Salam semua...mulai hari ini atie akan bercuti & selamat tinggal semua!..xder la,atie akan ke Ipoh hari nie...ke umah adik atie yg bersalin hari tue.mungkin dok kat sana dlm semggu(dgn izin MyLaling larr).syian lak,dia dok lam pantang sorang2....klu Arwah mak ada dulu,mmg sibuk Arwah klu anak2nya bersalin.Insallh,klu leh pinjam laptop adik ipar(dia pon sibuk buat kejenya guna laptop)...blh la atie bersiaran dr Ipoh..hihi.Doakn atie blh jg adik & babynya yer..bkn apa dah lama xpegang baby..mungkin kekok sikit!.jumpa lg nanti...daaaaaaaaaaaa
Tuesday, April 26, 2011
Monday, April 25, 2011
Jemput-Jemput Pisang + Durian.
Salam semua & slmt ptg!.mungkin masing2 dah dok brsilat kat dapur yer?.biasa la keje cam kiter ni mana ada berhentinya hingga mlm.bagi yg ada anak kecik...langsung xberhenti rehat.semoga korang sabar yer..Insallh,ada ganjarannya diakhirat nanti TP kena ikhlas la...jgn dok merungut jer..hikhik.sebenarnya jemput2 pisang + derian nie atie buat masa anak2 balik bercuti semlm.mmg suh MyLaling belikn derian ...dah brkumpul semua,mmg sonok & puashati bila dapat mkn yg sedap2 bersama anak2.tambah la derian nie mmg poberet mereka.ada lbh, tue atie buat jemput2 nie lar.korang jgn mintak lak yer..pinissssssssssss
Yang nie mahai sikit..isinya pon tebal..mmg puashati mkn!
Jemput makan semua...
Menu Hari ini.
Salam semua......masa atie taip n3 nie,bkn main lebat hujan turun kat luar,sempat la angkat kain dijemuran.sedap gak hujan tghari2 nie kan.....sejok sikit!okeylh,nak tayang menu kami arini,simple jer yg penting sambal kena ada....wajib tuh!..kang ada org xder selera nk makan lak.mcm nie kat umah atie,menu simple2 jer....mkn berdua(romatik gitu..hikhik).anak2 dah blk nie....sunyi rasanya,semlm pon Adik blk jap sbb amik barang2 dia....gtau jgk result exam dah kuar.....Alhamdllh, Adik masih mengekalkn keddkannya dlm TOP 10....semoga anak2 atie terus brjaya dlm pelajaran mereka.Amin.
atie mmg suker mkn taugeh..hihi
Sambal Tumis udang...kecik jer!
Korang Ada Petua Tak?
Alhamdllh,adik atie yg selamat bersalin(baby boy).....ari sabtu semlm dah kuar wad!!...sonok sgt dgr...ya la ,dia pon ngadu gak ngan atie borink dok kat wad.tingin nk mandi katanya..hihi.pada yg sentiasa mendoakn kesihatan adik atie...MAKASIH byk2,semoga ALLAH shaja yg membalas budi baik korang.mungkin lps sembuh jahitan,dia pon dah sihat sepenuhnya...baru operation jantungnya pulak!...takut atie dgr.Semoga operation kali ke 2 nanti akan brjln ngan lancar tanpa apa2 masalah.Insallh,klu xder apa...atie akan ke Ipoh lg nanti tuk menjaga anak2 adik atie...
Opssss...lari dr tajuk lak...atie nak tanya korang ada petua tak..NAK HILANGKN KUNING BABY????....anak adik atie kuning lak...risau gak!atie suh adik atie jemurkn baby jap kat matahari pagi.korang ada idea??????
Karipap Inti Daging.
