Salam semua.
Selamat menikmati juadah tghari ya.Masing2 dah siap memasak....pastinya juadah yg memikat selera seisi kluarga.
Arini atie masak ikan masak kicap jer....disamping sayur kobis goreng & ikan masin goreng serta sambal tumis udang.
Alhamdulilah,rezeki kami hari ini.Terima kasih kpd kak umi atas resepinya ini...mmg pedas jg sbb menggunakn lada hitam,cili besar & atie lak menambah ciliapi sikit.
Biasa la umah atie mmg kuat mkn pedaskan....lg menyelerakn bila pedas2 nih.Ikan tu mmg atie beli 2 ketui jer tp besar...cukup la rasanya.
Selamat menjamu selera ya!
IKAN MASAK KICAP LADA HITAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
2 keping ikan tenggiri
*5 ulas bawang merah -
ditumbuk/hiris
*3 ulas bawang putih -
ditumbuk/hiris
*2 cm halia - ditumbuk/hiris
halus
*1 batang kulit kayu manis
*2 kuntum bunga lawang
*3 kuntum bunga cengkih (bahan *
untuk ditumis)
2 sudu teh lada hitam biji yg
telah dikisar
1/2 biji lada benggala hijau
& merah - dihiris memanjang-atie cili biasa je
1/4 cawan air asam jawa
5 sudu besar kicap pekat ABC
3 sudu besar kicap cair-atie guna kicap manis
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit tomato ceri
3 - 4 tangkai cili padi merah
Cara-Cara:-
Ikan dibersihkan dan dilumur
dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
Dlm kuali yang sama,
tggkan 4 sd bsr myk dan tumis bahan-bahan tumis. Kacau hgga naik
bau.
Msukkn lada htm, kicap
pkt, kicap cair dan air asam jawa. Masukkan air sedikit. Biar mendidih.
Msukn ikan, garam & gula
secukup rasa dan biarkan mereneh sebentar dalam kicap tersebut, balik2an juga.
Bila kuah telah mendidih,
masukkan lada benggala dan masak sebentar. Tutup api.
Trs tabur cili padi dan tomato
ceri. Kacau balik dlm ikan (untuk mengelakkan tomato ceri layu, msukknn setelah
api ditutup).
Hidangkan.