Wednesday, December 16, 2015

Udang Goreng Tepung

Dah lama xmsk udang camgini
Kebetulan ada akak ni mai umah..jual udang...beli la sebungkus
Biasa msk sambal je..ni tukar menu lak
Terima kasih kak asma yg brkongsi resepi
Anak bujang atie....sambil ibunya msk...sambil meratah!
Nasib la goreng byk..blh la buat lauk mkn tgahri
Tp mmg sedap buat ratah1 nih!
Jemput semua...
 Bahan-bahan:(sumber:kakasma.blogspot)

20 - 30 ekor udang
80 gram tepung gandum
100 ml air
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)

Cara Membuatnya :

Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan.
Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.

TIPS
Pastikan udang betul2 kering bagi mengelakkan dari minyak meletup yer....AWAS!
Mungkin jenis tepung yang berbeza sukatan air pun berbeza...bancuhan tepung jangan cair supaya boleh melekat pada udang. Dan jangan terlalu pekat....

2 comments:

  1. sedapnya kak atie..anak sara sy memang suka sgt udang..goreng tepung camni memang best buat meratah

    ReplyDelete
  2. Buat asik x jadi je. Nanti nak coba lagi.

    ReplyDelete