Wednesday, September 17, 2014

IKAN SIAKAP SWEET & SOUR

Assalamualaikum semua
Juadah tghari kami hari ni...antaranya ikan siakap msk sweet & sour
Seronok tgk anak2 & My IMAM mkn arini
Paling best & tambah berselera
Sbb semua anak2 ada kat meja mkn(cam ramai lak anak atie ya..hehe)
Resepi copy dr blog hasue jer
Cuma hasue guna ikan kerapu & atie guna ikan siakap
T/Kasih hasue..halalkn resepinya ya
Jemput semua..bismillahhhhh

Resepi:HaSue

Bahan2:
1 ekor ikan kerapu-300g(ATIE GUNA IKAN SIAKAP)
1 sudu besar serbuk kunyit-boleh juga guna kunyit hidup
1/2 sudu besar garam/atau secukupnya

1 cawan minyak masak
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang*
1 tangkai cili merah*
1cm halia*
1 batang serai-racik halus(optional)*
1/2 labu bawang besar-* -> bahan2 bertanda * dikisar,tetapi jangan terlampau halus.
2 sudu besar sos cili maggi
1 sudu besar sos tomato maggi
1/2 sudu besar sos tiram maggi
1/2 cawan air(atau secukupnya)
Garam dan gula/perisa(jika perlu je)

Bahan lain:
1-2 Tomato , jika guna tomato kecil,letak la secukupnya.
1/2 biji Epal merah(TAK LTK)
1/2 biji Epal hijau(TAK LETAK)
1/4 biji Nenas-
1/2 labu bawang besar

Potong dadu semuanya

Cara2:
Panaskan minyak masak menggunakan api sederhana. pastikan minyak benar2 sudah panas. Goreng ikan,tetapi jangan terlalu garing. Toskan atau sejat di atas tisu dapur,ketepikan
Minyak lebihan menggoreng tadi dikurangkan sehingga lebih kurang dalam 2-3 sudu besar. Tumis bahan2 kisar sehingga wangi dan garing.
Masukkan semua jenis sos dan kacau goreng seketika. Tambahkan air, sedikit garam dan gula/perisa.
Setelah mendidih, masukkan semua jenis buah/sayur yang dipotong dadu tadi. Biarkan renih seketika dan masukkan ikan yang sudah digoreng tadi. Kacau perlahan sehingga sebati.
Padamkan api dan siap untuk dihidangkan.. selamat mencuba!

2 comments:

  1. assalamualaikum...
    biasa berdua.. kalau dah berempat tu rasa meriah len macam kan.. :)
    bestnye makan ramai2.. sedap lak tu mamanya masak.. :)

    ReplyDelete