Salam semua...slmt pg dihari isnin.maaf la jemu korang layan kisah atie blk kg yer!...sebenarnya 2 hari nie XDER LINE TENET...jadinya xdpt la nk beronline gak.tak tau la apa masalahnya,kdg2 tenet slowwwwww.okey la ,karipap nie atie buat pada hari sabtu...tuk anak2 lar.rasanya dh lama gak atie X 'mengentel' karipap nie.byk gak sbb klu xder apa2 cdgnya mggu nie nk g umah adik kat Ipoh(yg br bersalin aritu)....jajan tuk anakbuah atie(kek pon ada buat gak..hihi).tggu MyLaling atie X bz lar... nk naik bas ke Ipoh,xkasi lak...katanya nanti atie sesat,dah la xbiasa kat sana nun.Insallh, atie kat sana semggu....cdg nk jaga adik lam pantang(Mak pon dah xder..ingat dulu,klu anak2 bersalin....mmg Arwah yg paling sibuk).Klu adik ipar xguna laptop dia,leh la atie online jap dari Ipoh..hihi.Okey la,korang layan karipap atie tue yer.Daaaaa
Bahan-Bahan:(versi Atie)
1 kilo keledek
4 Sdb rempah kari daging(apa2 brand blh)
1/2 peket daging Cincang
6 ulas bawang merah-blend
2 ulas bawang putih-blend
1 inci halia-blend
1 labu bawang besar-blend
Sedikit daun Sup-hiris.
Sedikit Cili Blend(atie suke pedas,klu korang xnak isi pon xpe)
Minyak Masak
Cara-caranya:
1.Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik baunya kemudian masukkan rempah kari(dh dicampur ngan cili blend tadi).
2.Kacau hingga pecah minyak pastu masukkan daging kisar,biarkan daging empuk dulu dan kacau sentiasa.
3.kemudian baru masukkan keledek yg telah dipotong dadu,tambahkn sedikit air supaya keledek empuk.
4.Pastu kecilkan api masukkanlah garam & gula.kacau selalu keledek yg diatas dapur sentiasa sbb takut hangit nanti.
5.Bila keledek dah empuk & kering airnya,baru masukkan hirisan daun sup dan kacau rata-rata.tutup api & biarkan inti karipap sejuk.
Untuk Doh karipap:(versi Atie)
11/2 kilo Tepung gandum(atie agak2)
Sedikit Minyak Masak*
Sedikit Marjerin*
Sedikit Air
****dipanaskan atas dapur sekejap hingga majerin cair jer)
Cara-caranya:
1.Masukkan tepung dalam mangkuk besar kemudian tuangkan minyak yg telah dicairkan bersama majerin tadi.
2.Kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk(sbb panas).biarkan ia rata dan sebati.bila dah gaul semua,boleh la gunakan tangan sbb dah sejuk.
3.Setelah tepung dan campuran minyak,majerin rata baru masukkan air sdkt demi sedikit hingga adunan sebati(jgn trlembik/trkeras adunan)
4.Biarkan sebentar dan bolehlah di terap dan di isi dengan inti daging tadi.ikut suka samada nk guna acuan karipap/ kelim sendiri.buat hingga habis!
5.Pastu boleh la digoreng dengan minyak menggunakan kepanasan yg sederhana.klu trlampau panas,kulit karipap akan bergerutu(kembong2).selamat mencuba!!
Thursday, April 21, 2011
Balik Kampung.
Salam....slmt mlm.nk citer pasai blk kg ari selasa aritu...xsinggah umah kg pon sbb Apak kat Ipoh.nak g umah adik bongsu atie....kat Seri Iskandar.xsempat nk g ziarah adik atie kat Hospital Ipo sbb MyLaling mmg bz.Insallh,mggu depan br atie g tgk adik kat Ipoh....selalu call dia,Alhamdllh....dah makin sihat & ceria!jom layan gambar sepjg nk g balik kg...pernah lalu jalan nie?
'senbod' nak blk kg...
Labu gergasi,tudung saji & nyiru....kat Kg Gajah jer ada!!hihi
Time balik...hujan dah berenti..kuar pelangi!!..lama xpernah negok..jadi jakun jap...ngeee
Wah! ngalahkn potograper lak..snap gambar pelangi!!
