Tp nk hilangkn pahit peria tu sikit
Atie rendam ngan air garam...
Terima kasih Amie
brkongsi resepi ,walaupon simple tp atie sukerrrr...sedap!!
1 biji telur - pukul ringan dan ketepikan
garam / perasa pilihan
minyak
Bahan tumbuk kasar :
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu makan udang kering - rendam seketika
7 biji cili padi minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan
tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan peria dan gaul rata.
3. Masukkan garam / perasa pilihan. Sebatikan.
4. Tuangkan telur secara merata di atas tumisan peria.
Biarkan seketika.
5. Gaul sekali lagi.
6. Padamkan api dapur.
sedapnya kak atie...
ReplyDeletedulu2 tak pandai sangat makan..skang da pandai.. saya pun da terguda..
ReplyDeletemakan ngan nasi panas2.. sedapppp.
ReplyDeletesemalam baru masak.. sy punya versi dgn udang kering
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteUihhh sedap tu, tergodaaa gak ni he hee
Memang sedap peria ni kan
Assalam
ReplyDeleteUihhh sedap tu, tergodaaa gak ni he hee
Memang sedap peria ni kan
hamboi...tampek makanan faverot anim lk dah....
ReplyDeletekecur ayor liur dibuatnya
Sdapnya..sya sllu masak peria dgn telur masin..sedap jgk azie
ReplyDeletebest tuh kak atie
ReplyDeleteassalamualaikum atie,
ReplyDeletekita dah mula pandai makan peria juga
tapi goreng celup tepung tampura
anak2 semua suka
kalau msk gini kena rendam air garam dulu tak? masih pahit lepas masak?
hehehehe saya x mkn peria la.. kihkihkih
ReplyDeletecabaran besar masuk sini bagi orang yang tengah diet macam akak ... sedapnyaaaa
ReplyDeletemmg sedap msk gini..sya pun pernah try
ReplyDelete