Saturday, April 12, 2014

Cucur Jagung Special

Byk sgt jagung My IMAM beli aritu
Rebus dah...bubur dah
Kita buat cucur lak ya....sedap cicah ngan sos ptg2 ni
Jemput semua..
Terima kasih kpd mas brkongsi resepi ni.

  
Cucur Jagung Special(Sumber:MasDuniaku)

Bahan :
1 biji jagung - dihiris
1/2 cawan udang kertas yg kecik halus2 tu - bersihkan buang kepala n janggut nyer
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris dan ditumbuk bersama ikan bilis
segenggam ikan bilis - basuh dan toskan - ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk juga
sedikit daun kucai - di potong panjang2(atie xisi)
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil cuka(tak isi)
1 sudu kecil serbuk secukup rasa
 1 cawan tepung gandum - klu rasa adunan cair sikit, boleh tambah lagi 2 atau 3 sudu besar
 1 sudu kecil serbuk kunyit - untuk warna
Garam secukup rasa
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya :
Masukkan  bahan yang ditumbuk kedalam bekas dan masukkan air, sedikit minyak, cuka, secukup rasa dalam bekas dan gaul sebati .
Kemudian masukkan tepung dan kacau sebati, jangan terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasakan, klu tawar sedikit, baru letak garam secukup rasa.
Kemudian baru masukkan udang , jagung yg dihiris dan kucai, sebatikan.
Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), sendukkan adunan ke dalam minyak dan goreng hingga garing.
Bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan

4 comments: