Sunday, August 5, 2012

Lepat Labu

 Salam semua.
Slmt berhari mggu..pastinya ada yg mengambil kesempatan cuti hingga esok tuk blk kg & soping persediaan  raya...bestnyaaa.
Bulan puasa ni atie jarang buat kuih tp ada yg atie teringin tu...wajib buat!
Alhamdulilah,
semlm dpt la atie membuat lepat labu yg dihajati.Dah lama tingin sgt tp kdg2 daun xder..kdg2 labu lak xder.Atie buat pon xbyk...sebiji  labu yg sederhana saiznya.
Dpt la juga menghtr lepat labu ni ke umah MIL sikit..
.yg lain atie makan larrr.MyLaling xbape sgt...mkn sikit jer.Yg lain wife dia perabihkn...hihi
Jemput semua..opstt puasa ya?

Bahan-bahan:(sumber:resepiraidah)

3 cawan labu yang dilenyek ~ direbus dan toskan airnya (baru disukat)
3/4 cawan gula atau secukupnya
2 cawan tepung gandum
50gm santan serbuk-atie guna santan fresh
1 sudu kecil garam
1 cawan kelapa parut atau secukupnya gaul dgn sedikit garam(untuk inti)
Daun pisang(layur diatas api dan potong kecil) secukupnya untuk membungkus
Air dan periuk kukusan.

Cara penyediaan:

1. Masukkan labu, gula, tepung, santan dan garam ke dalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati.
2. Ambil dua sudu besar adunan dan letakkan ke atas daun pisang. Letakkan kelapa parut ditengah adunan tadi.
3. Tutup adunan dan lipat kedua2 hujung daun dgn kemas.
4. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak. 

31 comments:

  1. lepat labu xnah mkn lagi lepat pisang tu biasa la hihi

    ReplyDelete
  2. kak Tini..Alhamdulilah,tingin nk mkn sebenarnya..gigih mencari daun & labu :)

    ReplyDelete
  3. Wanieys#

    MMg lepat labu org jarang buat/makan berbanding lepat pisang...

    ReplyDelete
  4. sedapnya..yana suka semua jenis lepat tp nk bt ssh skit xde daun pisang.. klu blk kg sure bt ^^

    ReplyDelete
  5. Mak mertua selalu buat lepat labu...sedap..

    ReplyDelete
  6. feberet sy k. Atie he he tp kat rumah sendiri jarang buat kalu blk kg mesti punya, mak sy kadang2 tu nampak labu dia beli suh sy buat lepat. skrg 2 anak sy yg besar tu pun suker..

    ReplyDelete
  7. kelapa parut kat tengah tu yang sedapkan :)

    ReplyDelete
  8. sedapnya nampak dalam periuk tu aa.. pesen suka tengok dalam periuk tu jeee..

    ReplyDelete
  9. x pernah lagi buat lepat labu nie kak .. sedap ke kak ?? ;)

    ReplyDelete
  10. sedapnya..biasa lepat pisang jer
    akak x blik kg.. tunggu raye je.. cuti nuzul pun x leh sopping sbb susah bw anak kecik.. taska plak tutup...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum wbth...
    Makanan saya tu sis waktu kecil2 dulu...pagi petang........ada...kalu mak tak buat kompom nenek buat..

    ReplyDelete
  12. tak pernah rasa lagi selalunya lepat pisang je

    ReplyDelete
  13. nampak menrik sangat lepat labu ni. rasa dia mesti sedap nih ;)

    ReplyDelete
  14. Salam kak atie!! eh? sedapnya lepat labu! kita suke labu :D nanti leh try buat ni kak :-) mmg peberet kita ada labu2 nii :D

    ReplyDelete
  15. sedapnya..teringin kami tengok, nanti nak try follow rezepi kak Atie

    ReplyDelete
  16. salam....
    suka juga lepat labu ni.....

    ReplyDelete
  17. Banyak tu lepat labunya ye Atie...

    ReplyDelete
  18. sedapnye.. dah lama tak makan lepat labu.. makan panas2.. sedapnye~

    ReplyDelete
  19. Salam Ramadhan Atie..
    kalau lepat pisang, biasalh makan..pernah jg buat, tp lepat labu tak pernah lagi..sedap jg nmpknya tu..cara membuatnya pun lebih kurang je ngan lepat pisang cuma tukar bahan je..

    ReplyDelete
  20. sedap..sedap..
    lama x mkn lepat labu..

    ReplyDelete
  21. fav saya ni lepat labu.. bestnya...

    ReplyDelete
  22. Sedap nye lepat nie teringat2 arwah opah masakan lepat pisang… Tq for sharing the recepi yummiess..

    ReplyDelete
  23. dah lama betul saya x makan lepat labu ni

    ReplyDelete
  24. sedapnya..mkn panas2..taksedo beberapa keping habis dah..

    ReplyDelete
  25. Sy suka lpt labu, tp suka mkn je. Buat x bp nak rajin sbb anak2 x suka..

    ReplyDelete
  26. kesukaan sy nih..tp belum pernah buat sendiri..nnt mungkin nak trylah ;)

    nampak sedapppp

    ReplyDelete