Byk sgt jagung My IMAM beli aritu
Rebus dah...bubur dah
Kita buat cucur lak ya....sedap cicah ngan sos ptg2 ni
Jemput semua..
Terima kasih kpd mas brkongsi resepi ni.
Cucur Jagung Special(Sumber:MasDuniaku)
Bahan :
1 biji jagung - dihiris
1/2 cawan udang kertas yg kecik halus2 tu - bersihkan buang
kepala n janggut nyer
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris dan ditumbuk
bersama ikan bilis
segenggam ikan bilis - basuh dan toskan - ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk juga
sedikit daun kucai - di potong panjang2(atie xisi)
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil cuka(tak isi)
1 sudu kecil serbuk secukup rasa
1 cawan tepung gandum
- klu rasa adunan cair sikit, boleh tambah lagi 2 atau 3 sudu besar
1 sudu kecil serbuk
kunyit - untuk warna
Garam secukup rasa
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
Masukkan bahan yang
ditumbuk kedalam bekas dan masukkan air, sedikit minyak, cuka, secukup rasa
dalam bekas dan gaul sebati .
Kemudian masukkan tepung dan kacau sebati, jangan terlalu
cair kalau cair tambah tepung tau. Rasakan, klu tawar sedikit, baru letak garam
secukup rasa.
Kemudian baru masukkan udang , jagung yg dihiris dan kucai,
sebatikan.
Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja
tau), sendukkan adunan ke dalam minyak dan goreng hingga garing.
Bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk
dihidangkan
Wow,..bru tgok AFC tdi....bt cucur jgung udg..buka sini ..pun sma...mmg sedaplh atie
ReplyDeletetiba2 terliur le pula
ReplyDeleteSalam singgah
ReplyDeletesedap2.. mkn time musim hujan..mmg best,
ReplyDelete