Salam semua
Cuaca arini mmg trlalu panazzzzz....
mmg berbahang dok kat luar.Kain pon cepat sgt keringnyaaa.
Jdnya arini ,
atie masak tumis yg berair2 jer..malas nak bersantan2 bagai.
Resepi mudah jer tp dek malas nk menaip...copy jer kat kawan blogger
Terima kasih yer kak potret kasih.
Jom layan msk kobis tumis air ni...
Nk skodeng umah kengkawan jap..
tungguuuuu
Bahan-Bahan:(sumber:SINI)
Sepotong kobis ( anggaran 1/4 biji )
3-4 batang kacang panjang ( potong kecil2 )
100 g suhun ( rendam )
3 biji bawang merah ( hiris atau tumbuk)
2 ulas bawang putih ( hiris atau tumbuk )
ikan bilis tumbuk kasar atau udang secukupnya
garam secukupnya
sedikit serbuk perasa ( jika suka )
Cara penyediaan
1. Tumis bahan hiris atau tumbuk hingga wangi kemudian masukkan udang.
2. Masukkan air secukupnya… ikutlah banyak mana nak kuahnya… biarkan mendidih.
3. Bila mendidih masukkan sayur-sayuran , suun, garam dan perasa.
4. Bila sayur layu dan masak bolehlah diangkat
akak slalu masak tumis air ni..suka letak suun byk2..hehehe..lapar la pulak ..blum lunch lagi..huhuhu..
ReplyDeletebetul tu atie... musim2 panas gini tak yah ler nak memanaskan lagi badan.. bersantan2 bagai utk jaga kesihatan anak tekak kan... elok juga tumis air ni.. nani pun kat umah wat sayor masak tumis air je..
ReplyDeletetambah udang..perghhh sedap ni kak
ReplyDeletesimple tp nmpk sdap kak..
ReplyDelete