Assalamulaikum semua
Ni nak citer ttg buah labu aritu..separuh dah kukus..lenyek..simpan dulu
Separuh lg atie buat gulai lemak labu ni
My IMAM tak bape minat
Cedok kuah jer..tu sbb wife dia takmo msk bebyk
Jadi lar..utk atie mkn sampai mlm nanti
Klu ada Apak ni..mmg best sbb gulai labu poberet Apak trsyg!
Resepi malas nak taip
Copy jer kat blog rakan blogger kita...MADIHAA
Pd Madihaa
T/Kasih brkongsi resepi...halalkn yer
Bahan2(Sumber:Dari Dapur Madihaa)
1/2 biji labu saiz sedang
200 ml santan kotak-atie guna santan fresh
2 1/2 cawan air
garam & serbuk perasa secukupnya
1 helai daun kunyit
1 batang serai(tak isi)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Bahan Kisar
15 biji cili padi (jika tak suka pedas boleh kurangkan)
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis
Cara menyediakan
1. Campurkan bahan kisar, santan & air dalam periuk.
Masukkan serai & daun kunyit. Masak dengan api sederhana sambil dikacau
sentiasa.
2. Bila hampir mendidih masukkan labu &
teruskan mengacau perlahan2 sehingga labu hampir empuk. Masukkan garam &
serbuk perasa secukupnya. Bila labu empuk bolehlah matikan api & hidang
kita x berapa sikit.. jenis ubi ni.. tp biasa bg kat anak.. senang dia nk mkn..
ReplyDeletealhamdulillah sedap tu..
ReplyDeleteKegemaran hero bongsu acik..balik rumah mesti mintak masakkan labu masak lemak
ReplyDeletenyummm
ReplyDeletenampak sedap je