Salam & Slmt berhari mggu semua.
Mesti ramai yg bercuti arini...g jln2 ngan family,ada yg pulang ke kg menziarahi orgtua & ada yg melawat anak2 kat asrama.Semoga ceria semuanya ya...
Juadah sarapan pg kami dihari sabtu ni....cucur bawang udang geragau cicah cili sos(^_^).Semlm sewaktu bw trjumpa la blog sorang kakak/adik ni...trpikat lak atie tgk cucur dia.
Pg ni gigih mencuba resepinya....tp buat pon xbyk,dpt sepinggan tu jer.Mmg sedap...pd peminat2 cucur,leh la cuba try resepi cik kak/adik ni sajiandapurbonda.
Kpd empunya resepi,terima kasih berkongsi...halalkn atie kongsikn diblog atie pula.
Terima kasih
Bahan-bahannya:
1/2 kilo tepung gandum
150 gm udang geragau - boleh tambah lagi kalau suka
2 labu bawang besar - dicincang kasar
2 biji cili hijau - dihiris nipis
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 kiub ikan bilis Maggi
Daun sup/daun bawang
Garam dan gula
Air suam secukupnya untuk membancuh adunan
Minyak untuk menggoreng
Penyediaannya:
1. Rendam udang
geragau selama lebih kurang 10 minit.
Kemudian basuh sehingga bersih.
Kebiasaannya bila kita rendam udang geragau, pasir akan mendap ke
bawah. Basuhlah berulang-ulang kali
sehingga tiada pasir dan toskan.
2. Di dalam bekas,
satukan tepung gandum, udang geragau, cincangan bawang besar, cili hijau, susu
tepung, telur, soda bikarbonat, serbuk kunyit, kiub ikan bilis Maggi, daun
sup/daun bawng, garam, dan gula. Gaul-gaulkannya.
3. Kemudian masukkan
air suam sedikit demi sedikit dan gaul adunan tadi sehingga sebati dan boleh
dijemput.
4. Biarkan 1/2 jam
sehingga adunan naik sedikit.
5. Sebelum digoreng,
pastikan adunan digaul rata sekali lagi.
6. Panaskan minyak di
dalam kuali. Jemput adunan tadi dan
goreng sehingga kekuningan. Memandangkan
adunan ini dimasukkan soda bikarbonat, maka tesktur cucur adalah lembut.
7. Sedap dicicah
dengan sos cili thai; manis-manis pedas.
salam selamat pg dan behujung minggu hemmm sdp tu sarapan pg atau ptg gan cucur udang geragau...bau harum udang bangkit selera...cicah gan sambal tumis syok ni heee
ReplyDeleteatie, bak sini sikit, terliur daa...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteselamat pagi Atie....
ReplyDeletesamalah sarapan kita pagi ni... Amie buat cucur bawang tapi bubuh ikan bilis, tak sempat ambik gambar, sebab anak-anak dah berebut nak makan.... cucur papun, memang hidangan evergreen kan Atie...
Salam sheila..tu la yg mampu atie sediakn tuk alas perut HB sblm g keje.
ReplyDeleteTghari kang br mkn berat2 sikit:D
Ummi Alya#
ReplyDeleteTggu atie dtg sat lg...htr sepiring:)
Kakak sarapan beehon hari ini atie. Lama kakak tak makan jemput-jemput udang geragau atie. Kakak suka kalau ada ni...
ReplyDeleteAmie#
ReplyDeleteTang mkn berebut2 tu la makin berselera nk mkn Amie...ingat lak masa zaman kecik2 dulu,Klu mak buat cucur,sepinggan beso pon tak cukup....
kak Zakie#
ReplyDeleteXder idea nk masak apa arini kak...nk msk nasi lemak HB nk cpt g keje.
Sempat buat cucur je la...kang tghari br dia blk mkn yg berat2 pulak :D
buat sarapan sedap nih kak
ReplyDeleteSedap nye.. Boleh cuba ni..
ReplyDeleteSis pun baru aje buat,mmg menjadi kegemaran kami sekeluarga.
ReplyDeleteAssalam Atie, mkn cucur panas2 pagi2 mcm ni mmg best kenyang juga, akk tak pernah buat cucur udang geragau ni,
ReplyDeletegeragau adalah kegemaran saya walaupon itu sangat mahal. sangat mahal...sehingga rasa sangat stress bila membeli :)
ReplyDeletedan cekodok nieh dr gambarnya sama macam arwah nenek saya punye.
alahaaaii...dah ada yg panas punggung nak ikut resepi ni. rasa nak masak.
selamat menjalani hujung minggu. macam byk aktiviti tu?
boleh try nih..suka kalo buat cucuq2 ni...
ReplyDeletelama tak dtg sini.. masuk2 ada cucur bawang udang geragau..bestnye...:)nom nom!:)
ReplyDeletehuwaaa.. ngah lapar. ada lg x? nk ckit..
ReplyDeleteSedapnya kak atie, makan panas2 sedap tu, nak plak pekena teh tarik kan, emm nyum2
ReplyDeletesedapnya cucur kak tie..petang2 makan gan air teh mesti seronok...
ReplyDeletewah buat minum ptg ok nie :)..nak klik2 ape yg patut
ReplyDeletecomelnya cucuq akak... hehe.. sedap ngap nih petang2 gini :-)
ReplyDeleteassalam atie..petang yengok cucur yang elok cantik bulat kejadian nya boleh buatkan pertu jadi lapar
ReplyDeletesedappnyee kakak ...
ReplyDeletesaya suke nie .. anak2 pun suke
cuma pagi tadi x sempat nak grg huhuh
sedaplah cekodok ni..hihi...
ReplyDeletesya jarang masak guna udang geragau or udang kering..
tpi rajin membeli...ekekeke...
Cucur paberet sue. X kira apa jenis cucur. :D
ReplyDeletehari tu pinjam resepi daripada blog yang sama utk siakap tiga rasa. cuma ada tukar2 sikit. hehehe...
ReplyDeleteSedap makan waktu petang..
ReplyDeleteTerus rasa balik satgi nak bancuh cucur jagung ;D