Nie lam kete..jauh lagik pelangi nyer!
Ayam Goreng & Kerabu Pegaga.
Salam ..& slmt tghari semua.jemu dah negok teko yer....!Menu arini...ayam goreng,kerabu sayur pegaga & sup ayam(xdak gambar-tuk Abg sebenarnya...masih sakit tekak).pagi tadi dok gebang2 ngan ieta(blog putera2puteri)kt FB...plan nk mengerabu sayur pegaga.sonok sakan sembang ngan ieta...Xpernah bersua muka tp klu sembang cam dh kenal lama..hihi... kul 11 lbh,kena stop la sbb nk msk tuk tgharikan!.beli pegaga nie semlm kt pasar..lama xmkn sbb jarang jumpa org jual pegaga nih.resepi dr umah K.inaKL.....malas nk taip2,minta izin ngan k.ina nk copy jer.TQ k.ina.disbbkn ada lebihan kerang aritu...campor sekali lam kerabu nih(ada ka!).jom layan...
Bahan-bahan
daun pegaga-atie rendam ngan air garam jap & basuh bersih2.hiris halus2.
3 sudu besar ikan bilis
1/2 cawan kelapa parut
3 ulas bawang merah
10 biji cili api
1 biji bawang besar hiris
3 biji limau kasturi-ambil jus
garam dan gula secukupnya
3 sudu besar ikan bilis
1/2 cawan kelapa parut
3 ulas bawang merah
10 biji cili api
1 biji bawang besar hiris
3 biji limau kasturi-ambil jus
garam dan gula secukupnya
Sedikit kerang rebus-atie tambah
Cili Merah-hiasan
Cara-cara
1. Bersihkan daun pegaga.
2. Tumbuk ikan bilis bersama cili api, garam, gula dan bawang merah.
2. Tumbuk ikan bilis bersama cili api, garam, gula dan bawang merah.
3. Campurkan bersama kelapa parut dan tumbuk sedikit barulah di sangai (masak tanpa minyak dalam kuali).
4. Goreng sekejap sahaja dan sejukkan dulu campuran kelapa tadi.
5. Bila dah sejuk barulah di masukkan bawang besar dan jus limau. Kacau rata.
6.Masukkan daun pegaga & hidangkan.
Wednesday, April 20, 2011
GA 11 SEDANG BERLANGSUNG...JOM JOIN!!
Salam semua...GA 11 sdg brlangsung skrg! dan blog contest atie adalh diantara penajanya..GA 11 ini akan dittp penyertaannya pada hari nie gak kul 11 mlm nanti!!
Utk menyertainya...KLIK blog penganjur http://myshaizharblogcontest.blogspot.com/2011/04/ga-11-siri-1011.html
hadiah2 yg menarik tuk dimenangi!!
Pedal Goreng Kunyit.
Salam semua & slmt pagi!!...cuaca kat tpt atie nie hujan...dr mlm tadi dah mula hujannya.jadinya arini trpaksa la bercuti dr basuh kain..hihi.ya la,klu basuh xder tpt lak nk sidai.gambar masakan kat bwh tue bkn sarapan kami yer....semlm punya menu(simple jer).kami suka mkn klu pedal digoreng camni...tp kdg2 lenguh gak mulut nk nyungahnya(pedal nie kan liat sikit..).resepi atie milik sitiazma MYR...makasih yer!.korang jgn mintak2 lak....dah habihhhhhh.
Bahan-bahan ( 2-4 org )
- 1/2 kilo - Pedal ayam (ikut suka)-basuh bersih2 tau!
- 1 biji bawang besar- dimayang besar
- 2-3 biji bawang putih -dimayang
- 2 inch halia- dimayang panjang-panjang
- 1 biji cili merah- dimayang serong-atie ganti ngan ciliapi
- 1/2 sudu kecil kunyit
- garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan kuali, masukkan pedal ayam yang dah dibersihkan. Goreng tanpa minyak sampai air kering
- masukkan minyak. Setelah minyak panas, masukkan bawang putih, halia, kunyit.
- Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah, garam dan gula secukup rasa. Goreng lagi sampai bawang besar layu.
- *Anda boleh juga masukkan kacang panjang bersama.
- 1/2 kilo - Pedal ayam (ikut suka)-basuh bersih2 tau!
- 1 biji bawang besar- dimayang besar
- 2-3 biji bawang putih -dimayang
- 2 inch halia- dimayang panjang-panjang
- 1 biji cili merah- dimayang serong-atie ganti ngan ciliapi
- 1/2 sudu kecil kunyit
- garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan kuali, masukkan pedal ayam yang dah dibersihkan. Goreng tanpa minyak sampai air kering
- masukkan minyak. Setelah minyak panas, masukkan bawang putih, halia, kunyit.
- Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah, garam dan gula secukup rasa. Goreng lagi sampai bawang besar layu.
- *Anda boleh juga masukkan kacang panjang bersama.
Tuesday, April 19, 2011
Bubur Som-Som.
Salam semua & slmt mlm...baru nk n3 masakan hari nie yer!..maklum la bz sikit dok melayan org dmm kat umah ni(sapa lg anak atie lar).Alhamdllh,semakin sembuh cuma tekaknya yg ada problem sikit...mudah2an akan sembuh dgn cepat.ptg ni,kami mkn bubur som-som je...sebenarnya buat tuk anak atie sbb tekaknya sakitkan!...buat pon xbyk,jadi la mkn bertiga.jom layan bubur som-som atie nie....sapa nk amik sendirik yer!Daaaaaa
BUBUR SOM SOM
sumber: kak fida@myresepi
Bahan-bahan
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)-atie X gunakn santan..lbhkn air je!
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)
SIRAP GULA MELAKA :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara:
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
Sajikan bersama sirap gula melaka.
Nota: saya buat separuh dari resepi. Dapat dalam 6 biji som som standard bekas yang saya gunakan di atas.
Masak Lemak Sayur Bayam
Salam semua..slmt ptg!.arini atie msk lemak sayur bayam jer...jadilh rezeki kami hari ini.Abg(anakllaki) atie dah semakin sihat la...cuma badan masih lemah & masih lagi menu bubur nasi.sup ayam.skrg dah selera gak dia mkn...aritu mkn sikit pastu dh xmo.happy bila dia dah hampir sembuh...tp sedih lak nk berpisah kembali dgnnya, bila dh blk asrama nanti.korang layan la gulai atie arini yer...Daaaaa
Bahan-bahan:
1 ikat bayam-asingkn batang & daunnya
2 Biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 gGenggam ikan bilis/udang basah*
3 Biji ciliapi*
2 cawan santan
garam*
sedikit Gula-ikut suka!
Cara-cara:
1.Bersihkan sayur bayam..asingkn batang & daunnya.rendam dlm besen yg berisi sdkt garam seketika.
2.Ciliapi,bawang merah,bawang putih & ikan bilis ditumbuk bersama hingga hampir lumat.klu isi udang xyah la tumbuk.
3.Masukkan bhn2 tumbuk kedlm periuk bersama batang bayam,udang & santan.
4.kacau selalu supaya jgn pecah minyak.bila dh mendidih baru masukkan daun bayam pula.perasakn dgn gula/garam.
5.Boleh la dihidangkn bersama ikan goreng & sambal belacan..hihi
p/s: terima kasih pada yg ambil berat serta mendoakn kesihatan adik atie...HAPPY ANNIVERSARY.
UPDATE:Adik Atie.
Monday, April 18, 2011
Goreng Pisang
Salam semua...ptg nie atie goreng pisang jer..lama xmkn sebenarnya.pisang Abu nie MIL yg kasi semlm...TP Abg(anak llaki atie),xder la mkn...atie buat kuih lain...mkn panas2 mmg sedap,tambah MyLaling suker cicah ngan susu!.
