Saturday, January 30, 2016

Lengat Pisang

Klu masak lengat pisang ni...teringat kat arwah Mak
Biasa paling sedap guna pisang emas!
Klu pisang lain...atie xpernah try lg....korang blh cuba jgk
Mkn panas2 sedap..klu mkn sejuk2..lg sodap!
Klu My IMAM
Dia heran tgk klu atie buat lengat ni...xpernah tgk org buat ktnya!
Dah kawen dgn org perak melayu ni
Mcm2 kuih pelik2 dia jumpa...maklum My IMAM org jawa...hehe
Buat pon mudah jer
Xder lansung renyah kejenya....santan pon atie guna yg beli kt pasar
Tak yah nak perah santan sgt!
Jemput semua...


BAHAN – BAHAN :(sumber:Azatie)

12 Biji Pisang Emas –belah 2
1 Cawan Santan Pekat
Sedikit Garam
1 1/2 Sdb Gula
**Campurkan santan & garam hingga sebati.

Cara-cara:

1.Buangkan kulit pisang & belah 2..susun spt diatas,sblm tue taburkn 1 sdb gula di dalam loyang seblm menyusun pisang.
2.Dah siap,taburkn 1/2 sdb gula lagi diatas pisang hingga rata..kukuskan sebentar dalam 5 minit.
3.Kemudian tuangkn santan pekat diatas pisang tadi & kukus lagi dalam 15 minit-20 minit/hingga pisang nampak layu dalam kukusan.
4.Tadddddaa...dah pon siap!boleh la di makan,klu simpan dalam esbok baru di makan pon sedap!!Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment