Salam semua...
Lama tak update ttg masakan kat blog nie...bkn apa kdg2 malassss nak snap2 gambo,lps msk terus hidangkn jer.
Arini trrrajin la jgk tp msk simple jer...
sambal sotong.Klu buat sambal sotong atie suka lbhkn kuahnya...suka curahkn kuah yg pedas tu ngan nasi!Sedap oooooo....!
Jap lg nak singgah kengkawan ...harap2 dpt la ziarah korang semua arini(dpt ke?...)
Jemput makan semua....
Bahan-bahan:(sumber:Norzailina)
4 camca besar minyak
400 g sotong, dipotong bulat
½ labu bawang besar }
4 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } dikisar
1 cm kiub belacan }
12-15 tangkai cili kering }
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
150 ml air
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
Gula, garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Panaskan 1 camca besar minyak, goreng sotong hingga
hampir kering airnya. Angkat.
2. Panaskan baki minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan
terbit minyak.
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Kacau sekali-sekala hingga naik minyak sekali lagi.
5. Campurkan sotong, bawang besar, gula dan garam secukup
rasa.
6. Kacau lagi. Bila pekat, angkat dan hidangkan.
sedapnyaaa..kalo makan ngan nasi lemak sedap ni..nyum nyum
ReplyDeletefav sy ni...ratah begitu je pon bolehhhh ;-)
ReplyDeleteassalamualaikum atie...
ReplyDeleteamboi dia, apdet pasal gambar sambal sotong ni.. sedap terliur nani skrg ni tau.. udah tengah perit tekak ni, gagah juga telan air liur tengok fev nani ni.. kalau menu ni anak2 nani makan bertambah2 nasi tau..
Sambal Sotong ngan nasi lemak.. nyum2 ngan nasi putih panas2 + kicap... Kak Atie lapo hu hu hu.. nak lunch he he he
ReplyDeletekalau kat umah akk ni buat sambal sotong, mmg laju je anak2 n hubby makan...
ReplyDeleteSalam kak azatie,
ReplyDeleteumi pun suka makan kalau banjir skit lauk atas nasi panas2..selera sungguh
sedapnya kak tie....terliur saya....saya hari nie masak ayam masak merah...
ReplyDeletedappppp..falsya pun suke letak kuah sotong byk2 kat nasi...bile sambal sotong terus lupe daratan yg falsya nie allergic..;D
ReplyDeletetengok sambal sotong teringat kat aiman..dikaut sambal campur dengan nasi...dah merah warna nasinya...
ReplyDeletesedapnyee kak
ReplyDeletesaya pun kalau masak sambal sotong , suke masak cair2 sikit ..
Atie suka makan berkuah ye... he he ehh, taklah tersekat di leher kalau nak menelannya ye...
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletewah..sambal sotong berkuah ni memang sedap..kalau sya suka tuang di nasi..best makan..hihi..
Klu kuah lbh mmg sdap..ank zila pun suka klu mkn bnjir kuah..
ReplyDeleteSEDAP AKAK.. TERLIUR TGK PEPAGI BUTA NI
ReplyDelete