Monday, December 26, 2011
Cendawan Goreng BerTepung & Balik Kampung!
Tuesday, December 20, 2011
Terima Kasih NURAZZAH8!
Alhamdllh,hadiah dari menyertai GA kak NurAzzah8 dh pon sampai....makasih yer kak.teruja nk baca novel nih!(maklum la atie nie minat bc novel2...trutama novel milik NB)....TAPI cuba korang tgk apa yg trjadi pada pembungkusan hadiah tue?tak tau la camna PEJABAT POST kt tpt atie nie buat keje...kenapa la dibukak sampul surat tu?...cam x amanah jer depa nie..dulu atie dah complain..alasan depa,takut nanti barang2 brharga kt dalam bungkusan...klu silap alamat nanti depa yg ssh..ada ka?????gerammmmm
***mmg depa koyak 'habih'...
Luahan Hati
Monday, December 19, 2011
Pilihan IBU & ANAK
Sunday, December 18, 2011
Bubur Kacang Hijau Durian
Ptg semlm kami ke KL & menghtr la brg2,baju & seluar tambahan tuknya serta duit belanja sekali.Semoga perjlnan mereka selamat pergi & balik.Aminnnn.Lps ambik Abg kat asrama..bwk dia kuar g mkn2,soping jajan kat GIANT & jln2 kat KL.
Arini tingin lak nk buat bubur kacang + durian(balance durian aritu ada simpan lam esbok).jadinya ptg ni kami minum ptg dgn bubur kacang + durian & cicah ngan roti.Kami berdua klu mkn bubur kcg WAJIB cicah ngan roti sekali.Entah la,dh trbiasa camtu.hihi.Resepi bubur copy dr umah yatie..makasih ya.Jom makan sama2...Daaaa
Resepi Bubur Kacang Hijau Durian ( Sumber : Dapur Yatie )
Bahan-Bahan
2 cawan kacang hijau – rendam 1 jam
Air secukupnya utk merebus kcng hijau
2 cawan santan pekat
2 cwn santan cair
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan – belah dan simpul
1 sudu kecil garam
Isi durian secukupnya.
Cara-Cara:
1.Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
2.Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
3.Masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
4.Masukkan isi durian….masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. 5.Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6.Setelah siap bolehlah di hidangkan.(Kalau tak suka durian, tak perlu letak ya…)
Dah Lama Tak Makan Buah Ni
Al kisahnya mggu lps g majlis perkahwinan sepupu MyLaling kat Chenderong balai(perak juga..).masa dok lam kete nampak la ada sorang pakcik sdg kait buah manggis ngan anak dia kat tepi jalan...atie cakap la ngan Mylaling,dah lama xmkn buah manggis.
Pastu bukak la story atie kecik2 dulu..hihihi.Dulu buah manggis ni mmg biasa atie mkn sbb Apak mmg byk tanam pokok ni kat keliling umah CUMA skrg dah habih tebang semuanya.
Tu la tpt kitaorg adik beradik main masak2...main kawen2...jadi superman.Klu mengait manggis ni...dpt sampai seguni,punyalah byk namun kini tinggal kenangan.
Ari khamis lps...MyLaling g ke Putra Jaya ngan kawannya...ptg tu bila sampai umah,dia suh ambik barang kat bonet.Bila atie angkat barang tu cam berat je...rasa cam bulat2 kecik(xnampak sbb berbungkus lam plastik hitam).
Masuk umah bila bukak jer..BUAH MANGGIS!Xsangka dpt gak mkn buah manggis...terima kasih MyLaling sbb belikn atie buah manggis(tingin nk mkn BKN ngidam tau!).Yg byk makan,pasti lar atie....MyLaling & Adik xminat sgt buah manggis ni.2-3 hari asyik ngulang mkn sampai habih!!sedapppppp..putih jer isinya.
Friday, December 16, 2011
Ingatan dari Insan Kesayanganku.
Sup Ketam
Alhamdulilah,semlm mmg hari yg sgt membahgiakn atie....diraikn oleh suami & anak TP sedih la jgk sbb anak llaki atie tiada bersama meraiknnya.Namun cukup trharu bila telah sedia menitipkn hadiah utk ibunya ini(nanti kita citer :D).
Semlm pon dia ada colling2 mengucapkn selamat hari lahir tuk atie.Sebak lak rasa hati.
Okeylah,menu hari ini..setelah semlm seharian mengantung peyok belanga...sup ketam.dah lama xmasak sbb kurenggg peminatnya kat umah ni tp kuahnya LICIN!.atie la yg dok meratah ketam2 tu...MyLaling cakap ssh nk mkn ketam nih.
Selain sup ketam,atie masak gak ayam goreng berempah,tumis sayur bayam & sambal tumis ikan.Alhamdulilah,rezeki kami hari ini.Jom layan resepi dr K.idamesraNet.Terima kasih.
Bahan-Bahan:
5 ekor ketam
5 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ]di kisar
2 inci halia ]
½ kampit rempah sup
1 biji bawang besar - dihiris
sedikit rempah tumis
2 btg serai -dititik
daun sadri secukupnya-atie ganti dgn daun sup.
garam/serbuk perasa-secukup rasa
Cara:
1.Bersihkan ketam.tumis rempah tumis dan bawang hiris hingga garing.
2.Masukkan bahan kisar,rempah sup dan air secukupnya.setelah mendidih,masukkan ketam.
3.Setelah ketam masak,taburkan daun sadri.
Cadangan Hidangan:
Enak dimakan dengan nasi panas-panas.Juga boleh dimakan sebagai bihoon sup atau dengan bubur nasi.
Thursday, December 15, 2011
HAPPY BIRTHDAY ATIE!
