getuk pisang muda ekekek ketinggalan betul la

    ReplyDelete
  28. selalu buat getuk ubu kayu je..pisang blom penah try lagi la...
    jom singgah sini
    http://lobaksusue.blogspot.com/2012/07/lebih-ramai-lebih-meriah-dunia-blogging.html

    ReplyDelete