Salam & Slmt berhari mggu semua
Arini Adik(anak pompuan atie) nak pulang ke asrama semula
Slps bercuti menjak ari jumaat semlm.
Jdnya menu arini
Wajib ada AYAM...tp atie msk gak ikan sweet & sour ni.
Jemu lak mkn ayam jer
Tp arini atie cuma goreng jer ayam tu,ikan sweet sour & pajeri nanas.
Jd la buat kami berdua.
My IMAM arini xder ka rumah
G kursus pertanian kat Kajang..awal pg td dh bertolaknya.
Jemput mkn semua..bismillahh
2 Ekor Ikan bawal-bersih dan lumur lada putih,garam,tepung
jagung dan goreng hingga masak dalam minyak yg banyak
untuk sos:
1 biji bawang besar-potong cube
3 ulas bwg putih-chopp
1 inci halia-hiris nipis
3 sudu cili kisar
2 sudu sos plum(atie xder)
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
2 sudu besar tepung jagung-campur sedikit air
1 cawan air
sedikit mix vege
50 gm cube green capsicum-tak letak pun takpe
50gm cube tomato (1 biji)
200 gm cube nenas
100 gm cube timun
1 tangkai daun bawang-potong 1/2 inci-masukkan saat akhir
2 sudu minyak masak
Garam,gula secukup rasa
Cara-cara:
1.Goreng ikan hingga sedikit garing/masak.KetepikanAsingkan
minyak tinggal sedikit (dlm 3 sudu besar)
2.Tumis bawang,halia dan cili kisar.
3.Tunggu pecah minyak,masukkan sos tiram,sos cili/tomato dan
sos plum.Masukkan air.
4.Masukkan capsicam,mix vege,tomato,nenas,timun dan
didihkan.
5.Masukkan tepung
jagung yg dah dicampur sedikit dan perasakan.
6.Tuang atas ikan dan selamat menjamu selera
Assalam kak atie...aduh laparnya tengok bawal masam manis ni..
ReplyDeleteLauk smple2 gini pun sedap dinikmati atie..tk ada sapa2 kcau lg best mkn...hehe
ReplyDelete