Slmt tghari semuaaaa...masing2 sdg sibuk kt dapor time2 camnikan?....tghari nie atie masak awai sikit...sbb byk keje nk disettlekn pasni(keje yg diamanahkn Mylaling lom siap!!)...sat lg atie buat la.menu tghari nir request dr Mylaling(tingin nk mkn ikan sepat salai msk lemak..ha!ha!)...sib baek la semlm cuaca panas...sempat la ikan tu disalai kt panas mentari.korang jgn jemu lak mai umah atie nie...nampak ikan sepat jer....ikan free,menjaring kt kebun kami tuh.sekali angkat jaring...brbelas2 ekor trsangkut!tgk pon sonok(mylaling yg kuarkn ikan dr jaring ,atie penakut nk pegang ikan hidup2 nie..hikhik).skrg mmg musim ikan sepat byk kot...ramai org menjaring ikan....klu rajen,leh jual tp kami buat mkn sendirik jer.okey la klu ada sapa2 tingin nk mkn ikan sepat,mai umah atie...bwk pinggan sendiri tau!chauuuu..
Bahan-bahan ( 1 family makan )
1 kilo ikan sepat salai
6 biji cili api(nk lg pedas..tambah cili lg)*
2 ulas bawang putih*
2 biji bwg merah*
1/2 sudu kecil serbuk kunyit*
1 biji kelapa(ambil pati santan)
1 keping asam keping
2 biji tomato
500ml santan cair(dr 1 biji kelapa tadi)
1 btg serai
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1.Tumbuk bahan-bahan*.. ciliapi,bwg merah,bwg putih,serai hingga lumat...
2.Masukkan bahan tumbuk kedlm periuk & masukkan juga serbuk kunyit serta santan cair,kacau & biarkn mendidih.
3.Kacau lg perlahan2 menggunakan api yg kecil supaya kuah tidak meruap.
4.Masukkan tomato yg telah dibelah 2(klu dh masam x pyh isi asam keping pon).bila mengelegak,isikn garam...& masukkan santan pekat..biarkn didih lg.
5.kemudian masukkan ikan sepat yg telah siap disalai tadi.biarkn mengeleggak seketika,baru la diangkat & dihidangkn.
6.Makan ngan nasi panas2 mmg sedap!
salam..akak tak pernah lagi makan ikan sepat salai lah..pelik pulak tenguk..kamu salai pakai apa ek..
ReplyDelete