Monday, February 24, 2014

KEK PISANG GEBU

Salam & slmt ptg semua
Siap pon kek pisang atie nih!...dlm dok tggu My IMAM blk keje
Godek2 pisang kat dapo
Maka trhasillh kek pisang yg gebu gebas nih!
Jenuh nk ngabiskn ni sbb mkn berdua
Kali ke dua atie menggunakn resepi Ros JintanManis ni...mmg berbaloi.
Nanti blh htr kat umah MIL sikit
Bykkkk nih!
Selamat menikmati juadah ptg yer kawan2
Bismillahhhh...
Bahan2(sumber:RosJIntanManis)

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek-atie guna pisang raja
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

Seblm di bako...

6 comments:

  1. memang nampak sedap..rajin atie susun pisang atasnya

    ReplyDelete
  2. sedap dan best kan kak makan kek pisang..

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Atie,
    Wah mesti bau semerbak satu rumah ni.

    Kalau dekat bolehla minta sepotong dua hehehe :)

    ReplyDelete
  4. sodaptu.. makan untuk minum petangni...

    ReplyDelete