Salam.
Kuih getuk pisang muda?.Sedap kooo....!!
Resepi ni mertua atie yg ajar....juadah ptg/pg org2 jawa rsnya
Mula2 dgr nama..tgk rupa kuih
Mmg rs pelik..cuba rasa..sedap!!....mcm getuk ubi kayu gak cara buatnya
Cuma getuk ubi leh goreng..ni tak blh
Lps rebus pisang muda tu
Cpt2 tumbuk lumat..sbb klu dah sejuk..keras ssh nak tumbuk
Pastu dah isi gula + kelapa
Cpt2 masukkn lam loyang...pastu tekan rapat2
Dah sejuk..br potong & blh la dimkn
Slmt mencuba(^_^)
Bahan-Bahan:
(sumber:azatiesayang)
Sesikat pisang berangan muda
Gula secukup rasa
Kelapa parut putih-agak2 separuh dari pisang
Sedikit garam
Cara-Cara:
1.Pisang berangan muda dikupas kulit dan di cuci
bersih.Kemudian rebus hingga empuk.Toskan dan masukkan kedalam bekas lain &
lenyek2kn(atie tumbuk2ngan penumbuk kayu) hingga halus.
2.Kemudian masukkan gula secukup rasa,lenyek2kan
lagi.masukkan pula kelapa parut putih yg telah digaul dgn sedikit garam.Gaul
hingga sebati
3.Masukkan adunan pisang tadi kedalam loyang & tekan2
hingga adunan pisang menjadi mampat.Biarkn sebentar dan blh la dipotong serta
dihidangkan.
masa kakak budak2 dulu selalu makan getuk pisang ni atie..tapi sekarang tak pernah jumpa dan buat pun...hmm teringin pulak
ReplyDeleteSinggah pagi...
ReplyDeleteterliur akak atie... bleh bygkan kesedapannya tu...
ReplyDeletesedapnyer...
ReplyDeletegetuk ubi saya biasa makan.. pisang ni tak pernah try lagi.. getuk ubi best gila.. tapi lepas tu tahan je la sebu perut.. hahaha
ReplyDeletegetuk ubi pernah mkn.. tp getuk pisang tak pernah..
ReplyDeleteAssalam kak atie,
ReplyDeleteiols tak pernah dengor nama kueh getuk he3
cemana ghoper dia yer???
yang dlm talam tu ka???
dia lembut2 macam bengkang ka rangup macam biskut???he3
lamaaaaa xjengok sini..
ReplyDeletehmmmm lezatnya.... bikin perut keroncongan liatnya..
ReplyDeleteObat Tumor Herbal
cocok untuk cemilan
ReplyDeleteObat pelancar haid