Monday, September 30, 2013

MASAK LEMAK PETOLA

Salam Semua.
Br sempat nk update blog...waktu siang td sibuk sikit.
Takpe la janji update dak?
Okeylah juadah tghari kami hari nie
Sayur petola masak lemak + karot
Saja2 tambah...jd 'berkaler meriah' la dlm mangkuk
Resepi atie copy dr SINI jer
Malas nk taip bagai..makasih Liza

Bhn-Bahan:(sumber:SINI)

2 btg petola - kupas dan potong bulat(atie ptg serong2)
1 s/k udg kering - tumbuk halus-atie guna udang bsh
3 ulas bwg merah - tumbuk halus
Segenggam suhun - rendam-takde!
1 keping fucuk -rendam-takde!
1 keping tauhu - potong kecil
Santan dr sebiji kelapa
2 btg cili merah - hiris nipis
Garam dan perasa
1/2 sayur karot-ptg ikut suka(atie tambah)


Cara-Cara: 
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali tauhu, suhun dan fucuk, tambahkn garam dan perasa.
- bila mendidih masukkan fucuk, tauhu dan suhun.
- kacau rata2 dan angkat...

6 comments:

  1. kak atie...sedapnya sayur lemak ni, kena pulak dengan ikan goreng garing...aduhhhh

    ReplyDelete
  2. Saya hantu betul kalau jumpa lemak putih gini... aromanya yang segar adeeeehhhh!

    ReplyDelete
  3. msk cengini makan plak dengan ikan goreng + sambal belacan.. mmg terbaik lah... :-)

    ReplyDelete
  4. sedapnya ... abang misai suka masak lemak putih ni .

    ReplyDelete
  5. sedapnyer kak..kena plak ngan ikan kering,sambal belacan, ulam2...pergh...

    ReplyDelete