Salam
Juadah tghari kami ....antaranya masak lemak pucuk ubi + tempe
Lama tak msk camni..hehe
Pucuk ubi tu atie ambik kat blkg...ada lar tanam2 sikit
Cuma lom sempat nak cabut ubinya lg
Nanti nak suh My IMAM cabutkn...leh msk ubikayu lak!
Td petik...byk gak pucuk ubinya
Dpt gak ler sepeyok utk juadah kami sekluarga arini
Alhamdulilah
Jemput semua...
Bahan-bahan:
* 1 Ikat daun pucuk ubi
* 3 tangkai cili merah-atie guna 6 biji ciliapi
* 1sm Kunyit hidup
* 1 biji bawang merah
* 1 ulus bawang putih
* 2 sudu makan ikan bilis
* 1 keping asam keping-X isi
* santan-agak2 sukatannya,nk kuah byk isi byk santan!
* Garam dan bahan perasa
2 Biji tempe-atie tambah,potong bsr2
Cara-cara
Tumbuk cili,bwg merah,bwg putih,kunyit hidup dan ikan bilis
masukkan ke dalam periuk dan tambahkan santan.kacau hingga
mendidih
Bila sudah mendidih baru masukkan pucuk ubi dan
tempe...kacau lagi hingga mendidih kali ke dua.
Tambah sedikit garam dan gula(jika suka).rasa dan bolehlah
diangkat serta di hidangkn
Makan bersama kluarga korang :)
Sedapnya Kak atie..sayur peberet wana ni Kak
ReplyDelete.
nyum2 sedap tu kak tie.. dapat plak smbl blcn, ikan goreng.. perghhh terangkat..hehhe
ReplyDeletesedapnyaaa!!! terus rasa lapar ni!!!
ReplyDeleteMmg rajin btl k.atie nih..
ReplyDeleteNampak sedap je..
ReplyDeletelama x makan mcm nih.. sedap nya
ReplyDeletesedap yer. Dilla suka makan ni. ratah macam ni je pun bole. lama x makan
ReplyDelete