Wednesday, May 6, 2015

Getuk Pisang Berangan Muda

 Salam.
Kuih getuk pisang muda?.Sedap kooo....!!
Resepi ni mertua atie yg ajar....juadah ptg/pg org2 jawa rsnya
Mula2 dgr nama..tgk rupa kuih
Mmg rs pelik..cuba rasa..sedap!!....mcm getuk ubi kayu gak cara buatnya
Cuma getuk ubi leh goreng..ni tak blh
Lps rebus pisang muda tu
Cpt2 tumbuk lumat..sbb klu dah sejuk..keras ssh nak tumbuk
Pastu dah isi gula + kelapa
Cpt2 masukkn lam loyang...pastu tekan rapat2
Dah sejuk..br potong & blh la dimkn
Slmt mencuba(^_^)

Bahan-Bahan:
(sumber:azatiesayang)

Sesikat pisang berangan muda
Gula secukup rasa
Kelapa parut putih-agak2 separuh dari pisang
Sedikit garam

Cara-Cara:
1.Pisang berangan muda dikupas kulit dan di cuci bersih.Kemudian rebus hingga empuk.Toskan dan masukkan kedalam bekas lain & lenyek2kn(atie tumbuk2ngan penumbuk kayu) hingga halus.
2.Kemudian masukkan gula secukup rasa,lenyek2kan lagi.masukkan pula kelapa parut putih yg telah digaul dgn sedikit garam.Gaul hingga sebati
3.Masukkan adunan pisang tadi kedalam loyang & tekan2 hingga adunan pisang menjadi mampat.Biarkn sebentar dan blh la dipotong serta dihidangkan.




10 comments:

  1. masa kakak budak2 dulu selalu makan getuk pisang ni atie..tapi sekarang tak pernah jumpa dan buat pun...hmm teringin pulak

    ReplyDelete
  2. terliur akak atie... bleh bygkan kesedapannya tu...

    ReplyDelete
  3. getuk ubi saya biasa makan.. pisang ni tak pernah try lagi.. getuk ubi best gila.. tapi lepas tu tahan je la sebu perut.. hahaha

    ReplyDelete
  4. getuk ubi pernah mkn.. tp getuk pisang tak pernah..

    ReplyDelete
  5. Assalam kak atie,
    iols tak pernah dengor nama kueh getuk he3
    cemana ghoper dia yer???
    yang dlm talam tu ka???
    dia lembut2 macam bengkang ka rangup macam biskut???he3

    ReplyDelete
  6. hmmmm lezatnya.... bikin perut keroncongan liatnya..




















    Obat Tumor Herbal

    ReplyDelete