Oh ya,pada yg bertanya kabar....mendoakn kesihatan adik atie...TERIMA KASIH byk2.atie amat menghargai segala ucapan/doa korang semua!.Adik atie masih diwad lagi...masih lemah(sebenarnya dh tk sabar nk ziarah dia...nk tgk keadaannya).anak2 yg lain Abg atie yg kat Ipoh tolong jagakn.korang layan dulu la goreng pisang atie....takkan nk resepi kot?melampau ler..hihi
NEW BORN
Salam & slmt pg semua...Alhamdllh.adik atie dah selamat melahirkan BABY LELAKI pada pukul 4lbh ptg semlm secara perbedahan...disbbkn selama 8 jam tggu..bukaan masih 6cm(takut baby lemas).baby seberat 3.05kg...sihat cuma Adik atie trpaksa dimasukkan darah sbb semasa operation..adik atie mengalami bleeding!!...masih diberikn rawatan rapi sbb dia ada masalah jantung.Atie berdoa semoga adik atie akan selamat....sihat seperti dulu.2-3 hari nie mungkin atie xdpt nk ziarah dia kt Hospital Ipoh....anak atie pon ngah dmm kat umah.Insallh,akan jenguk gak nanti....xsabar nk tgk anakbuah baru!.buat masa skrg hanya guna HP tuk mengetahui perkembangan trkini.Apak pon dah sampai ke Ipoh tghari tadi(Abg atie yg dok Ipoh tue ambik)....melawat adik atie & cucu baru...!!
Sunday, April 17, 2011
Semoga Semuanya Selamat.Amin
Salam & slmt berhari mggu.Alhamdllh,semlm kami dah selamat amik Abg(anak llaki) atie kat asrama...& dpt keizinan dr pengetua tuk bwk Abg blk ke Perak.la nie,Abg dok umah....berehat.lega rasa hati bila anak2 sakit ada di depan mata kita.blh kita jaga & tgk2kan...klu dok jauh tue...ngisau jer hati!.Insllh,dah sihat nanti baru kami htr dia semula ke asrama.menu utama Abg ialah....bubur nasi..hikhik.
Arini Adik atie yg sakit aritu(& pregnant gak)....dah di masukkan wad Hospital Ipoh semlm.pg tadi dh di masukkan ke labour room....atie dah mula risau dr mlm tadi.semoga semuanya selamat...jgn la ada apa2 berlaku.dah tepon dia semlm....suruh bykkan berzikir & berdoa semoga semuanya dipermudahkn oleh ALLAH.sampai skrg HBnya lom tepon2 lg.....antara perasaan gembira akan dpt anakbuah & risau ngan kesihatan adik atie....
Friday, April 15, 2011
Anak Demam Di Asrama.
Salam semua...slmt mlm.ngah risau nie sbb tadi anak llaki atie call....gtau dia dmm kat asrama(suaranya lemah je)....dh gtau ustaz....dah kasi ubat TP atie risau gak,dia nie klu dmm mmg teruk( dulu klu kt umah lar)...ingat nk g melawat dia kt asrama ari ahad nie,dia call td gtau dmm..... mmg nk g esok gak!xleh tangguh dah.....klu blh nk bwk Abg balik ke perak sekali.Bkn apa ...jauh dr atie...dmm lak tue....mmg sshati atie nanti.harap2 dpt kelonggaran dr pengetuanya nk bwk Abg blk esok.semoga dmm Abg xteruk sgt hari nie...sementara kami sampai esok.Amin
AYAM HARUM THAI
Salam & slmt ptg....arini xtau nk masak apa..g geledah kat umah K.Nor nk cari resepi ayam yg sedap2...makanya ter'bekenan' lar ngan resepi nih!...ada gak bhn2 yg xcukup,tp nk wat camna...hati nk try resepi ni gak.mmg sedap..makasih pada K.Ummi & K.nor yg memanjangkn resepi ni.(sebenarnya xde mood nk tulis pjg2...hihi biasa lar org pompuan)
AYAM HARUM THAI
resepi: TryMasak
sumber: Ummi @ Home Sweet Home & K.nor
Bahan:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)-atie ad 2 helai jer!
