Assalamualaikum
Juadah tghari kami...antaranya ikan masak sambal tumis ciliapi
Byk ciliapi atie guna
Berasap tinge masa makan..hehehe
Tp takpe
My IMAM mmg suka mkn yg pedas2...sama la dgn atie
Terima kasih
Kpd Norsahima yg brkongsi resepi kat MesraNet
Pd yg tak 'kuat' mkn pedas
Leh la kurangkn ciliapi tu...kang asyik brsulam air lak masa mkn
(^_^)
Bahan-Bahan:(sumber:NorsahimaMesraNet)
5 ekor ikan (ikut suka jenis apa)
4 biji cili merah
cili api/padi mengikut kepedasan yang diigini.
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit belacan mengikut rasa
semangkuk air asam jawa
sedikit garam mengikut rasa
3 sudu besar gula
minyak masak
Cara:
1.goreng ikan dahulu
2.campurkan semua bahan diatas kecuali ikan dan
minyak,kemudian kisar bahan tersebut hingga lumat.
3.panaskan minyak.
4.tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehinggan naik
minyak.
5.masukkan ikan kedalam kuali dan balikkan supaya bahan
tumisan tersebut sebati bersama ikan.
6.kemudian hidangkan kedalam pinggan yang cantik.
7.(pastikan rasa terlebih dahulu untuk memastikan masakan
berasa garam,pedas dan sedap)
sedapnyer.. lagi pedas lagi best.. tapi tuler sejak dah berumur ni cam dah tak bolehjer..
ReplyDeleteliya selalu masak ni.. mmg simple n sedap makan panas2.. :)
ReplyDeletesalam azatie , lama x singgah..saya baru menjelma semula hihi ..
ReplyDeletejemput ke blog sy yeh...
catlina
Terliur nana tgk..makan dgn nasi panans2 ni sedapnya kak atie!
ReplyDeletewah..sedapnya..telan air liur tengok..huhu..
ReplyDeletefulamak kak atie ni selalu tau tayang makanan..cuma sy tak makan pedas..:)
ReplyDeletewahhh sedap nya...noe masak kari ikan je hari ni
ReplyDeletesedapnya kak.
ReplyDeletesy skrg dh kureng mkn pedas.x tahan la pulak.ntah kenapa..
ikan kerisi pon baru nk try rasa.suka goreng garing.baru layan.hihi
Biasa guna resepi ni masak ikan keli. X guna asam jawa tp guna asam keping.
ReplyDelete