Alhamdulilah,bersyukur ke hadrat Ilahi kerana memanjangkn usia atie tuk setahun lagi.Semoga sepjg usia ini...segala amalan2 atie akan diterima oleh ALLAH.Aminnn.
Bersyukur sgt sbb dah usia sebegini atie dikurniakn keluarga yg sgt bahgia.Ada suami tuk berkongsi suka-duka..sebagai teman kala kegembiraan menyapa,tenangkan hati ketika gundah melanda,penguat semangat tika impian musnah,merawati ketika atie trlantar kesakitan,menumpangkn bahunya ketika atie kesedihan serta kelahiran sepasang cahayamata..menceriakn istana bahgia kami.
Terima kasih tak trhingga kepada Arwah Mak yg telah melahirkan atie ke dunia ini..meskipon Mak tiada lg bersama atie namun memori bersamanya kekal bersama atie..xmungkin jasa & pengorbanan Mak atie lupakn.Al-Fatihah tuk Mak.
Tak lupa tuk Apak kesayangan atie...bertungkus lumus memerah keringat tuk membsrkn atie & memberikn pendidikan buat atie.Dan pastinya saat Apak mewalikn atie untuk menyerahkn amanah kpd suami tuk menjg & mendidik atie pula...tidak akan atie lupakn.Terima kasih Apak!
Kpd adik beradik yg sgt atie sayangi..pastinya mereka amat mengenanali siapa ADIK/KAK YANG mereka ini.Syukur padamu YA ALLAH..atie masih bersama2 mereka hingga ke usia ini...Alhamdulilah.
Kpd teman-teman semua...atie bahgia sgt bila mengenali kalian semua,menceriakn hari2 atie,brkongsi pelbagai cerita bersama kalian.Meskipon tanpa mengenali raut wajah namun kemesraan kita ttp terserlah.Semoga satu hari nanti,kita akan bersua muka.InsayaAllah.
Semoga bertambahnya usia ini akan lbh mematangkan atie,menjadi isteri yg solehah kpd suami yg atie cintai serta ibu yg trbaik tuk sepasang cahayamata atie.Aminnnnnnn
Wednesday, December 14, 2011
Soping Buku Adik
Atie ngan MyLaling duduk jer kat bangku dalam STL tu..penat ngikut Adik jer.Bila dia dah dapat semua brg2 yg diperlukan...bayar time!!Alatan tulis & 18 buah buku yg dibelinya...dlm RM19X.XX gak.xper la tuk dia belajar...lgpon klu Adik dah xguna buku2 tu lagi,anakbuah atie ramai yg akan kesekolah menengah.
Buat masa skrg,brg2 Adik spt buku2 rujukan,alatan tulis,uniform sekolah dah settle..kasut sekolah guna yg tahun lepas punya,elok lagi.Cuma bag sekolah blm jumpa yg dia brkenan & tudung2 pon lom siap lagi...sbb ibunya ni yg jahit sendiri.Klu buat sendiri tudung...senang nak adjust labuh/pjg tudung tu.
Yang nie atie belikan tuk anakbuah kat Ipoh tu...alatan tulis angrybird!
Bloglist Hilang???
Pada korang..minta tolong tinggalkn link korang tuk simpanan atie semula.camna blh jadi camni :(
Monday, December 12, 2011
Kuih Kukus Bawang Goreng
KUIH KUKUS BAWANG GORENG
by: izah
3/4 cawan + 2 sb tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng
caranya:
Panaskan kukusan.
Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus sehingga masak (30-40 minit).
Tunggu sejuk kemudian hidang.
********kuih ni dapat kecik comel je.
Kena gunakan loyang palingg kecil.
*disyorkan menggunakan bahan2 semula jadi. Contoh: bawang goreng buat sendiri, santan perah dan daun pandan.
*bawang goreng kena letak sikit aje, nak kasi rasa lite lite gitu. Dalam gambar tu, saya letak terbanyak bawang goreng nyer. sedikit menjejaskan rasa.
Sunday, December 11, 2011
Ziarah Abang & Ke TESCO
Thursday, December 8, 2011
JOM MAKAN BUAH-BUAHAN.
Pecal.
p/s:Tk lupa TAHNIAH tuk blogger kemma yg dpt baby boy yg sgt comellll..hero ketiganya!!
Wednesday, December 7, 2011
Rezeki Lagi!
Gulai Kari Sotong
Bahan-bahan ( sumber:yanaMYR) )
- 6-8 ekor sotong (sederhana besar)
- *1 ulas bawang merah
- *1 ulas bawang putih
- *setengah biji bawang besar
- *2 hiris halia
- satu tangkai daun kari
- 2 biji lada besar
- 2 sudu makan serbuk kari
- satu sudu makan serbuk kurma
- sedikit air asam jawa
- secubit garam
- 1 sudu makan cili boh
- 1 batang kulit kayu manis
- (bahan yang bertanda * di mayang)
- 2sdb Kerisik-atie tambah
- Separuh batang karot-potong bulat2-atie tambah
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang besar bersama secubit garam.
- Apabila dah naik bau, masukkan kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah, halia, cili boh dan daun kari. tumis hingga naik bau
- Kemudian, masukkan sotong dan serbuk kari serta serbuk kurma. tambah sedikit air jika perlu.
- Kacau dan terus tutup periuk untuk satu minit. (kecilkan api)
- Terus masukkan santan, lada besar dan kiub pati ayam. kacau hingga mendidih
- Masukkan gula dan air asam jawa secukup rasa.
- Bolehlah diangkat dan terus dihidangkan. ( pd sesiapa yg sukakan tomato blh jg dimasukkan sekali)