Bahan-bahan ( 1 family makan )
1 kilo ikan sepat salai
6 biji cili api(nk lg pedas..tambah cili lg)*
2 ulas bawang putih*
2 biji bwg merah*
1/2 sudu kecil serbuk kunyit*
1 biji kelapa(ambil pati santan)
1 keping asam keping
2 biji tomato
500ml santan cair(dr 1 biji kelapa tadi)
1 btg serai
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1.Tumbuk bahan-bahan*.. ciliapi,bwg merah,bwg putih,serai hingga lumat...
2.Masukkan bahan tumbuk kedlm periuk & masukkan juga serbuk kunyit serta santan cair,kacau & biarkn mendidih.
3.Kacau lg perlahan2 menggunakan api yg kecil supaya kuah tidak meruap.
4.Masukkan tomato yg telah dibelah 2(klu dh masam x pyh isi asam keping pon).bila mengelegak,isikn garam...& masukkan santan pekat..biarkn didih lg.
5.kemudian masukkan ikan sepat yg telah siap disalai tadi.biarkn mengeleggak seketika,baru la diangkat & dihidangkn.
6.Makan ngan nasi panas2 mmg sedap!

1 comment:
salam..akak tak pernah lagi makan ikan sepat salai lah..pelik pulak tenguk..kamu salai pakai apa ek..
Post a Comment