Salam semua..
Dah 3 hari tak xder citer kat blog atie ni ya...Masa kat umah adik..line tenet dia slowwww jer.Malas nk tggu depan laptop lelama.
Arini mmg cuaca sgt panas!Cepat jer kain kering kat jemuran..
Alhamdulilahhh,
sbb byk kain kena basuh sbb MyLaling kena 'tinggai'kn jd byk la kain lam bakul tuh!
Dah pesan tak yah basuh...atie blk dr Ipoh nanti br atie basuh.
Okey la
Juadah ptg kami...buatnya awal pg tadi.Mmg nyaman jer mkn agar2 santan yg br kuar dr esbok...dlm cuaca panas ni.
Jemput semua....
Bahan-bahan (sumber: suzzlyn@myresipi.com)
1 peket agar-agar bertali (25gm)
1.5 liter air
5 cawan santan
180g gula pasir (bg yg suka manis bleh tambahkan lagi)
1 biji putih telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
2 helai daun pandan
pewarna hijau
gula batu lbh kurang2cm x 2cm
Cara-cara
1.Agar-agar dibasuh dan dimasak dengan air dan daun pandan yg
disimpul hingga mendidih.
2.Masukkan gula pasir, gula batu, pewarna hijau, esen vanila
dan garam kemudian kacau rata.
3.Tuangkan santan dan sementara menunggu ia mendidih, pukul
telur putih sehingga kembang.
4.Apabila telah mendidih, tutup api, dan tapiskan kedalam
loyang.
5. Segera tuangkan putih telur yg sudah kembang tadi kedalam loyang berisi agar2, kacau laju dan rata lebih kurang 5 minit.
5. Segera tuangkan putih telur yg sudah kembang tadi kedalam loyang berisi agar2, kacau laju dan rata lebih kurang 5 minit.
baru gk makan..jiran sebelah umh bg..hihih
ReplyDeletesalam..wahh lawa kejadian agar2 santan... hijau warna pun menarik...tegoda jugak ni :-)
ReplyDeleteSedapnye kak.... Nak sket! :)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletebaru semalam buat agar-agar santan ni..memang sedap..
Suka suka tp x pandai buat. Ni dah tau resepi boleh la cuba. Sedapnya.
ReplyDeleteAgar2 santan ni paberet. Lagi tebal kepalanya lagi sedap. Silap2 stakat sebekas tu sorang ja boleh ngadap..Heheheh
ReplyDeleteassalam,
ReplyDeletepanas2 ni makan agar2...sejuk tekak..
lama dah hubby ita tak buat agar-agar ne...hubby suka buat kuih...
ReplyDelete