2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)-cili merah jer!
5 bj cili api ~ ni K.Nor tambah
sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup - dihiris halus-halus ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar(xder!)
Cara Memasak:-
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.
P/S:xder ghupa k.nor punya pon!huuuu
Resepi Gorengan Tempe(Utk KAZ)
Salam...& selamat pagi dihari Jumaat yg mulia ini.sebenarnya tuk memenuhi pesana KAZ yg meminta resepi atie mengoreng tempe...mudah sebenarnya.lain org laen caranyakan?Yg nie versi atie lar....semoga KAZ akan mencubanya,korang klu nk cuba leh gak....Daa
Bahan-bahan:(Versi atie)
Seikat tempe-dlm 4 biji(potong serong/ikut suka)
3 Ulas bawang Putih*
1 Sudu Ketumbar biji*
Sedikit Serbuk Kunyit*
Sedikit Garam*
Tepung Beras secukupnya-
Sedikit Air
Cara:
Bahan-bahan yg bertanda* ditumbuk hingga lumat.masukkan ke dalam mangkuk yg berisi tepung beras.tepung beras jgn trlalu byk..tgk jumlah tempe kita tadi.bancuh seperti kita nak mengoreng pisang kesemua bahan2 tadi.Dah siap...celupkn tempe kedlm adunan tepung & goreng hingga masak.siap!!.
p/s:tempe yg digoreng begini,sedap di makan ketika masih panas lg....
Thursday, April 14, 2011
Nasi Minyak.
Salam..slmt ptg.br n3 yer...kul 1 tadi xder LINE tenet langsung,jadinya xdpt la nk BW umah korang semua.ptg nie br ada blk...blh la terjah umah korang..hihi.sebenarnya ini pon n3 trtggk....menu masa Adik blk aritu...lupa nk masukkan kt sini.menu biasa jer tp menjadi kesukaan anak2 atie.Alhamdllh.ptg tadi pon atie buat cucur ikan bilis cicah sos cili tp malas lak nk snap gambar....jom layannnn
Hadiah GA/Contest.
Alhamdllh,hadiah2 GA yg atie sertai & menang....dah pon sampai tadi!makasih pada penganjur yg berssh pyg menghtrnya....trutamanya yg berbungkus cantik tuh!jauh mariiiii.....UK!Alhamdllh,rezeki tuk atie....
Hadiah 2 bag Cath kidston....cantik sgt!
Keychain Pulau pangkor nie...hadiah dr GA yg dianjurkn oleh UmmiAmnaAmzar..makasih!
Menu Semalam Lar..
Salam semua...slmt pagi.kami bersarapan ngan roti jer....pagi nie nk n3 ttg menu tghari kami semlm...ikan bawal bakar,tempe goreng ngan tumis sayur taugeh...simple sangat!ikan pon bakar sekor jer....tue pon xhabih gak.tempe tue mmg poberet MyLaling larrr...kdg2 kiter ngah goreng kat dapo...blh dia ratah2 gitu jer.selalu klu atie goreng tempe..isi tepong beras,bwg putih,serbuk kunyit & ketumbar...garam sikit,mmg sedap!korang blh la cuba....klu mkn panas2...ranggup jer.sbb tue la,klu jap lg nk mkn baru atie goreng tempe nie....anak2 atie pon suker klu digoreng camni.(ingat lak kt anak2 atie kat asrama....mggu nie ziarah Abg kt asrama..best.mggu lps adik outting....lps gak windu.......).Daaaaaaaaaaaaaa...