Saturday, March 31, 2012
SELAMAT ULANGTAHUN SEMUA!!
Wednesday, March 28, 2012
Kisah Balik Kampung.
Pecal.
Monday, March 26, 2012
Selamat UlangTahun Adikku.
Pau Kukus Inti Serikaya
SeriKaya HomeMade
Bahan-bahan (500ml):(Sumber:Noreen-homecooking)
1/2 cawan (115gm) gula pasir
3 biji telur
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan gula pasir (225gm)
1 cawan air
cara:
masukkan 1 cawan gula pasir dan air ke dalam mangkuk dan masak sehingga menjadi gula hangus dengan api sederhana panas
angkat dan sejukkan - proses membuat gula hangus ini mengambil masa agak lama sedikit tetapi jangan ditingal2kan nanti hangus dan warna kaya tidak cantik
dengan menggunakan whisker pukul 1/2 cawan gula pasir bersama2 dengan telur sehingga sebati
proses membuat seri kaya: mula2 masukkan gula yang telah dipukul dengan telur ke dalam mangkuk, diikuti dengan santan, tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air dan akhir sekali gula hangus
kacau dengan api sederhana panas sehingga menjadi pekat dan mendidih - kepekatan seri kaya ini bergantung pada kesukaan masing2
apabila sudah puas hati dengan kepekatan seri kaya bolehlah ditutupkan api dan biarkan sejuk
kemudian barulah disimpan ke dalam balang/bekas kedap udara
jika inginkan kaya pandan bolehlah di campurkan dengan sedikit emulco pandan dan kacaukan sebati
Friday, March 23, 2012
Masak Lemak Pucuk Paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
Thursday, March 22, 2012
Tahniah K.Ngah!
Roti Canai & Sambal TUmis Ikan Bilis.
Ahad Yang Sibuk!
Wednesday, March 21, 2012
Sambal Kering Peparu
BAHAN-BAHANNYA (Resepi MG)
500 gram paru lembu, hiris nipis, cuci dan toskan*(atie + limpa sikit)
1 inci halia, hiris*
3 ulas bawang putih*(*direbus hingga lembut, toskan dan biar sejuk)
1 1/2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan jus pekat asam jawa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris halus
1/2 inci halia
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
2 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
Paru tadi digoreng hingga keemasan, angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali (bukan lah sikit sangat, agak2 lah yea) tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
Tuang jus asam jawa, kacau rata dan masukkan garam secukup rasa dan gula. Masukkan paru goreng tadi. gaul rata dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur bawang goreng dan hirisan daun bawang...Hidangkan segera..
p/s:cara atie: rebus peparu & limpa ,kemudian br goreng....derhaka sikit ngan resepi MG.maaf ya...
Tuesday, March 20, 2012
Pau Goreng Inti Kelapa
Bahan-Bahan:
500 gm tepong gandum
1 1/2 sdt Mauripan
1/2 cwn Gula pasir
1/4 cwn minyak masak
1 1/4 cwn air suam
Inti kelapa:
1 biji kelapa(ambil yg putih je)
Daun pandan
sedikit garam
Gula merah(agak-agak nk htm...isi lbh sikit)
** Semua bhn inti dimsk atas dapur...hingga masak.
2.Uli tepung hingga lembut & bulat2kn hingga menjadi 15 bebola kecil.letakkan dlm dulang yg telah ditaburi tepung sdkt.
3.Biarkn 10 min.kemudian bulat2kn doh & leperkn...isi inti kelapa,ttp & bulatkn kembali & tekankn sdkt(mcm leperkn lg)
4.Letakkan diatas daun pisang /dulang yg telah disapu dgn sdkt minyak(agar x melekat nanti).Ulangi hingga doh habis.
5.Biarkn naik/kembg & blh la digoreng hingga kekuningan....
**sukatan diatas blh menghasilkn 15 biji pau/nk isi inti lain pun blh(ikut suka
Kembali Bertenet
Tuesday, March 13, 2012
Alhamdulilah,BE Pertama 2012!
Friday, March 9, 2012
Cuti Persekolahan Bermula
Sunday, March 4, 2012
Ayam Kicap Pedas
Bahan-Bahan:(sumber Dari:K.Wanapotretkasih)
1/2 ekor ayam ( dibersihkan, dipotong )
2-3 batang serai ( hiris dan tumbuk )
1 labu bawang besar ( di hiris/ ditumbuk )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
3/4 inci halia ( ditumbuk )
10 bi ji cili padi ( di masukkan sebiji2 )-atie tumbuk nak kasi lg pedas
1 sudu kecil lada putih ( ditumbuk )
4-6 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
4 Biji Cili merah-Belah 2-atie tambah
sedikit serbuk kunyit & garam untuk menggoreng ayam
minyak secukupnya
Cara penyediaan:
2. Tumis bahan hiris/ tumbuk hingga wangi kemudian masukkan kicap, sos tiram dan sedikit air.
3. Bila telah mendidih masukkan ayam dan cili padi. Masak seketika, sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba...
P/S:Pada k.wana..terima kasih atas resepi yg sedap ni.