Thursday, April 3, 2014

Ikan Kerisi Masak Sambal Tumis Cili Api

Assalamualaikum
Juadah tghari kami...antaranya ikan masak sambal tumis ciliapi
Byk ciliapi atie guna
Berasap tinge masa makan..hehehe
Tp takpe
My IMAM mmg suka mkn yg pedas2...sama la dgn atie
Terima kasih
 Kpd Norsahima yg brkongsi resepi kat MesraNet
Pd yg tak 'kuat' mkn pedas
Leh la kurangkn ciliapi tu...kang asyik brsulam air lak masa mkn
(^_^)


Bahan-Bahan:(sumber:NorsahimaMesraNet)

5 ekor ikan (ikut suka jenis apa)
4 biji cili merah
cili api/padi mengikut kepedasan yang diigini.
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit belacan mengikut rasa
semangkuk air asam jawa
sedikit garam mengikut rasa
3 sudu besar gula
minyak masak

  
Cara:
1.goreng ikan dahulu
2.campurkan semua bahan diatas kecuali ikan dan minyak,kemudian kisar bahan tersebut hingga lumat.
3.panaskan minyak.
4.tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehinggan naik minyak.
5.masukkan ikan kedalam kuali dan balikkan supaya bahan tumisan tersebut sebati bersama ikan.
6.kemudian hidangkan kedalam pinggan yang cantik.
7.(pastikan rasa terlebih dahulu untuk memastikan masakan berasa garam,pedas dan sedap)

9 comments:

  1. sedapnyer.. lagi pedas lagi best.. tapi tuler sejak dah berumur ni cam dah tak bolehjer..

    ReplyDelete
  2. liya selalu masak ni.. mmg simple n sedap makan panas2.. :)

    ReplyDelete
  3. salam azatie , lama x singgah..saya baru menjelma semula hihi ..

    jemput ke blog sy yeh...

    catlina

    ReplyDelete
  4. Terliur nana tgk..makan dgn nasi panans2 ni sedapnya kak atie!

    ReplyDelete
  5. wah..sedapnya..telan air liur tengok..huhu..

    ReplyDelete
  6. fulamak kak atie ni selalu tau tayang makanan..cuma sy tak makan pedas..:)

    ReplyDelete
  7. wahhh sedap nya...noe masak kari ikan je hari ni

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak.
    sy skrg dh kureng mkn pedas.x tahan la pulak.ntah kenapa..
    ikan kerisi pon baru nk try rasa.suka goreng garing.baru layan.hihi

    ReplyDelete
  9. Biasa guna resepi ni masak ikan keli. X guna asam jawa tp guna asam keping.

    ReplyDelete