Salam
Selamat tghari semua
Juadah apa tghari ni..pastinya sedap2 belaka ya.
Okey la
Kerabu taugeh & pucuk paku ni
Juadah beberapa hari lps...br sempat nk kongsikn disini
Jgn sapa2 mintak ya..habih dah!
Tp mmg sedap sgt
Atie buat ratah2 gitu jer...My IMAM tak bape minat..mkn sikit jer.
Jemput semua
T/Kasih Resepinannie.blogspot brkongsi resepi ni
BAHAN-BAHAN :(sumber:Resepinannie.blogspot)
Kongsi bersama:azatiesayang
1 ikat pucuk paku
2 cawan taugeh
1 biji bawang merah besar
1 tangkai lada merah
1/2 cawan udang kering - rendam sekejap
1 biji limau kasturi - boleh ditambah atau dikurangkan
Sedikit belacan
Kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan pucuk paku dan ambil bahagian pucuk yang muda
kemudian celur pucuk paku ini sampai layu . Bersihkan taugeh n celur kejap
dalam 20 saat saja .
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk
udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi
dan ambil jusnya.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan
digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera
masing-masing.
My peberet ni kak kerabu nieh :)
ReplyDeleteLama tak makan :D
Wahh...nmpk sedap jak...
ReplyDelete#Btw...saya suka sama blog awk....:).
Kegemaran sya jgk ni..tmbh pucuk paku tu..bg pedas2 sikit..nyum2.. :)
ReplyDeletesedapnya kak atie, makan dengan nasi panas pastu ada ikan goreng kunyit... mau bertambah nasi
ReplyDeleteUtk berdiet, sesuai ni..hahaha..
ReplyDelete