Salam semua.
Slmt berhari mggu..pastinya ada yg mengambil kesempatan cuti hingga esok tuk blk kg & soping persediaan raya...bestnyaaa.
Bulan puasa ni atie jarang buat kuih tp ada yg atie teringin tu...wajib buat!
Alhamdulilah,
semlm dpt la atie membuat lepat labu yg dihajati.Dah lama tingin sgt tp kdg2 daun xder..kdg2 labu lak xder.Atie buat pon xbyk...sebiji labu yg sederhana saiznya.
Dpt la juga menghtr lepat labu ni ke umah MIL sikit..
.yg lain atie makan larrr.MyLaling xbape sgt...mkn sikit jer.Yg lain wife dia perabihkn...hihi
Jemput semua..opstt puasa ya?
Bahan-bahan:(sumber:resepiraidah)
3 cawan labu yang dilenyek ~ direbus dan toskan airnya (baru
disukat)
3/4 cawan gula atau secukupnya
2 cawan tepung gandum
50gm santan serbuk-atie guna santan fresh
1 sudu kecil garam
1 cawan kelapa parut atau secukupnya gaul dgn sedikit
garam(untuk inti)
Daun pisang(layur diatas api dan potong kecil) secukupnya
untuk membungkus
Air dan periuk kukusan.
Cara penyediaan:
1. Masukkan labu, gula, tepung, santan dan garam ke dalam
mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati.
2. Ambil dua sudu besar adunan dan letakkan ke atas daun pisang.
Letakkan kelapa parut ditengah adunan tadi.
3. Tutup adunan dan lipat kedua2 hujung daun dgn kemas.
4. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit
atau sehingga masak.
sedapnya
ReplyDeletelepat labu xnah mkn lagi lepat pisang tu biasa la hihi
ReplyDeleteSedapnya :D
ReplyDeletekak Tini..Alhamdulilah,tingin nk mkn sebenarnya..gigih mencari daun & labu :)
ReplyDeleteWanieys#
ReplyDeleteMMg lepat labu org jarang buat/makan berbanding lepat pisang...
Sally#
ReplyDeleteNak htr jauhhhh lak :D
sedapnya..yana suka semua jenis lepat tp nk bt ssh skit xde daun pisang.. klu blk kg sure bt ^^
ReplyDeleteMak mertua selalu buat lepat labu...sedap..
ReplyDeletefeberet sy k. Atie he he tp kat rumah sendiri jarang buat kalu blk kg mesti punya, mak sy kadang2 tu nampak labu dia beli suh sy buat lepat. skrg 2 anak sy yg besar tu pun suker..
ReplyDeletekelapa parut kat tengah tu yang sedapkan :)
ReplyDeletesedapnya nampak dalam periuk tu aa.. pesen suka tengok dalam periuk tu jeee..
ReplyDeletex pernah lagi buat lepat labu nie kak .. sedap ke kak ?? ;)
ReplyDeletesedapnya..biasa lepat pisang jer
ReplyDeleteakak x blik kg.. tunggu raye je.. cuti nuzul pun x leh sopping sbb susah bw anak kecik.. taska plak tutup...
Assalamualaikum wbth...
ReplyDeleteMakanan saya tu sis waktu kecil2 dulu...pagi petang........ada...kalu mak tak buat kompom nenek buat..
tak pernah rasa lagi selalunya lepat pisang je
ReplyDeletenampak menrik sangat lepat labu ni. rasa dia mesti sedap nih ;)
ReplyDeleteSalam kak atie!! eh? sedapnya lepat labu! kita suke labu :D nanti leh try buat ni kak :-) mmg peberet kita ada labu2 nii :D
ReplyDeletebelum pernh makn.. huhu...
ReplyDeletesedapnya..teringin kami tengok, nanti nak try follow rezepi kak Atie
ReplyDeletesalam....
ReplyDeletesuka juga lepat labu ni.....
Banyak tu lepat labunya ye Atie...
ReplyDeletesedapnye.. dah lama tak makan lepat labu.. makan panas2.. sedapnye~
ReplyDeleteSalam Ramadhan Atie..
ReplyDeletekalau lepat pisang, biasalh makan..pernah jg buat, tp lepat labu tak pernah lagi..sedap jg nmpknya tu..cara membuatnya pun lebih kurang je ngan lepat pisang cuma tukar bahan je..
sedap..sedap..
ReplyDeletelama x mkn lepat labu..
fav saya ni lepat labu.. bestnya...
ReplyDeleteSedap nye lepat nie teringat2 arwah opah masakan lepat pisang… Tq for sharing the recepi yummiess..
ReplyDeletedah lama betul saya x makan lepat labu ni
ReplyDeletelovely lepat labu..
ReplyDeletesedapnya..mkn panas2..taksedo beberapa keping habis dah..
ReplyDeleteSy suka lpt labu, tp suka mkn je. Buat x bp nak rajin sbb anak2 x suka..
ReplyDeletekesukaan sy nih..tp belum pernah buat sendiri..nnt mungkin nak trylah ;)
ReplyDeletenampak sedapppp