Salam semua.
Dah msk utk tenghari?Pasti semua dah siapkn?
Bila dah semakin sihat(aritu batuk)...mula la anak tekak meronta2 nk mkn mskkan yg pedas2...almaklum la kt umah atie mmg semua kuat mkn pedas!
Jadinya
Arini trhasillah kecipir(bahasa jawa)..klu org melayu panggil sambal kering tempe + ikan bilis
Poberet MyIMAM gak nih!
Terima kasih kpd Junjs11 yg brkongsi resepi ini
Malas nak taip satu2...copy bolat2 dr MyResepi...malas tahap gaban punya pasai.
Jemput semua
Bismillahhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Bahan-bahan :(sumber:Junjs11 @Myresepi)
200gm ikan bilis-digoreng garing
3 biji ubi kentang-dihiris nipis dan digoreng
200gm bawang merah-dihiris dan digoreng
100gm bawang putih-dihiris dan digoreng
50gm kacang tanah-digoreng-atie tak isi
1 bungkus tempe-dipotong kecil2 dan digoreng
Bahan kisar:-
50gm bawang merah
30gm bawang putih
100gm cili kering
3 biji buah keras-atie tak isi
garam dan gula secukupnya
minyak
Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing dan kering
airnya. (ini untuk menjadikan sambal ni tahan lama)
Masukkan bahan2 yg digoreng tadi bersama garam dan gula
secukup rasa.
Angkat dan sejukkan sebentar. Jika ingin simpan lama,
masukkan kedalam bekas kedap udara.
suka ratah mcm tu ja..sedappp.
ReplyDeletedah puas makan rendang..
ReplyDeleteyang ini paling sedappp...
Dapat kat anak2 ngap2 cam tu ja depan tv. Mkan dengan roti pun best.
ReplyDeletemmg sedap ratah gitu2 pun best !
ReplyDeleteKecipir kacang botol kan hehe ;) tanya membe jawa , dia yg gtau
ReplyDeleteselalu buat ni juga.,. senang & sedap.. hehehe
ReplyDeleteassalamualaikum atie.. muah muah muah... lama tak singgah.. aleh aleh timbul ada kecipir lak.. hehehe sedap nampak.. atie kalau ada dtg puchong singgah ler umah ye.. :) beraya ni kan.. :D
ReplyDeletesedap makan ngan nasi panas-panas...
ReplyDeletesedapnya menu ni kak..saya minat :)
ReplyDeletemacam sambal jawa je kak :)
ReplyDeleteselamat hari raya :)
kecipir o kecipir.... heheheh
ReplyDelete