Tuesday, May 6, 2014

Tumis Buncis Dengan Udang Basah(Dlm Pemanggang Ajaib)

 Salam
Antara juadah tghari kami...tumis buncis + udang
Bestnya 
Sbb atie msk dlm pemanggang ajaib  !!
Cepat jer empuk kacang buncis tu sbb slps kacau kejap
Atie ttp pemanggang 2min 
Bila bukak penutup...dah nampak kcg layu & blh la diangkat.
Pastu blh la dinikmati
Jemput semua.

Bahan-Bahan:

6 Tangkai Kacang Panjang(atie guna buncis)
1 Biji Bawang Besar
1 Ulas bawang Putih
4 Biji Ciliapi
1 Biji Cili Merah
1 sdb Sos Tiram
Sedikit Air
8 Ekor Udang Basah

Cara-Cara:
1.Potongkan kacang panjang secara serung/ikut suka masing2.ketepikan.
2.Panaskan kuali dan tumiskan bawang besar & bawang putih hingga naik bau.masukkan sos tiram dan kacau seketika.
3.Masukkan udang,ciliapi dan kacang panjang,kacau lagi.tambah sedikit air.
4.Masukkan cili merah yg telah diptg serong.Dah mula empuk blh la diangkat






P/S:Klu da yg berminat dgn pemanggang2..blh email/pm atie yer(^_^)

5 comments:

  1. Sedpa.. rasa macam nak masak ni je.. udang da ada, beli buncis jela :D

    ReplyDelete
  2. saya biasa guna buat roti jala... senang, mudah dan tidak comot. tak payah guna minyak langsung. Yg paling best utk second generation boleh buat dua kuali...

    ReplyDelete