Monday, June 9, 2014

Kerabu Keladi Merawan

 Salam semua
Lama tak post pasal mknna...atie pon jrg update gak
Sorry sgt!
Ni menu yg atie msk masa Apak dtg sini
Trrrrrjumpa
 Keladi kat market ..rembat la sbb poberet Apak.
Masa 
Arwah Mak ada dulu...klu g swh..mmg kutip keladi ni
Mudah jer buat kerabu ni
Ni resepi atie lar..klu org lain tak tau camna.


Kerabu Keladi Merawan(Resepi:azatiesayang)
Bahan-Bahan:

1 Ikat keladi merawan..bersihkn,ptg 2inci & celur kejap
Cili Api-nak pedas blh isi byk(cam atie..hehe)
1 Biji Bawang Merah
Segenggam Ikan bilis
Sdkt Belacan
Garam
2 Sdb Kerisek 

Cara-Cara:
Keladi merawan yg dah siap dicelur...ditoskn sebentar
Tumbuk ciliapi + garam + belacan+Ikan bilis +Bwg Merah sehingga lumat.
Masukkan bhn2 tumbuk kedalam bekas & masukkan keladi merawan sekali
Masukkan kerisek & gaul rata
Rasa masinnya & blh la dihidang/diratah!
Sedapnyaaaa!!!

5 comments:

  1. selain lauk ni, boleh buat lauk apa kak?

    ReplyDelete
  2. assalam atie....baru akak tau rupa keladi merawan tu.
    sedapnya ...

    ReplyDelete
  3. tak pernah tengok keladi merawan ni apalagi nak merasa.

    ReplyDelete
  4. tahu rupa keladi ni bila dah masak je masa makan.. rupa sebenar tak pernah pula tangok.. hehe

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..macam mana ya nak memilih keladi senduk ni ketika memetik until dimasak. Pilih yg belum kembang lagi daunnya atau yang bergulung daunnya..terima kasih

    ReplyDelete