Salam & slmt tghari semua
Masing2 sdg menikmati juadah tghari ke?Alhamdulilahhh
Arini msk simple jer
Anak tekak dah okey..leh la mula mkn yg pedas2 sikitttt
Ada gak batuk2..sikit larrr
Nk buat sambal tumis..pedas bebeno lak
Sabo yer anak tekak
Sehari-2 lg kita blh 'enjoy' mkn yg pedas2...sampai berasap tinge
Hehehe
Jemput semua...
T/Kasih kpd MG yg brkongsi resepi ni...halalkn ya MG,atie copy.
BAHAN-BAHANNYA(sumber:MG)
3 ekor sotong bersaiz besar (kurang lebih 1kg)
3/4 camca besar kunyit serbuk
1 camca besar tepung jagung
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris(atie guna ciliapi)
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Sotong dibersihkan, kemudian hiris bentuk gegelang, cuci dan
toskan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Perap 25 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang putih
hingga harum, sementara itu masukkan 1 camca besar tepung jagung ke dalam
sotong yang diperap tadi. Gaul rata dan masukkan ke dalam kuali, besarkan api
dan gaul rata. Tambah bawang besar, cili merah dan hijau. Kacau rata.
Tambah garam secukup rasa, kacau dan masak sekejap lagi.
Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan bawang
goreng, hidangkan segera bersama nasi panas dan lauk2 lain..
Sedap gak tu
ReplyDeletemakanan camni mmg membuka selera... and kak atie jangan makan yg berminyak sangat yer.. bagi baik batuk dulu yer.. :) take care kak atie..
ReplyDeletetudia cabaiii melaka..hahahaha..
ReplyDeletetapi mesti sedap niii..
sotong mmg sdp dimkan tp sy kureng sikit mkn sotong.hihi
ReplyDeleteslalu jugak buat sotong kunyit ddkt cikabe.peberet dia.. tetiba rasa rindu plak..