Salam semua.
Br arini sempat nk n3...mggu lps Adik balik bercuti kat umah....biasa la ibunya bz lar kat dapo (^_^).
Semlm lak g KL...ada hal kat PJ state,malam br sampai umah.Arini br ada kat umah...tu pon sbk dgn hal2 kat umah lak.
Okey la,sarapan kami pg tadi....roti jala cicah sambal tumis ikan bilis,malas lak pg2 nk mengkari(ada ka bahasa ni :D)
Roti jala atie xder la secantik org lain....main lipat2 jer.Alhamdulilah,rezeki kami pg ni sblm MyLaling g keje.Resepi pon ambik kat umah hana jer...makasih hana.
RESEPI ROTI JALA
sumber: hanamemories@blogspot.com
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air@ susu segar@santan cair
1 biji telur
1 sk garam
pewarna kuning
Cara-cara
Blend semua bahan sebati. Pastikan tiada tepung yang
berketul2 yang boleh membuatkan acuan tersumbat.
Panaskan kuali dan lengserkan sedikit minyak.
Cedukkan adunan dan masukkan ke dalam acuan dan tebarkan di
atas kuali.
Biarkan seminit hingga roti jala masak. Angkat dan
lipat@gulung ikut suka.
Assalamualaikum... tok tok tok... gi ketuk umah atie.. wat muka tak malu.. nak ngecek roti jala ni.. hahahahah.. amboi atie.. rajin benor menjala pepagi ye.. :) cantek plak jalanya.. hmmmm sambal ikan bilis tu mmg sedap.. cicah roti pun sodap.. uaaahh.. suka makan roti plak skrg ni..
ReplyDeletesimple jer resepi roti jala ni rupanya, saya tak pernah masak lagi walaupun ada acuan nya, thanks for sharing dear...
ReplyDeletesedapnya tgk smbl tu kak tie.. mnyelerakan.
ReplyDeleteKalu dh masukkan 2cawan air, takyah masukkan susu plak ek kak atie?
ReplyDeleteNad#
ReplyDeleteXyah Nad...klu nak isi susu segar/santan cair.
Klu k.atie isi air jer sbb nanti cam rasa muak klu isi susu/santan...citarasa k.atie la,org lain mungkin sedap klu isi santan/susu kot :D
JassNani#
ReplyDeleteOOO nampak g trhidang atas meja..laju jer ko singgah ya...hehe
Jgn ngeces mak yung ya...atie suka cicah ngan sambal tumis dr kuah kari(sebenonya malas nk msk kari pg2..hikhik)
kakNi#
ReplyDeleteSimple sgt kak Ni..cubalah tp jgn bg aduan ketul2 kang xkuar dr acuan lak adunannya.
Nk senang blend jer semua...
Nuyui#
ReplyDeleteKlu Yui rasa sambal tumis k.atie..berasap tinge :)
haiishhh..terliur plak tgk kak atie pyer roti jala...dpt dgn kari pekat sedap nih..hihi
ReplyDeletenak buat gak la...
Ekin#
ReplyDeleteTu la pada yg minat kuah kari..blh la buat cicah ngan roti jala ni.K.atie suak cicah ngan samabl tumis jer..:D
Sedapnye kak atie...falsya tingin roti jala cicah ngan serawa durian..sedapnyeeee...;)
ReplyDeleteRoti jala lawan sambal tumis pun sedap atie. Sesekali tukarlah kari sebab banyak kolestrol kan...
ReplyDeletesalam atie....
ReplyDeletebiar tak cantik ayaman jala tu...apa yg penting perut mr.laling kenyang n senang hati nk pg kerja.....:)
salam atie...
ReplyDeletealhamdullillah..pagi2 lagi sempat buatkan mr laling sarapan...
harap2 atie n keluarga sihat lah yer...
zura kalo makan roti jala mesti dengan kuah manis.. kalo ngan kari tak reti makan sgt~
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeletesinggah sini...
sedap roti jala ye kak
sampai ati x mo share ngan kami sob sob sob
ReplyDeleteoh kak atie.. sedapnya.. terliur Alycia kat sini ;)
ReplyDeletesedapnya....xpnh try buat roti jala...
ReplyDeletedah lama jugak tak makan roti jala. tapi izan masih fail bab menjala2 nih... huhu
ReplyDeletesng nk buat tp malas nk menjala..
ReplyDeleteSalam perkenalan Atie...
ReplyDeleteSedapnya roti jala dgn sambal tumis ikan bilis. Terliur lah pulak.